Русия и Франция стягат флота си в Средиземно море

Великобритания изпрати 6 изтребителя в Кипър
Обновена: 29 авг 2013 13:10 | 29 авг 2013 13:08, Елка Василева
148
Русия и Франция стягат флота си в Средиземно море
Ракетният крайцер "Москва". Снимка: архив, Reuters

С оглед на ситуацията в Източното Средиземноморие Русия коригира състава на военноморската си групировка в тази акватория. В близките дни там ще бъде изпратен голям кораб за борба с подводници от Северния флот на страната, заяви източник от руския Генерален щаб за Интерфакс-АВН.

По-късно към руската групировка ще се присъедини и ракетният крайцер "Москва" от Черноморския флот, който приключва в момента мисии в Северния Атлантик и скоро ще се насочи към Гибралтар, каза източникът, чието име не се посочва. А наесен в оперативното съединение ще се включи ракетният крайцер "Варяг" от Тихоокеанския флот, който ще смени големия кораб за борба с подводници от същия флот "Вицеадмирал Пантелеев".

Източник от главния щаб на руските военноморски сили обаче заяви пред официалната агенция РИА Новости, че промените в Средиземно море не са свързани с напрежението около Сирия и представляват "планирана ротация", посочва Франс прес.

Междувременно стана ясно, че военното командване на Франция е изпратило в източната част на Средиземно море фрегатата "Шьовалие Пол". За това информира френското сп. "Поан", цитирано от Интерфакс.

Още по темата

Фрегатата потегли от пристанище Тулон, за да се срещне в Средиземно море с британски кораби и подводници, които вече наближават Сирия. "Шьовалие Пол" е въоръжен с управляеми ракети и според "Поан" е смятан за един от най-модерните кораби във френския военноморски флот, посочва агенцията.

Великобритания пък е разположила шест изтребителя „Тайфун“ в Акротири в Кипър, за да защитава британските бази там, съобщи министерството на отбраната, цитирано от ДПА.

Изтребителите не са изпратени, за да участват във военна акция срещу Сирия, а като "предпазна мярка" "във време на повишено напрежение в по-широк регион", посочи министерството. Говорител на ведомството каза, че това е движение на отбранителни активи, действащи само във въздуха.

След като даде независимост на Кипър през 1960 г., Великобритания си запази две военни бази на острова - Декелия и Акротири. По традиция те се използват за поддръжка на операции в региона, но не и за бойни действия. Така през 2011 г. Акротири играеше роля на команден център за координация на международната военна операция в Либия, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
9
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
AMI V REGIONA NAI-OTVRATITELNATA,ISLQMISTKA I GADNA DYRJAVA E SAUDITSKA ARABIQ.PO MRAKOBESEN REJIM OT NEINIQ NQMA I AL KAIDA IDVA OT TAM. AMA PYRVI DRUJKI S USA.NA TQX AMERIKANCITE KOP4E NE KAZVAT ZARADI PETROLA IM.ZA6TO NE BOMBARDIRAT TQX I DA IM OZAPTQT REJIMA.TAM4OVEKA IZOB6TO NQMA PRAVA.KYDE E USA DA VIDI A?
81
2
 
27
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
До KOKOРазбира се, че няма да има война. То да не е като преди 75 години- който се докопа до оръжие и да почва да прикляка зад дуварите и да дебне нещо за убиване. Работата е дебела и никой няма да посмее да понесе отговорността. Ще поскърцат със зъби няколко дена, и ще се кротнат и НАТОвци, и руснаци, и араби, и всякакви. Както стана и със Северна Кореа- уж много щяха да ги бият през пръстите заради ядрените им далавери, а се стигна само до киснене на корабите в заливите.
80
1
 
3
 
! Отговори
hidko преди 10 години
До KOSTAS LINKEтова скоро, няма да е много скоро. поне още петдесетина години ще у трябва да скорото. ама кво са те на фона на безсмътието ти! поклон, о, БЕЗСМЪРТНИ!
79
11
 
32
 
! Отговори
KOKO преди 10 години
Вчера султана на саудитска арабия е предложил на путин да му купи оръжие за 10 милиарда евро и да контролира нефта в света в замяна путин да се откаже от Башар,но Путин е отказл и султана го е заплашил да плати на чеченците да правят атенати на олимпийските игри в Сочи.Путин е побеснел и е наредил на руската армия да ударят саудитска арабия ако сащ удари сирия.Запада се уплашил и на вече европейците защото ако путин гръмне арабските залежи на нефт и газ,запада умира.Война няма да има
78
1
 
11
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
ANGLI4ANITE PREDLAGAT V OON BOMBARDIRANE NA SIRIQ PO HUMANNI SYOBRAJENIQ E TAKYV IZRAZ NE BQX 4UVAL NIKOGA.TQX XITLER KATO GI BOMBE6E XUMANNO LI IM BE6E.NEKA SI SPOMNQT MALKO.MAI SA ZABRAVILI TIQ GADINI.
77
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да хванем да прати Паси. Да му метнат една кофа зарин и после бунтовниците да го изядат.
76
16
 
20
 
! Отговори
eeha преди 10 години
да пратят местан, доган, волен и сергея на първа линия в пехотата дано!
75
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайцерът ,,Москва,, има огнева мощ колкото цялата българска арния
74
1
 
8
 
! Отговори
До 82 преди 10 години
Разбира се,че нямаше да ни има.Нямаше въобще да съществуваме в подобна гротескна реалност най-малко.Но историята се пише от "победителите" или поробителите.
73
8
 
6
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
До КостасТи малакас исе, ре, Коста, на графис тетя псемата едо, ке гяти то канис? `И ден исе ор8одоксос христианос?!Зито и Еллас, зито и Росиа, зито и Сириа!
72
14
 
55
 
! Отговори
... преди 10 години
Много неграмотни хора има тук.Какво се подигравате на руската техника.Само преди години една или 2 руски подводници стояха близо месец на 100 км от Вашинктон.Американците се бяха ***.Руските самолети са най добрите в момента.Изобщо ако руснаците скръцнат със зъби и американците ще се изнасят като ***.Не забравяйте че и китай в създалата се ситуация са на страната на руснаците...
71
9
 
59
 
! Отговори
Той е преди 10 години
До Кaтюшaтa Русия няма комплекси да показва военни мускули, както непрекъснато прави Запада, воглаве със САЩ, понеже, знаят какво е да изнесеш истинска война на плещите си!Още са живи спомените от ВСВ,все още има живи фронтоваци оттогава!Но пък, затова е и опасно, да се заяждаш с такъв противник, който се е захванал с Русия, все е свършвал зле - за справка - Наполеон и Адолф Хитлер.Истината е също,че от американеца войник не става,много са примерите от ВСВ и Виетнам, например!
70
19
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Дано няма по силни ветрпве и порои, че съветските "сапунерки" едва ли ще окрякат дълго."Много, ама много си заблуден за ситуацията с въоръжените сили на Русия и Китаи в момента. Американците затова от вече година и нещо само скърцат със зъби и не смеят да направят нищо.
69
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СИЧКИ СА ПРАЯТ НА ЗАЛЮХАНИ И СА ЧЕШАТ ТАМ, ДЕТ НЕ ГИ СЪРБИ!!! НАЙ ВЕРОЯТНО ЦЕЛИЯТ ТОЯ ШУМ Е ЗАРАДИ РУСКАТА БАЗА, КОЯТО МАЙ ЩЕ СЕ ЕВАКУИРА!!!
68
0
 
20
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До 79:Както е тръгнало, българите ще се пръснат по света като евреи, арменци и т.н.
67
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Адолф Айхман едно време не си е свършил работата добре,въпреки немската прецизност с работил."Ако Айхман си беше свършил "работата", нас българите нямаше да ни има.Да не ти вадя цитати на великите ти нациски вождове, че сме *** и като им свършим работата отиваме в газовите камери.
66
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано няма по силни ветрпве и порои, че съветските "сапунерки" едва ли ще окрякат дълго. С тази допотопна техника се чудя как "баракудите" им са стигнали въобще до средиземно море...хаха. Тия руснаци едва ли имат някакво техническо нововъведение от варшавският договор насам. Да сравнявате техните с американските кораби ми звучи като да сравнявате Зил 131 с F-35 хахаха.
65
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наблюдаваме положителният ефект на вече силните Русия и Китай. Ако не бяха те, досега американците и техните платени терористи от Ал Кайда да предизвикат нова война.И каквото благотворно действие указват САЩ където стъпят... само цветя и рози след тях:СомалияИракАвганистанВиетнамЮжна америка (толкова много мизерии и сложени диктатори, че няма да стигне мястото да се изредят)....А на 23ти откриха огромно количество химически оръжия в база на "бунтовниците"... ама те хора на Обама ОК.
64
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Адолф Айхман едно време не си е свършил работата добре,въпреки немската прецизност с работил.Ако се беше постарал малко повече,сега нямаше разни освирепели,алчни,кръволоци постоянно да разпалват конфликти и да тормозят населението на планетата с рецесии,кризи,стагнации и депресии.Лошо Айхман,лошо.Но съдбата си знае работата.Един ден ще се появи друг човек с окончателно решение и дано е по-прецизен.
63
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До tt2А не, господин ТТ 2, *** вече не бере желязо, от помощ само живей, БМВ кара, чавета прави, балгарски ахмак плаща, хелгизки капутет пази него да не работи, ток да краде и пенсионер да се е..е в г..за, та никакво желязо не бере вече