Грийнпийс превзе руска петролна платформа в Арктика

Искането е Газпром да се откаже от плановете за добив на петрол там
24 авг 2012 21:21, Елка Василева
22
Грийнпийс превзе руска петролна платформа в Арктика
"Грийнпийс" е против добива на петрол в Арктика. Снимка: архив, Reuters

Активисти на природозащитната организация "Грийнпийс", включително изпълнителният директор Куми Найду, се качиха тази сутрин на арктическата петролна платформа "Приразломная" на Газпром, намираща се в Печорско море (югоизточната част на Баренцово море), съобщи българският пресцентър на организацията.

В 4 часа сутринта екипът се спусна с надуваеми лодки от кораба на Грийнпийс "Артик сънрайс" и се изкачи на платформата.

Шестима катерачи заеха позиции на структурата и спряха работата й. Исканията на активистите са Газпром да се откаже от плановете си за добив на петрол в Арктика. Екипът има достатъчно запаси, за да изкара няколко дни на платформата.

Междувременно обаче Куми Найду съобщи в Twitter, че граничната охрана се опитва да прогони активистите на „Грийнпийс“ от петролната платформа и с маркучи ги облива със студена вода.

Руският енергиен гигант Газпром иска да започне операции по добив на петрол в началото на следващата година, като така да стане първата компания, добиваща петрол в Арктика.

Миналата седмица "Грийнпийс" откри, че компанията оперира без наличие на официален план за справяне с петролни разливи. Такъв план е бил одобрен през 2007 г. с давност 5 години, като в официално писмо руското правителство е признало, че нов план не е бил одобряван.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руският енергиен гигант Газпром иска да започне операции по добив на петрол в началото на следващата година, като така да стане първата компания, добиваща петрол в Арктика. ТУКА Е РАЗКОВНИЧЕТО !!!
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Грийнпийс отдавна не организация, която се бори за мир, против ядреното оръжие и в защита на околната среда. И те както и ООН са зависими и подчинени на Капитала. Много важно къде са се качили......ще си изпълнят поръчката и ще слязат !
15
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-голямата чума на Планетата-Русия!Руснаците са толкова некадърни,че ако не бяха природните им богатства,щяха да са най-нищожния народ на Земята!Некадърници с имперски манталитет!
14
2
 
15
 
! Отговори
морски преди 11 години
Тия псевдоприродозащитници защо не отидат в Аляска да видят американските петролни компаний как унищожават природата и всичко живо там!Защото са слуги на правителството на САЩ.Има заснети филми на унищожената околна среда,но тях SNN естествено не ги излъчва.
13
0
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 11 години
Прав си, щяха да гъзопляскат ако беше американска платформа
12
1
 
5
 
! Отговори
Алчни, но докога? преди 11 години
Какво ни занимават с Глупости???? всичко е въпрос на гледна точка!!! всеки да си Гледа от неговата и да не налага мнението си... важно е да не се замърсява тази планета, че няма друга!!! Тази Неспирна АЛЧНОСТ, ще ни изяде главата...
11
0
 
7
 
! Отговори
KIKO преди 11 години
TEZI SKORO 6TE RTAZBERAT 4E SA SBARKALI ADRESA RUSNASITE NA SI POPLUVAT !!!!!
10
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде да ги допуснат, бе? Платформата не е в териториалните води, нали за това е скандала. Териториалните води са до 12 мили от брега, нататък морето е общо.
9
5
 
31
 
! Отговори
Купени клакьори преди 11 години
Грийн пийс са същата сбирщина, каквито са Българските кучкари. Вечно лаят, винаги са в услуга на някому. Значи според тях, другите петролни компании могат да изтраждат платформи, само Руските или на коя да е друга конкурентна петролна компания - не. Чудя се, защо не са ги изхвърлили зад платформата и как са ги допуснали в собствени териториални води без надлежното разрешение. Те трябва да бъдат съдени, като нарушители на границата на държавата. Пък нека си лаят, колкото си искат.
8
1
 
13
 
! Отговори
Seafight преди 11 години
"В 4 часа сутринта екипът се спусна с надуваеми лодки от кораба на Грийнпийс "Артик сънрайс" и се изкачи на платформата...!?"Срещу абордажът на маскираните пирати не се водят преговори, а се действа!
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Активистите скоро ще гризнат дръвцето, ако продължават в същият дух. Не само САЩ не преговаря с терористи : )
6
38
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Русия лежи върху огромни природни ресурси, незаслужени с нищо. Като куче върху сено. Това е международна несправедливост. Германия и САЩ изпращат спускаеми апарати на други планети и трябва да се молят на руснаците за газ. Докога?
5
18
 
0
 
! Отговори
bogoizbrania преди 11 години
Газовите находища на руснаците работят на смени поради прекален добив, газпром могат да закрият почти половината си сонди и да не се усети недостиг. Очаквайте вдигане цената на газта, добър подход няма що. Тези активисти със сигурност са на зпалата от Москава е не точно от Газпром.
4
39
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Русия трябва да се разформирова.Всички методи за това са легитимни.
3
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Начи Русия като добива е проблем ама за чичо Сам и разни урайчни държави няма проблем, аре не на мен тия ...
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** Riot >> *** (***, полов акт) + Riot (разврат, метеж, размирици, бунт).
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А за немските Пуси Райът ? Защо не пишете, обяснете ?