Смърт сред слънчогледи: Украйна се превръща в безкрайно минно поле

Украйна е най-минираната страна от края на Втората световна война насам
20 окт 2024 16:35, Красимир Ангелов
282
Смърт сред слънчогледи: Украйна се превръща в безкрайно минно поле
Снимка: БГНЕС

Украйна е най-минираната страна от края на Втората световна война насам. Фермери вадят мините с голи ръце, с риск за живота си. Обширни части от най-плодородната земя са неизползваеми. И това не е единственият проблем, пише в свой материал DW.

Проблемът с мините в Украйна застрашава доставките на храни за света. Това сочи международно проучване на Института за глобални промени "Тони Блеър" в Лондон. Пред украинската служба на радио "Свободна Европа" украински фермер казва, че му се налага да "вади мини с голи ръце", "рискувайки живота си". Дори след изтеглянето на Русия от някои части на Украйна много от фермерите сеят зърно и отглеждат маслодайни култури в минирани полета.

Общо 25% от територията на Украйна трябва да се проверят

Тези дни Швейцария и Украйна организираха конференция, чиято цел е да помогне за разчистването на около пет милиона хектара украинска земя от мини – това са близо 10% от обработваемата земя. Освен това трябва да се проверят около 140 000 квадратни километра – или близо 25 процента от общата територия на Украйна - за замърсяване с противопехотни мини, невзривени боеприпаси и други взривни вещества.

Селското стопанство е от изключителна важност за икономиката на Украйна. Преди началото на руската агресия то създаваше почти 11 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). По данни на Института "Тони Блеър" противопехотните мини намаляват БВП на Украйна с 10,27 млрд. евро годишно - което се равнява на около 5,6% от БВП през 2021 година.

Жътва в минни полета

Поради огромния проблем с противопехотните мини в Украйна е малко вероятно износът на храни от страната да достигне предвоенните нива в обозримо бъдеще, дори и в регионите, от които руските войски са били принудени да се изтеглят. Разминирането е важно и за предотвратяване на по-нататъшни екологични щети, като изтичането на токсични химикали в почвата и водата или изхвърляне на вредни субстанции в атмосферата при експлозии.

Разчистването на мините и другите тежки метали от войната е от ключово значение за възстановяването на Украйна на водещ износител на зърно. Между 2016 г. и 2021 г. повече от 90% от общия износ на пшеница от Украйна е бил насочен към държави в Азия и Африка. След инвазията през 2022 година обаче войната направи неизползваема почти една четвърт от територията на страната - площ с размерите на Белгия.

Последици за целия свят

И все пак Украйна продължава да е важен производител на храни за света. По данни на Украинската асоциация на зърнопроизводителите през 2023/2024 година страната все пак е изнесла 57,5 млн. тона зърно и маслодайни култури, като най-големите вносители на украинска пшеница през този сезон са Испания, Египет и Индонезия.

Ситуацията сега е особено трудна за някои африкански държави. Египет и Демократична република Конго например осигуряват над 75% от вноса си на зърно от Украйна и Русия. Малко след избухването на войната, от февруари до март 2022 г., индексът на цените на хранителните продукти се е повишил с 12,6% по данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Това е най-високото месечно увеличение, откакто индексът е въведен през 1990-те години.

Валтер Леал, ръководител на Центъра за научни изследвания и трансфер в университета за приложни науки в Хамбург, казва, че страни като Алжир и Либия са успели да смекчат последиците от повишаването на цените на храните с допълнителни приходи от износа си на нефт и газ. За страни като Йемен, Ливан и Судан обаче "международната хранителна помощ продължава да е от решаващо значение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от Русия
Руският посланик във Великобритания: Украйна не иска мир, а помощи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Русия създаде нов ФПВ-дрон камикадзе под името "Княз Вандал Новгородский". Този дрон работи с оптичен кабел и нито една система РЕБ не може да му противодейства. Сигналът е отличен, а изображенията са супер изчистени. Руснаците ви пръскат русофоби, нацяги и джендери. За да живеете трябва да се предадате.
174
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Изгледах маса клипове как в Курска област унищожават БТР-ите, които нашето пр0дажно правителство предостави любезно и безплатно на киевския нацистки режим. Много ви е мощна техниката бе натовци муахахаха Братушките бая белканто ще съберат ))))
173
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Само да вметнем. Човек отваря лайв камерите в Украйна и гледа хората. Всичко е живо. Доскоро плажовете в Одеса бяха пълни. По всяко време се проверява. Вярвайте си какво загуби има Украйна. В Русия нещата са много по-страшни. Но заради информационното затъмнение и неграмотността на бедния русофил, той няма как да провери.
172
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Украински просяци ме разцепиха както Мойсей разцепва Червено море. Чак като ходя в тоалетната ми се налага да пикая като жените,че получавам паник атаки дори от моя член. Така ме изкъртиха, че заприличах на Путин след преговори с Кадиров. ДМС: пратете 1 СМС на номер: 000 жертва на украински просяци, за да ме лекуват в Карлуково от пост травматичният стрес, помогнете ми да мога да ходя до тоалетна като мъж, а не да получавам паник атаки от собственият си атрибут.
171
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
В мините на украйна масово бачкат жени. Мъжете са могилизирани и пируват при бандера хахахахаха. Украйнските жонки преди си крепеха мирижливите пutки и имаха по 5 + деца, сега са вдовици и копат въглища
170
0
 
12
 
! Отговори
Цецо преди 9 часа
Факт е че 25 процента от най богатите земи на Украйна са в лапите на мечката.Но на мечката не и стигат тези земи иска още защото е гладна.Тепърва се събужда от сън а събуди ли се няма спирка за нея.
169
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
За което мощно и многократно трябва да "благодарим" на кремълския обитател. Като Денис-белята само на поразии е способен, нищо полезно и съзидателно няма в този индивид.
168
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Тагаренко пита: Какво се случва с бесарабските българи в украйна? Колко са загиналите? Колко българи киевския нацистки режим изпрати на фронта за месо?
167
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Мир няма да има докато уссрайна не изчезне, как не го разбрахте? Тази измислена държава трябва да се денацифицира и демилитарилира напълно. За да живее Русия спокойно в следващите 100 г., нацистите трябва да почиват в чернозема, нато да се махне и да си събере скъпите безполезни ламарини от покрайните на Русия. Видимо след ВСВ, работата по денацификацията не е свършила. така, че братушките сега работят по тази задача. Задачата ще бъде напълно изпълнена, бъдете сигурни.
166
2
 
12
 
! Отговори
ген. Коношенков преди 9 часа
Ако обичаш Бандер ще заобичаш и Искандер ))))
165
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Мда, за жалост където и да стъпи руски крак, следва глад и бедност. Справка- масовката русофили у нас са тотални бедняци от село, които нямат идея руската армия какво върши у нас навремето. Следват всичкте бивши руски проксита. Колкото по-далеч от голташка Русия, толкова по-добре.
164
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
На всеки 6 месеца взимаме стотици милиони заем от световната банка. Станахме ли по-богати? Не!
163
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Дадохме и продължаваме да даваме на окрайна БТР-и, САУ-Гвоздика, снаряди, патрони, гранатомети, каски, бронежилетки и т.н. Окрайна напредва ли на фронта? Не!
162
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
След 20 години в нато имаме ли един натовски патрон? Не!
161
3
 
10
 
! Отговори
До 156 преди 9 часа
Тук мирише само на украински просяци дето се правят на българи и софиянци и се обясняват все едно тук вече им е Урколандия
160
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Дадохме над 5 млрд долара за самолети Ф-16. Имаме ли Ф-16? Не!
159
5
 
8
 
! Отговори
Русия е мощ! преди 9 часа
Русия може да те направи много богат или много мъртъв, други положения няма
158
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
До 148 все едно с мечката,дренки да ядеш.
157
2
 
0
 
! Отговори
до 155 преди 9 часа
тез ги разправяй на шапката ми....дето я няма.
156
2
 
8
 
! Отговори
До 82-Обмр преди 9 часа
Явно украинските просяци са такива щом си мислят,че могат да се обясняват в чужда държава