Зеленски: Русия не се интересува от мира

Замразяването на конфликта в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни, заяви Фон дер Лайен
16 юни 2024 07:30, Красимир Ангелов
373
Зеленски: Русия не се интересува от мира
Снимка: БГНЕС

"Участниците в днешната среща трябва да решат заедно как да постигнат мир в Украйна по наистина траен начин съгласно Устава на ООН", заяви украинският президент Володимир Зеленски в речта си при откриването на Срещата на върха за мир в Украйна, която се провежда край град Люцерн в Швейцария.

Зеленски каза, че Русия не се интересува от мира и че участниците в срещата трябва да решат заедно как да постигнат мир "по наистина траен начин" съгласно Устава на ООН.

Още по темата
"Когато планът за действие е на масата, съгласуван от всички и прозрачен за народите, тогава той ще бъде съобщен на представителите на Русия. Така че на втората среща на върха за мир да можем да фиксираме истинския край на войната", подчерта украинският президент.

Зеленски заяви, че Русия не е била поканена на срещата на върха, тъй като Москва не се интересува от мира. Според украинският лидер срещата на върха ще се съсредоточи върху три точки: ядрената безопасност, продоволствената сигурност и освобождаването на затворници и депортирани.

Той отбеляза, че срещата ще докаже, че мирът и сигурността са възможни, и ще предостави "реален план", за да се гарантира, че всяка стъпка към мира работи.

Зеленски подчерта, че правилата на Устава на ООН трябва да бъдат приложени и че Киев и участниците в срещата на върха трябва да решат как страните ще си сътрудничат и кои ще бъдат съводещи за изпълнението на плана за действие, отбеляза БГНЕС.

„Дълготраен мир не може да бъде постигнат с капитулация на Украйна“, заяви категорично  френският президент Еманюел Макрон по време на участието си в Срещата на върха за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария, предаде АФП.

"Всички ние сме решени да изградим устойчив мир. Такъв мир не може да бъде украинска капитулация. Има един агресор и една жертва", добави Макрон.

Замразяването на конфликта в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни на агресия, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на срещата на върха.

"Вместо това трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна. Такъв, който възстановява суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост", добави Фон дер Лайен.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис от своя страна също отхвърли условията на руския президент Владимир Путин за мирни преговори с Украйна и ги нарече абсурдни, предаде ДПА.

"Трябва да говорим истината. Той не призовава към преговори, а към капитулация", заяви Харис на мирната конференция в Швейцария. "Америка застава на страната на Украйна не от милосърдие, а защото това е в наш стратегически интерес", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Закон, който забранява преговора с другата страна в конфликта приеха в Украйна, не в Русия. Това са фактите, показващи реално кой не иска спиране на конфликта!!! Другото са само ала-бала...
157
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На Зеления Клоун му изтече мандата и сега,къв го раздава и пак си върти циркаджийските номера
156
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кой е Зеленски?
155
2
 
6
 
! Отговори
До.186 преди 3 седмици
Май гривната стана 300 рубли
154
6
 
3
 
! Отговори
YTT преди 3 седмици
Как е курса на рублата спрямо долара, стана ли 300 рубли? Има ли лекарства в русия, вървят ли преводите за чужбина, че да се купят кмпоненти? Как е гъзпром, тенге май нямал а най имал загуби? Самальотите още летят ли или скоро спират и ще трябва да пътуват влак или кола? 🤣🤣🤣
153
8
 
2
 
! Отговори
до 182 преди 3 седмици
Ами например, последната година го направи Украйна, като разгроми руската армия край Киев, прогони ги от Херсон и освободи обширни територии в Харковска област.Не казвам, че им е лесно. Все пак Русия не е малка страна.
152
1
 
3
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 3 седмици
Вече и деца пращат на фронта
151
4
 
7
 
! Отговори
дедо поп преди 3 седмици
украинският президент Володимир Зеленски - малко леко нелегитимен
150
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да смята, че може да победи рашките на бойното поле е синдром. И кой досега го е направил и как това може да се случи на практика. Да победиш страна, в която на единия край се мръква, а на другия се съмва са халюцинации...Така франсето и мустакатият някога са си мислели..но друго се получило.И с тоя няма да е по-различно, въпрос на време е.
149
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И тоя в качеството си на какъв се изявява...Мандатът му отдавна е изтекъл. Знае при избори какво го очаква и че ще трябва да отговаря за разрухата и разсипията на страната си.
148
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя наркос, вмесро да лъже, защо не разкаже, как мирът ВЕЧЕ БЕШЕ ПОДПИСАН, и Борис Джонсън, 2 дни по- късно го изкомандва да продължи войната. Това не е заявление от руснаците само, а лично Подоляк го каза в едно интервю на Украйна24. А сега всички в хор лъжат, че руснаците не искали мир.
147
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя дали има представа какво се случва със страната му и че от нея половината територия е заминала. С насилствената мобилизация нищо няма да се получи. Затова на избори трябва много да се внимава какво се избира.
146
15
 
5
 
! Отговори
Копейкин преди 3 седмици
Светът гледа футбол, пие бира в очакване на Олимпиадата. Лято е - отдих, купон. Само недораслия с детските обувки тропа недоволен с крачета. Иска още перални и убити цивилни. Не биле варвари??? Това, видите ли, била особената, не разбрана руска душевност. Да ви го........... в пиандурската в ириса а душевност!!! Честито баня!
145
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЗА ПИЯНДЕТО МИСТИК ПРИПОМНЯМ::"Не очаквайте, че щом веднъж се възползвате от слабостта на Русия, ще получавате дивиденти завинаги. Руснаците винаги идват за парите си. И когато дойдат, не разчитайте на йезуитските споразумения, които сте подписали, които уж ще ви оправдаят. Те не си струват хартията, на която са написани. Затова с руснаците трябва да играете честно, или изобщо да не играете." - Ото Фон Бисмарк
144
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
а иска ли наистина самият зеленски край на войната, ами нали веднага трябва да се проведат избори и после какво ще стане с него
143
21
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Тези от ООН изобщо си нямат на идея какво става и с какво си имат работа. Виж, Макрон и Камала Харис вече разбраха и са наясно със ситуацията. Ото фон Бисмарк добре го е казал навремето: "Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан" и още е разбрал че "Никога не замисляйте нищо с Русия, защото на всяка ваша хитрост, те ще отвърнат със своя непредсказуема глyпocт"
142
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Очакванията са да подпишат неква обща декларация, призоваваща за Мир и кой откъде е.
141
0
 
2
 
! Отговори
СУМАДАРТСОН преди 3 седмици
ОХ,ПАК ОБЪРКАХ СЦЕНАРИЯ! ПЪК И ТОЯ СТАРОФРЕНСКИ НИКОЙ ГО НЕ РАЗБИРА... КАК ЩЕ МИ РАЗБЕРАТ ОБЪРКАНИТЕ МИСЛИ И ПРОЗРЕНИЯ?!...
140
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Остави тва ами саудитите се канят бавно да минават на друга валута . Запада блокирал пари на Русия , Иран ,Венецуела , Казахстан и Авганистан . Списъка се увеличава на откраднатото с задлъжняването на запада . Когато човек задлъжнее почва да краде . Може след години да купуваме нефта в юани ;)
139
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 167 - Лидер, в момента нелегитимен. Узурпатор на властта, господин никой.