100 хил. домакинства останаха без ток в Северна Украйна заради руски удари

Прекъснато е и водоснабдяването
6 юли 2024 17:50, Нели Христова
31
100 хил. домакинства останаха без ток в Северна Украйна заради руски удари
Снимка: БГНЕС

Руските удари тази нощ оставиха над 100 000 домакинства без ток в Северна Украйна и прекъснаха водоснабдяването на регионалния център, съобщиха днес украинските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Северният Сумски регион, който граничи с Русия, потъна в мрак, след като руски удари късно снощи повредиха енергийната инфраструктура, съобщи украинското министерство на енергетиката, пише още БТА.

Часове по-късно украинската обществена телевизия съобщи, че руски безпилотни самолети са ударили столицата на областта, която също се нарича Суми, и са прекъснали водоснабдяването, като са засегнали електропроводите, захранващи системата от помпи.

Руската агенция РИА Новости цитира местен прокремълски "лидер на съпротивата", според когото силите на Москва през нощта са поразили завод за производство на ракетни боеприпаси в града, чието население преди войната наброяваше 256 000 души. В информацията не се уточнява какво оръжие е било използвано, а твърдението не може да бъде проверено по независим път. Според съобщения в украинските медии експлозии са разтърсили града по време на предупреждение за въздушно нападение рано сутринта.

В Донецка област, в източната част на страната, при руски обстрел снощи са загинали 11 цивилни и са ранени 43 души, съобщи днес местният губернатор Вадим Филашкин. Петима души са загинали в град Селидово, югоизточно от Покровск, източния град, който се превърна в епицентър на бойните действия на фронта. В събота сутринта украинският генерален щаб съобщи, че през изминалото денонощие украинските и руските сили са влезли в 45 сблъсъка в Покровско направление.

Според Филашкин още трима души са загинали в Часов Яр, стратегически разположения град в Донецка област, който е превърнат в руини от продължаващите близо месец руски атаки.

В четвъртък украински военен говорител заяви пред АП, че украинските сили са се изтеглили от квартал в покрайнините на Часов Яр.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
дедо Груйо преди 2 месеца
100 хил домакинства останаха без ток за 5 минути. А добре Вова.
15
2
 
2
 
! Отговори
марчела преди 2 месеца
Давай Русия! Давай Путин! ЛИКВИДИРАЙТЕ ФАШИСТКА БАНДЕРОВСКА ОКРАИНА,до последния окреинец както пожела ЗЕЛЕНАТА Е,-.егле-.,на.
14
1
 
2
 
! Отговори
агент Мърльо ЦъРвулУ преди 2 месеца
колкото и американофилите да въртят че черното е бяло - природа и руснаците са непреклонни
13
0
 
2
 
! Отговори
и кво се оплакват преди 2 месеца
тия цемтрали са наследство от СССР и руснаците им помагат да се отърват от тях както пожелаха!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
🔥🔥🔥🔥 Охота на украинское ПВО продолжаетсяРоссийскими разведчиками в районе н.п. Южное Одесской области были обнаружены боевые позиции батареи ЗРК "СПАДА" вместе с РЛС "Жираф" и батареи ЗРК "Пэтриот". Традиционно ОТРК "Искандер" долго ждать себя не заставил.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Йограйна няма да оцелее тази зима. Това е последната година на Йограйна
10
0
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 2 месеца
Е нищо де, нали мразиш Русия и чакаш нейния крах, какво ти пречи мин. им заплата от 200 евро? Даже трябва да е по-малка според теб, нали? Какъв е проблемът тогава?
9
2
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Споко, ЕС ще възстанови цяла Новорусия, пък и не само, като почне да плаща репарациите!
8
1
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Дано много натовско оръжие и НАТО-вци са поразени!
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Анонименчо 1 , пенсиите при не избран Зельо са 35 евро .
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много екологично! Почти са готови за ЕС!
5
2
 
16
 
! Отговори
БАНко преди 2 месеца
МАЛКО СА , БЕ !!!
4
2
 
34
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
По добре живи и без ток,че ако Русия действаше като еврейте?!
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо им няма. Без ток мое ама без глъвъ - хич.
2
6
 
21
 
! Отговори
Рашист преди 2 месеца
Рашките ще върнат Украйна в първи клас! Часов Яр скоро ще падне. Чакайте да видите като дойдат корейските инженерни бригади да видите как ще копаят тунели и опссс руснаците ще излизат в гръб на нацитата. Вчера гледах точно убит колумбийски наемник. На снимка той и двама други латиноси с нацистки поздрав позираха. Така че ае моля ви се.
1
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За което руснаците още 100 години ще стоят на 200 евро мин. заплата и ще изплащат репарации на Украйна Щом търпят Путин начело , ще плащат и внуците им Заспал народ са руснаците ...