Зеленски: Русия не се интересува от мира

Замразяването на конфликта в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни, заяви Фон дер Лайен
16 юни 2024 07:30, Красимир Ангелов
373
Зеленски: Русия не се интересува от мира
Снимка: БГНЕС

"Участниците в днешната среща трябва да решат заедно как да постигнат мир в Украйна по наистина траен начин съгласно Устава на ООН", заяви украинският президент Володимир Зеленски в речта си при откриването на Срещата на върха за мир в Украйна, която се провежда край град Люцерн в Швейцария.

Зеленски каза, че Русия не се интересува от мира и че участниците в срещата трябва да решат заедно как да постигнат мир "по наистина траен начин" съгласно Устава на ООН.

Още по темата
"Когато планът за действие е на масата, съгласуван от всички и прозрачен за народите, тогава той ще бъде съобщен на представителите на Русия. Така че на втората среща на върха за мир да можем да фиксираме истинския край на войната", подчерта украинският президент.

Зеленски заяви, че Русия не е била поканена на срещата на върха, тъй като Москва не се интересува от мира. Според украинският лидер срещата на върха ще се съсредоточи върху три точки: ядрената безопасност, продоволствената сигурност и освобождаването на затворници и депортирани.

Той отбеляза, че срещата ще докаже, че мирът и сигурността са възможни, и ще предостави "реален план", за да се гарантира, че всяка стъпка към мира работи.

Зеленски подчерта, че правилата на Устава на ООН трябва да бъдат приложени и че Киев и участниците в срещата на върха трябва да решат как страните ще си сътрудничат и кои ще бъдат съводещи за изпълнението на плана за действие, отбеляза БГНЕС.

„Дълготраен мир не може да бъде постигнат с капитулация на Украйна“, заяви категорично  френският президент Еманюел Макрон по време на участието си в Срещата на върха за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария, предаде АФП.

"Всички ние сме решени да изградим устойчив мир. Такъв мир не може да бъде украинска капитулация. Има един агресор и една жертва", добави Макрон.

Замразяването на конфликта в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни на агресия, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на срещата на върха.

"Вместо това трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна. Такъв, който възстановява суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост", добави Фон дер Лайен.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис от своя страна също отхвърли условията на руския президент Владимир Путин за мирни преговори с Украйна и ги нарече абсурдни, предаде ДПА.

"Трябва да говорим истината. Той не призовава към преговори, а към капитулация", заяви Харис на мирната конференция в Швейцария. "Америка застава на страната на Украйна не от милосърдие, а защото това е в наш стратегически интерес", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много качествено ядене пиене и елитни лурви. Всичко безплатно. Що да не си изкараме два дена говорейки небивалици.
136
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
163 Защото е лидер. Има достатъчно задължения и ангажименти към страната си. На глупави въпроси не би трябвало да се отговаря.
135
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
162 Войната на Путин в Украйна няма нищо общо с ЛГБТ. Впрочем, в Русия има повече ЛГБТ отколкото н целия ЕС. Само че за тях не се говори, тях ги бият, затварят, или просто изчезват.
134
0
 
15
 
! Отговори
Цветелина преди 3 месеца
Байдън е енергична свежарка. Той трезво ще реши въпроса.
133
3
 
19
 
! Отговори
Валерия преди 3 месеца
Эащо Эеления не е в окопите???
132
0
 
8
 
! Отговори
Успеха за Украйна е преди 3 месеца
"Марша равенството" за правата ЛГБТ в Киев днес! ХА ХА ХА! А толкова искаха да имат някакъв обрат с руската армия... :):):)
131
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Актьорът играещ Президент на Украйна - Господин "Дай" в нов опит да постигне Невъзможното. Колкото се договориха в Копенхаген, толкова ще се договорят и в Люцерн. А алтернативите са само 2 - Капитулация на Украйна или Капитулация на Русия. И от Космосът се вижда, Кой ще Капитулира.
130
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин винаги е дебел в засада запада, за да избере момент, в който да нападне. Наивните днес, се събудиха и не вярват на лъжите му. Последните от които са в предложението му за "мир в Украйна".
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Галя. Провери кво имаш отдолу! Ако имаш две тoпки, начи първия руснак е вече тук! Ако са четирки, случаят е криминален и тука вече са цял отряд!
128
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя *** две предложения за мир от Русия отказа, сега Русия не се интересувала. Русия ще му хареса, само, ако и тя започне да му дава оръжие и всякакви помощи, най-вече финанасова, че да побеждава ***. Как ги избират такива безмозъчни същества за управници?
127
1
 
9
 
! Отговори
Пютин преди 3 месеца
Е Виждате ли - Аз Искам - Мир, а Те Искам - Война! Кой е Агресорът - тогава?! Щом Искат Война - ще я Получат - още нищо не са видели - галим ги като в СПА Курорт до момента!!
126
1
 
8
 
! Отговори
Вовчанск-и преди 3 месеца
как е ? върви ли обсадата на завода? :) или капана бил за урките? Вчера нещо говореше са предаваши се руснаци, днеска - търся, пак няма нищо.
125
1
 
8
 
! Отговори
Юлия преди 3 месеца
Мир? Мир може да се постигне с едно щракване с пръсти. Но много пари се изкарват още от когото трябва. И от двете страни на конфликта. Кой каквото и ще да ви говори, винаги става въпрос за пари.
124
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тоя узурпатор е нелегитимен представител на окрайна... по същия начин ние трябваше да пратим чехлю плевнелиев да представя българия на този майтап с гръмкото име "конференция за мир"......
123
1
 
9
 
! Отговори
звездния час преди 3 месеца
на зеления фасул. Отсега натам - само свиване и скимтене отпод масата на НАТО.
122
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каза просяка на света и протегна ръка,бате дай малко пари за Украйна жината болен дицата и той
121
2
 
15
 
! Отговори
СПОКО! преди 3 месеца
"Зеленски заяви, че Русия не е била поканена на срещата на върха, тъй като Москва не се интересува от мира." Русия не я ДОПУСКАТ. Но тя както през втората световна война САМА ще си направи проход назапад! И ще наложи подписване на мир!
120
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре че този цирк е само два дни, няма да говорят дълго тези небивалици.
119
0
 
15
 
! Отговори
Украинец преди 3 месеца
Бизнес кръговете около Зеленски изкарват огромни пари от "войната". ;) А обикновените украинци не са от най-умните ;).... И те, така
118
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За договорка на къв мир изобщо става дума като не си поканил опонента си ?.Тоя като лудите сам си говори