Сирски е наредил укрепване на отбраната в източната област Донецк

Руските войски стабилно се придвижват напред
4 окт 2024 12:00, Гергана Попова
59
Сирски е наредил укрепване на отбраната в източната област Донецк
Снимка: БГНЕС/ EPA

Командващият въоръжените сили на Украйна генерал Александър Сирски каза, че е наредил укрепване на отбраната в източната област Донецк, ден след като силите на Киев обявиха, че са се изтеглили от град Въгледар.

Президентът Володимир Зеленски призна загубата на Въгледар, като каза, че извеждането на войските и запазването на живота им е критичен въпрос.

Още по темата
Назначеният от Русия губернатор на Донецка област коментира, че и двете страни са признали стратегическата стойност на града, като добави, че усилията за възстановяване там ще отнеме време.

Руските войски стабилно се придвижват напред в различни сектори в Източна Украйна въпреки изненадващото нахлуване на Киев в руския западен регион Курск през август, което Украйна се надяваше да забави напредъка.
Сирски написа в социалните мрежи, че работи върху "един от най-горещите фронтови сектори" с 25-а Сичеславска въздушнодесантна бригада. Той не даде подробности за местоположението, но бригадата действа на фронта в Покровск, зона на засилени руски атаки.

"Докато работех в бригадата, взех редица решения, насочени към укрепване на стабилността и ефективността на нашата отбрана", каза Сирски.

Повече от две години и половина след пълномащабната война украинските войски са в отбрана. Украинската армия обяви в сряда, че изтегля войските си от въгледобивния град Въгледар, бастион на хълм, който устоя на интензивни атаки след инвазията на Русия в Украйна през 2022 г.

Източното военно командване на Украйна заяви в сряда, че е наредило изтегляне от Въгледар, за да избегне обкръжаването от руски войски и за да "запази персонала и военното оборудване". Русия широко използва тактиката за осигуряване на контрол над други украински селища.

"Животът (на войници) трябва да бъде спасен, защото те са наши хора, те са граждани на Украйна", каза Зеленски, обръщайки се към репортери заедно с новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте.

"Затова е много правилно те да могат да се оттеглят и да се спасят".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от Русия
Норвегия смята да вдигне ограда по границата с Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Спанакът си е спанак
54
0
 
10
 
! Отговори
учетеезик преди 3 часа
Я не вервам никому, *** русята казаха, че дрогата е кандисал за еваку на угледаро СЛЕД връщането си от бидоня...Къъъснооо, мама! мандалото било хлопнало ден-два по-рано! И сега извели 3 бригади ...със загуби 80-90%! само пленените биле къде 1000 (естествено ранени в разл степен на тежест). Май-май туй е по-близо до истината...и май на доста места "ЛЕДЪТ СЕ ПУКА, уважаеми съдебни заседатели"...
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
А деменцията нали каза пред ООНето , че Зелята бил спечелил ?
52
0
 
6
 
! Отговори
До 44 преди 3 часа
Май само 1,5 милиона жертви има Украйна,че в Русия с вкара само 155000 в началото и после вместо да пипа наборната си армия направи една мобилизация от уволнени от тая армия и от тогава в Украйна ходят само доброволци.Украйна обаче се похвали преди 2 години,че има 1 милион армия и могилизацията не е спирала и пак губи
51
0
 
12
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 3 часа
По време на разминирането на територията, участваща в специална военна операция, руските сапьори откриха невъоръжени мини с надпис Руснаци, простете от украинските военни. Това съобщи сапьор от Ленинградския полк с позивна Бурзум
50
0
 
12
 
! Отговори
... преди 3 часа
Не разбирам защо им е тази отбрана. Кулеба като беше активен чантаджия каза, че са разбили руснаците по земя, въздух и море.
49
1
 
11
 
! Отговори
Боби преди 3 часа
До агент Мъдлър ЦРУ ПАК И ОТНОВО ОТ КЪДЕ ВЗИМАШ ТЕЗИ ФРАПАНТНИ ДАННИ Аз ако говоря за загуби на ВСУ поне имам някакво логическо/математическо основание
48
0
 
9
 
! Отговори
Боби преди 3 часа
До Анонимен 44 За да има РЕФЕРЕНДУМ трябва да има КВОРУМ НАДВИШАВАЩ 50% от населението в ЛНР И ДНР които са предимно промишлени райони основната част от населението живее в градовете. В Запорожието и Херсонска област е принципно обратното. За това и успяха с референдума в Запорожка област да съберат достатъчно гласове. След като Инстанбулските споразумения бяха ОТНОВО унищожени от Украйна РФ разбра че войнат аще е дълга Тогава единствения безконтактен начин на война достъпен на РФ беше Артилерия
47
0
 
8
 
! Отговори
Смешник преди 3 часа
В скоро време ще се изтеглят и от Покровск
46
1
 
14
 
! Отговори
Баба Гошка преди 3 часа
Сирски може да си укрепи, само вратата на външната тоалетна, щото идва люта зима в Украйна и ще му духне под опашката - няма ток, няма снаряди, няма Леопард и Абрамс, няма я и 72-ра елитна, Крекен, Азов и останалата леш от "висококачествената" ***.
45
13
 
4
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 3 часа
За всички неразбрали, могилизацията върви само напред. До последния руснак. Нови 400 000 отиват да се бият (да ги убият). Бравос на жужето Пoтю.
44
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Не разбирам следното- голташка Русия анексира ДНР, ЛНР без да владее и 50% от тях... Просто тотален, ама тотален смях. Че напредват- напредват. То с цената на 1.5м жертви и милиони снаряди от КНДР и Иран всеки напредва. А Украйна няма нищо.
43
3
 
6
 
! Отговори
Войводата преди 3 часа
1. Прави ли ви впечатление че откакто убедих Русия да даде ядрено на Иран2. Статиите за бивша Украйна омекнаха
42
1
 
15
 
! Отговори
Сирски преди 3 часа
Да си бях останал русна вместо сега да се излагам като кифладжия.
41
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Преведено от украински това означава бият ни като маче у дирек.
40
15
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 4 часа
За кой наркоман говориш бе, за Путин или за някой от двойниците му ? Уточни се !
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Спанакът си е спанак
38
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Спасихме се от една замърсяваща технология и един замиращ въглищен град в Украйна, бъдещ член на Европейския съюз, който допринасяше за въглеродните емисии и Глобалното затопляне. Мислим да се спасим по същия начин от Мини Марица и Стара Загора, като ги предадем на някой, желаещ да се цапа с тях.
37
2
 
16
 
! Отговори
Сирски преди 4 часа
За тъъпите тротинеткит в бг повтарям, руснаците стабилно се придвижват напред.
36
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
С какво ще я укрепва Сирски тази отбрана? С извадени насила от жилищата им пресни мобилизирани? С поредните западни тенекета, дето само излагат производителите си? С жителите на населените места, които се крият из подземията и чакат руснаците? Че и НАТО-то взе да се ослушва за оръжия и боеприпаси, и войски не ще да праща. Много се прекараха тия от хунтата.