Медии идентифицирали 45 000 убити руски войници в Украйна

Реалният брой на жертвите вероятно е много по-голям
22 фев 2024 07:39, Елка Василева
193
Медии идентифицирали 45 000 убити руски войници в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Руският новинарски сайт "Медиазона" и руската служба на Би Би Си съобщиха, че в съвместно проучване са идентифицирали около 45 000 руски войници, убити от началото на инвазията в Украйна преди две години, предаде Франс прес.

В Русия, както и в Украйна, военните загуби са засекретени.

Преброяването, което обхваща периода от 24 февруари 2022 г. до 20 февруари 2024 г., няма за цел да бъде изчерпателно, но двете медии твърдят, че са идентифицирали 45 123 убити руски войници чрез използване на източници със свободен достъп като некролози, съобщения от местните власти или некролози, публикувани в медиите или в социалните мрежи.

Медиите подчертават, че реалният брой на жертвите вероятно е много по-голям. Според руската служба на Би Би Си той може да е два пъти по-голям.

Според същия източник "две трети от загиналите не са имали никаква връзка с армията преди нахлуването". Следователно те са били мобилизирани войници, доброволци, бойци в частни военни компании или затворници, които са се присъединили към бойните части в замяна на амнистия.

Последните официални данни за загиналите руски военнослужещи са от септември 2022 г., когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу призна за смъртта на 5937 руски военнослужещи.

През август миналата година в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на американски официални лица, оцени руските военни загуби на 120 000 загинали, посочва АФП. На 29 януари в писмен отговор до член на парламента британският министър на отбраната Джеймс Хийпи оцени руските загуби на повече от 350 000 убити и ранени.

През 2023 г. руската редакция на Би Би Си съобщи, че е наблюдавала увеличение на седмичните руски военни загуби от октомври миналата година, когато силите на Москва започнаха голяма офанзива за превземането на Авдеевка - град, превзет миналата седмица след четиримесечни боеве, отбелязва АФП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Путин ще ги съживи с указ и готово.
139
4
 
14
 
! Отговори
асдаа преди 6 месеца
Още преди месец украинския телевизионен канал 1+1 публикува украинската статистика за техните загуби - над 1 200 000 на ГРУZZ 200, ГРУZZ 300 и изчезнали. Като прибавим че са поизлъгали и не са преброили всичко, то окраинските загуби до момента са над 2 000 000.
138
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А че напишете тогава с кого воюва ВСУ- то? Ако съберем жертвите. за които съобщавате вие от началото на войната вероятно ще надхвърлят. 2 милиона. При това руснаците не са провеждали нова мобилизация, а украинците от Авдеевка говорят, че преимуществото е било 7х1 в полза на руснаците. Всеки ден има нови клипове от жените на "мобилизираните" украинци как бият и отвличат от улиците мъжете им, сега ще забранят висшето на децата на тия. които неискат да ***. Е, очевидно вече 2+2 не е равно на 4!
137
14
 
4
 
! Отговори
Мдаааа преди 6 месеца
Ще останат само 2 опорни пункта-москоу и питера,но и това не е сигура
136
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Фронта дава първи признаци на колапс... Вероятно това ще стане през Септември тази година .. когато фронта се срути ще останат само опорни пунктове(определени градове) както в началото на войната които 1 след друг ще бъдат поетапно смилани....
135
17
 
4
 
! Отговори
Trole преди 6 месеца
Много си елементарен бре чиляк.Първо си лайкваш сам собствения коментар а после чакаш и ако видиш че те изравняват направо се osirga6 и вадиш останалите 1000 устройства за които Мутрофанова ти плаща и се мяташ:)))Много си хххетелегентен бре таранколу
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И в нашите медии само некролози....
133
13
 
2
 
! Отговори
Невеж преди 6 месеца
Т role то по твоята сметка отдавна трябваше да сте приключили с укр но не сте и скоро няма да стане ако изобщо стане.Каже сега победата кога ще обявяване че да се посмеем-за изборите в батная ли?За този ден има подготвена спец изненада.Хиляди дронове щели да разнасят бюлетините а ф 16 ще им помагат.верно ли е
132
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вагнер с ДНР и ЛНР бяха и най добре мотивираните... В началото на войната много руски части имаха проблеми с морала и мотивацията.. може да се каже че първата година на войната беше изнесена на гърба на ДНР, ЛНР и вагнер
131
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да от руска страна най големи жертви понесоха Вагнер и ДНР и ЛНР.. чеченците не толкова
130
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
две трети нямат връзка с армията. Путин до момента е пускал пушечно месо от запасняци, наборници и наемници на Пригожин. Редовната армия и доброто въоръжение е пазено до момента. Пази го за истинската война. Която НАТО ще инициира.
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аййй заплаха трамвая руски от всякъде май и скоро е възможно да загуби и говор и картина
128
11
 
2
 
! Отговори
Не едно животно преди 6 месеца
Trol40 кога ще върнете 46 вагона с злато което откраднате през 1878 г а после плодадохте БЪЛГАРИЯ а всъщност ако го нямаше Българскот опълчение на Шипка отдавна щяхте да сте влезли в историята,където вие и мястото.Кажи сега.Или пак нинуси ще шляпкаш?:)
127
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Евала днес бг - за първи път правдива информация!!! Загубите действително са големи, но не забравяйте да кажете ,че са много по малки от тези на Украйна!!! От 3-до 5 пъти!!! И това без да се взема факта, че Русия е 6 пъти по голяма от Украйна по население!!!
126
21
 
5
 
! Отговори
Ss преди 6 месеца
Хубавия руснак е умрелият руснак. До последния им пожелавам да са в тая статистика
125
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А къде са останалите 300'000 ладички или кожени палтенца?
124
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Броенето започва...След Авдеевка кой град ще е ?
123
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демек на фона на половин милион мъртви украинци, всички западни *** и пропагандисти, всички нпота на шорошка хранилка и "журналисти" като Грозния и ония с грънците успяха да откопаят информация само за 45хил. руски жертви?
122
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Информациите в това сайтче са толкова истински, колкото бяха и за победите им в Мариупол, Соледар, Волноваха, Артемовск, Лисичанск, Авдеевка и т.н....Поне дали си четат измишльотините след време
121
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Информационната война и лъжите са важни, след като изгубиха битката. Много жертви, свалени самолети и т.н., а истината всички я видяха - загубиха битката, 'изтеглиха' се, оставяйки техника и пленници.