Зеленски: Русия ще плати висока цена за Авдеевка

Украинските сили са установили опорна точка на източния бряг на Днепър
15 ное 2023 07:36, Елка Василева
124
Зеленски: Русия ще плати висока цена за Авдеевка
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че защитата на разрушения източен град Авдеевка е ключова за военните планове на Киев, тъй като тежките руски загуби там вероятно ще подкопаят поведението на Москва в по-широкия конфликт, предаде Ройтерс.

Междувременно началникът на щаба на Зеленски призна за първи път, че украинските сили в южната Херсонска област са установили опорна точка на източния бряг на река Днепър, което потенциално открива нова линия на нападение към Крим. Преди година руските войски напуснаха западния бряг и заеха позиции на източния, откъдето редовно обстрелват градовете и селата отсреща.

Още по темата
Силите на Москва се съсредоточиха върху Източна Украйна, след като не успяха да напреднат към Киев в първите дни на инвазията през февруари 2022 г. Те нападат Авдеевка от средата на октомври и служители от града, който преди войната е имал население от 32 000 души, казват, че нито една сграда не е останала непокътната.

В нощното си видеообръщение Зеленски заяви, че руските нападения в източната част на Донецка област, включително в Авдеевка, са били "много интензивни". "Русия вече губи хора и техника край Авдеевка по-бързо и в по-голям мащаб, отколкото например край Бахмут", каза той, визирайки месеците на тежки боеве, които завършиха с превземането на източния град Бахмут от руските сили през май.  "Устояването на техния натиск е изключително трудно. Колкото повече руски сили бъдат унищожени в района на Авдеевка, толкова по-лошо ще бъде цялостното положение на врага и цялостният ход на тази война."

В официалните руски отчети за боевете в източната част на страната не се споменава за Авдеевка, въпреки че известният руски военен блогър Рибар заяви, че е имало "известен напредък" в позициите около града.

Руското министерство на отбраната заяви, че силите на Москва са отблъснали пет атаки около селата край Бахмут, отвоювани от Украйна от май насам. То заяви, че украинските загуби възлизат на 300 убити и ранени.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери информацията от двете страни.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не знам какво плаща или не Путин, но американците току що се разбраха около удължаването на бюджета си до януари и за Украйна не е предвидено нищо. Няма зелено за Зеления.
18
5
 
31
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
И за Бахмут отричаха до последно, че е превзет, ама накрая признаха, че тактически се изтеглят, за да заобиколят по фланговете. Нали знаете уличните кучета как променят маршрута си през храстите, когато ви наближат. И Укрите така с Бахмут- през шубраците. Сега и с АвдЕЕвка нещо подобно. Скоро ще тръгнем и по фланговете.
17
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До скоро беше Авдиивка, вече стана Авдеевка. Що тъй?
16
16
 
2
 
! Отговори
ЛЕТИЩЕТО В ДОНЕЦК преди 9 месеца
Под обстрела на ВСУ......кога украинците стигнаха в подстъпите на Донецк ???
15
3
 
17
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Абе защо Кирчо да му дарява заплатата си? Нека го направи новият кмет на София, човекът на ДС с 1 стотинка заплата и другия с 67 стотинки :)
14
31
 
7
 
! Отговори
ЕВАЛА ЗЕЛЕНСКИ преди 9 месеца
Спря Путин.....и го направи за смях
13
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е здравей. Това означава ли, че вече руската сили са взели Авдеевка?
12
31
 
6
 
! Отговори
АВДИЕВКА.... преди 9 месеца
Гробище за руската военна техника
11
4
 
11
 
! Отговори
СЕРГЕЙ ПРОКОПИЕВ преди 9 месеца
Донецкото летище, е обстрелвано от Авдиевка.....
10
2
 
33
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Зеленски позеленя от яд, ,защото вече не може да писка ракети Шторм Шадоу заради установеният въздушен контрол на Русия още по-навътре в Украйна, откъдето се пускаха ракетите. С 400 Триумф вече могат да идентифицират цели на 400 км, а това не позволява на Украйна да ползва самолети за изстрелване на крилати ракети. Затова му е едно зелево на Зеленски, не че нещо е станало.
9
32
 
7
 
! Отговори
АВДИЕВКА преди 9 месеца
Месомелачката за рашистката армия
8
33
 
7
 
! Отговори
АВДИЕВКА преди 9 месеца
Там щатското оръжие изтрепа най много руснаци
7
6
 
38
 
! Отговори
Направо преди 9 месеца
Си кажи че Авдиевка вече не е под ваш контрол. Скоро и други части около нея няма да бъдат под ваш контрол. Общо взето започвай да правиш окопи около Киев. Руснаците се изтеглиха от околностите на Киев щото ги излъгахте че ще преговаряте. Но Москва не вярва вече.
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До АВДЕЕВКА. Така смятат първосигналните праволинейни правоверни като тебе. Нормално е.
5
33
 
6
 
! Отговори
АВДЕЕВКА преди 9 месеца
Руската гробница
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кво вардите на разрушената Авдеевка откъм югозападната и част не се разбра ? Да не да имате построени отдавна кой знае защо бетонни укрепления ?
3
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дзиления се прай на улав. Не са били успели да напреднат когато още първия ден махаха на Киев заяото се оттеглиха понеже мириканците ти заповядаха да излъжеш че ще преговаряте за мир.
2
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тцъ тцъ какви увъртания и лъжи.
1
5
 
17
 
! Отговори
РУСОФИЛА преди 9 месеца
Нееее, няма......!