Защо град Бахмут е толкова важен и за руснаците, и за украинците?

Цяла Европа произвежда толкова муниции за един месец, колкото Русия използва за един ден
Обновена: 4 мар 2023 10:35 | 4 мар 2023 10:32, Елка Василева
428
Защо град Бахмут е толкова важен и за руснаците, и за украинците?
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската армия засега се съпротивлява, но е с малки шансове да удържи руската офанзива край Бахмут. Падането на града може да отвори пътя на руснаците към вътрешността на Украйна, казват военни експерти, пише Дойче веле.

Бахмут е от огромно стратегическо значение както за руските, така и за украинските сили, казва Марина Майрон от Кралския университет в Лондон. Ако руснаците превземат града, ще могат да напреднат във вътрешността на Украйна - например към Краматорск. “Тогава те ще поемат контрола над важни пътни артерии, ще пресекат пътя на украинските войски и ще усложнят много отбраната”, казва експертката. Освен това падането на Бахмут ще отслаби духа на украинските войски и ще събуди съмнения относно техните способности.

Още по темата
Германският полковник Ралф Тиле и бивш член на екипа на главнокомандващия на НАТО смята, че украинската страна е притискана, включително от западните си съюзници, да постигне успех в Бахмут. "По някакъв начин трябва да се обяснява на обществото защо се изпраща толкова подкрепа на Украйна", подчертава военният експерт.

Тиле обръща внимание и на психологическата тежест на защитата на Бахмут. "Хората трябва да имат мотивация, за да удържат. Това е сигнал и за всички в Украйна - както за цивилните, така и за войниците в други части на фронта", казва експертът. Според него огромните усилия и от двете страни не могат да бъдат оправдани по друг начин.

Майк Мартин, изследовател от King’s College в Лондон, смята, че Русия е толкова настоятелна в опитите си да превземе Бахмут, понеже това е част от обявената от Путин цел на войната - "да освободи Донбас". За да завладее Славянск и Краматорск, руската армия се нуждае от стратегически важния Бахмут, обяснява експертът.

Кой е с по-добри шансове в тази битка?

Ралф Тиле оценява шансовете на Украйна за победа в Бахмут като малки. Според него руската армия почти изцяло е обсадила града. Освен това руснаците числено превъзхождат украинците в битката за Бахмут. "Ясно е, че Русия разполага с множество бронирани автомобили, танкове, артилерия и изтребители", казва експертът. А украинските сили трябва да чакат военните помощи да пристигнат от Запад.

Тиле не е оптимистичен и за западните помощи. "Цяла Европа произвежда толкова муниции за един месец, колкото Русия използва за един ден. Ситуацията с танковете също е изключително сложна. Всички казват "да" на доставката на танкове за Украйна, но те трябва някак да стигнат до украинците. Трябва да бъдат закарани, а някои мостове не могат да ги издържат. Трудно е да стигнат до фронта, а ако някой от тях се повреди, нищо не може да се направи на място - трябва да бъде върнат в Полша или Словакия", казва военният експерт.

Възможност за украинска офанзива

"Ако руснаците успеят в Бахмут, това ще им осигури едно парче земя, но едва ли и възможност за дълбоко навлизане в района, защото следващата отбранителна линия е близо", казва Маркус Райзнер, полковник от австрийската армия. След успехите си в Харков и около Херсон, Украйна реши да започне и трета офанзива - от Запорожие към Мелитопол. Според експерта обаче тежките боеве около Бахмут принуждават главнокомандващите да пренасочват войски там.

Според него украинските сили в момента търсят подходящ терен за нова офанзива. Възможно е това да е именно районът северно от Мелитопол. Ако постигнат успех там, те ще отделят руските войски от доставките им, които идват от Крим, както и към Запорожие и Херсон. "Така това ще се превърне във фокуса на руските войски, а не боевете в Донбас", смята Райзнер.

Според военния експерт Густав Гресел обаче още не е дошло времето за контраофанзива на Украйна. "Ако искат да се наемат с това начинание, трябва да организират ресурси за настъпление далеч от фронта, където в момента се водят боевете. В момента това би било рисковано. Дори украинците да увеличат контрола си, руските войски все още имат сериозен запас от хора, които да вкарат в друга битка", обяснява той. Руските сили могат да атакуват украинските на повече от един фронт.

"Ако се изчакат няколко месеца, в които Русия да изчерпи потенциала си за друга офанзива, а руските войски, които в момента са в резерв, започнат да бъдат изпращани на настоящите горещи точки, украинската войска ще има по-голям шанс да извърши успешна офанзива", казва Гресел.

Възможно ли е примирие през тази година?

"Всички имат интерес войната да приключи. И двете страни са подложени на натиск в тази посока - особено Украйна. Но вероятно и Русия - от Индия и Китай", казва Ралф Тиле. Според него обаче Русия все още има сериозен потенциал за ескалация - не само с ядрени оръжия. "Става дума за суперзвукови оръжия, които дори не се забелязват, но те биха позволили на Путин да бомбардира всяко кътче на света. И ние нищо не можем да направим", предупреждава Тиле.

Според него сега Западът трябва да предотврати ескалацията. "Трябва да видим в какво може да го убедим, за да се огъне. Това може да бъде постигнато най-вече от онези, които го подкрепят. Например Китай, Индия, Саудитска Арабия, Бразилия, Южна Африка. Това е голям ресурс, който може да подложи Москва на натиск". А що се отнася до Украйна, според Тиле всеки военен успех би подсилил позициите на Киев преди потенциално примирие.

Майк Мартин смята, че дори Украйна да започне да изпитва недостиг на войска, това няма да спре съпротивата ѝ. "Краят на тази война ще дойде само ако украинците победят или Западът спре да ги подкрепя".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


428
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 197 - Германия в моемнта се треса. Още в началото на зимата имаше протести и символично палиха сметките си за ток и газ на улицата. Сега, след "фалшивите новини" за Северен Поток и кой точно го е вривил, нещата са още по-нагнететни.
188
0
 
15
 
! Отговори
Сшмон преди 1 година
До Русофилчета невежи, - Да, ще ти дам смислен отговор. Бахмут, ням никакво гражданско занчение, но Бахмут е е на централна позиция в Донесц, около него има множество въвишения, лесен е за снабдяване с всичко, с години се се градили укрепления, а Соледар, дето е на 10 км, може да бъде запасен с хиляда танка, милиони литри нафта и да побере десетки хиялди войници, в тунелите си, които ще издържат и на водородна бомба. Чрез бахмут пазят останалта час и могат да натискат Донецк.
187
0
 
6
 
! Отговори
Сшмон преди 1 година
За пове информация - Insider, а статията е Ukraine is burning through artillery shells. Now the US is increasing production by 500%.
186
0
 
12
 
! Отговори
Сшмон преди 1 година
За ПИнкото, дето тъврди, че много с епоизвеждало - САЩ произвежда по 14000 снаряда на месец. Защо? Защото САЩ не им се е налагало да водят война, разчитаща със наряди от Корея насам. Има стратегически запаси из целия свят, трупани от половин век. Сега Пентагона натиска да се увеличи производстовто, като се надяват, че до 2025, ще стигнат поне 90 000 на месец. Според вас, украйна ще изкаар ли още 2 години, ако и свършат снарядите?
185
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 195 - Доста скиптично съм настроен към тези цифри. Тези, които тъврдят че произвеждат.
184
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мелитопол официално стана столица на Запорожка област на Русия. Русия разработва нов самолет за скрито унищожаване на кораби и подводници Русия започна разработването на противолодъчен разузнавателен самолет, който да замени съветския Ил-38. Според източник от военните среди, новият модел значително ще разшири гамата на въоръжението.Новата машина ще запази стандартната 4-моторна схема за самолети от този клас. Предвижда се да бъде оборудван с турбовитлови двигатели TV7-1. Моделът на самолета ще получи и най-новото бордово оборудване.Самолетът ще бъде изграден на базата на родни електронни комп
183
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинският терорист Денис Никитин даде интервю за "Файненшъл таймс" след терористичната атака в района на Брянск. Фашистката *** каза, че акцията е била съгласувана с киевската хунта, защото в противен случай не биха могли да стигнат до границата. Терористът също потвърди че е имало престрелка в едно от селата, но за мъртви цивилни Никитин твърди, че не е знае. В атаката са участвали около 45 бойци. Киев продължава да отрича участие в атаката.
182
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и Германия искат да наложат санкции на Русия "колкото е необходимо". Лидерите Джо Байдън и Олаф Шолц по време на разговори в Белия дом изразиха готовност да затягат санкциите срещу Русия "колкото е необходимо", съобщиха от пресслужбата на Белия дом. С това страните уж потвърдиха "силни двустранни отношения", убеден е Вашингтон. Всъщност те обясниха на германеца кой е шефът в къщата и какво да прави.
181
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има позиции на 500 метра от пътя, на възвишение. Говорим за еиндствният път, по който Русияняма разположени части. Този път е оставен отворен, да се изнасят уркайнски войнци (но не оръжие и техника ...). Бахмут може да осстане под украйнски конторл, само ако Путин нареди на часиттие им,д а се изтеглят, а в моемнта, това не ззглежда вероятно.
180
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има мощно настъпление в посока Авдеевски. Информацията трябва да бъде потвърдена.
179
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Financial Times: Украйна иска от Европейския съюз да доставя 250 000 артилерийски снаряда на месец. Изданието отбелязва, че поради проблеми с доставките украинските бойци изстрелват само една пета от снарядите, които могат да използват. В допълнение, въоръжените сили на Украйна произвеждат само 110 000 155-мм снаряди на месец - 25% от броя, който руската армия харчи на месец.
178
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола пристигна в Киев. В своя Twitter тя написа:"Хубаво е да сме с тези, които пожертваха всичко за нашите ценности. С европейците, чийто дом е Европейският съюз." Но украинците умират не само за европейските ценности, а за желанието си да унищожат руснаците и за интересите на САЩ. Както показва практиката, те наистина имат дом в Европейския съюз, но не в "цъфтяща градина", а в нацистко огнище.
177
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старобелска посока. По цялата линия на съприкосновение се водят позиционни боеве.Фашистката *** се опитва да атакува руските позиции на източния бряг на река Оскол в Олшани и Лиман Първи без видим успех.Руската артилерия нанася удари по укрепените райони на фашистката *** в Купянск. В района на Балки Журавка обстановката остава стабилно напрегната. Руските бойци провеждат разузнаване с бой и потискат идентифицираните украински позиции.
176
2
 
7
 
! Отговори
187 преди 1 година
Баят тъпичко ти стана, нали? Ндваме се, че Зеленски ще позволи на часситте, да се изтеглят, докато офертата е още валидна. Ако не, като вмесот наа запад и вкъщи, ги закарат на изток в Сибирия, ще си говорим пак.
175
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 1-2 седмици ни говорят, колко маловажен е Бахмут. Ех, ако Украйна беше изтикала руснаците от там, щяха да ни кават, как е най-важната победа във войната. Пдоготвяха ни, а сега ни казват открито, че всичко е загубено там, но да не е притесняваме - не е от значение. Обаче толкова вярваме, че крайан печели, че даже обвиняваме и нашите медии въ лъжи.
174
1
 
9
 
! Отговори
царь пушка преди 1 година
Ей хора, 10 години са готвени 3 отбранителни линии грамотно с бетон и логистика. SAS експерт, каза в интервю - ние обучихме доста украински батальони. След това ФАЩ и половин Европа пращат каквото оръжие и боеприси имат. Наемници от 10 държави поне. По-голяма на брой армия в брой е украинската, прословутия Вагнер е 5-6 хиляди в момента. И тук някой пише - е те руснаците напредват бавно. Какво очаквате. Жертвите на руснаците са 1 - 6, 7 спрямо украинците. На теория би трябвало да е обратното.
173
11
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Навремето когато руснаците бяха заедно с украинците и возеха артилерията, боеприпасите, храната и задниците си на ''Студебекър''-и и ''Форд''-ве, ''браха'' градове като Киев, Будапеща, Прага, Виена, Варшава, Берлин. Днес без тях - Бахмут. Великият Бахмут.
172
0
 
3
 
! Отговори
182 преди 1 година
Сложи ми и на мне 5 минусчета, че да е интересно, плс!
171
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дядо йоцо гледа - Аха ... един сснаряд .... И какво? Удря "окопа" където може да орази максимум 7-8 души и то при НЕВЕРОЯТЕН късмет (или малшанс, в зависомост от гледанта точка). Успех!
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
178 - Обърка плюсчето ;)