Украинските сили водят тежки боеве близо до стратегически важния град Бахмут

Зеленски призова Запада да даде още противовъздушни системи на Украйна
Обновена: 9 окт 2022 08:20 | 9 окт 2022 06:46, Елка Василева
337
Украинските сили водят тежки боеве близо до стратегически важния град Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили участват в много тежки боеве близо до стратегически важния източен украински град Бахмут, който Русия се опитва да превземе. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в среднощното си видеообръщение, предаде Ройтерс.

Още по темата
Въпреки че украинските военни си върнаха хиляди квадратни километра земя при наскорошните офанзиви на изток и на юг, украински представители казват, че напредъкът вероятно ще се забави, когато силите на Киев срещнат по-решителна съпротива, отбелязва Ройтерс.

Руските сили се опитаха неколкократно да превземат Бахмут, който е разположен на основния път, водещ към градовете Славянск и Краматорск. И двата града са в Донбас.

"Държим нашите позиции в Донбас, по-специално по направлението на Бахмут, където е много, много трудно сега, там се водят много тежки сражения", каза Зеленски.

Той повтори призива към западните съюзници да предоставят по-големи количества противовъздушни системи на Украйна.

Руските сили продължават да изстрелват ракети по украински градове. Киев ги обвинява, че използват и ирански дронове камикадзе. Представител на град Запорожие каза, че руска ракета е поразила сграда късно вчера. Отделно представители казаха, че броят на жертвите от руския ракетен удар по града в четвъртък достигна 18 души.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 214 ....Само да те светна, че хуманирания конвой, ударен от укрофашагите е бил с бягащи към превзетите от "нашествениците"територии. Та, толкова за украинската любов. Отново "прогресивната световна общност" мълчи. А, атаката с ХИМАРС ите по сградата на Общинския съвет на Херсон по време на заседание си е хуманитарна акция от всякъде. Иначе удара по хосписи пълни с полски наемници в Харков е военно престъпление. Вече се обърках кое е черно и кое бяло.
159
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТОМай при Херсон, Запорожката АЕЦ и Лиман някой блъскаше с глава в стена за да се докара пред западните си спонсори. Да атакуваш на голо поле без поддръжка, незащитен от чуждата артилерия и авиация не знам какво му се казва? Да напълниш спешните отделения от Одеса до Харков догоре. Да стоят неприбрани трупове по полето. Да губиш между 200 и 1200 човека на ден какво ли му се казва? После отново ще откриват масови гробове и ще викат"аууууу, руснаците".
158
18
 
13
 
! Отговори
Не анонимен преди 1 година
Банда комунистически рашисти пишат коментари.Избършете си Путлеровите ла*на от утстите и си приберете рублите в джобовете че се виждат.
157
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Омръзна ми цял живот от ботуши и рубашки в двора ми,сиреч родината ми! Преди бяха руснаци,сега се водят украинци! Не желая да ми идват!
156
16
 
12
 
! Отговори
Путофилите преди 1 година
зацапаха свещи...
155
15
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мястото на САЩ ще спра военната помощ за Украйна защото не може да се подкрепя режим който избива народа си.
154
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само наблюдавайте САЩ и Запада как си оставят отворени вратички ако Русия успее да постигне целите си веднага ще се сдобрят с нея но цените няма да паднат защото не ги вдига Русия а те самите.
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не ти разбирам.
152
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимен 234 Изтощаване и превземане. С малки загуби на жива сила. В Украйна пета мобилизация. Разменят се 55 срещу 200 пленини украинци! Вместо най-малко 3 към едно, както е във всички военни учебници при нападение. Пропорцията на живата сила е обратна в полза на украиците.
151
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния бъди по ясен ! Нищо не ти разбирам.
150
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви"многократни"опити? Славянск Крематорската линия е силно укрепена. С множество бункери и тонове бетон. Там са елитните части на Украина. Това е целта на съюзническите сили. Милиции от ЛНР, ДНР, чеченци и наемници. Не знам каква руска армия Ви гони? Метър по метър. Линия по линия. На другите места удържат колкото могат и чакат да падне тази линия. После следва Харков,който е труден,защото е естествено укрепен. Николаев и Одеса. Живата сила на Украина се топи като пролетен сняг. Това е целта!
149
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента бандеровците са се скупчили в центъра на сто холядния град капунирите са превзети от командира с позивна Вивалди
148
2
 
13
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
От заглавието помислих,че руснаците ще го предадат всеки момент,а те тепърва го атакували.
147
11
 
19
 
! Отговори
До228 преди 1 година
Дай да не се самозалъгваме,ако Русия искаше да превземе Украйна по класическият начин САЩ-Виетнам,Либия,Ирак и т.н.всякакво производство,транспорт,комуникации и всичко жизнено важно за съществуването на една държава отдавна да беше приключило!
146
10
 
12
 
! Отговори
До223 преди 1 година
Хахахаххахахахах, опорката в спусната дами и господа хаххаха русия губи войната в украйна нарочно, за да не се разпадне ЕС. Къде ги мислят тия глупости, сигурно някви пияни мужици, нормален трезвен човек не би се излагал така
145
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старото съветско име е Артемовск не знам как го измислиха това като нашта Монтана американа
144
10
 
8
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Пирожин иска да се докаже на всяка цена и е хвърлил всичко, което има в тази офанзива, която вече е безмислена, след освобождаването на Лиман. Наел е доста затворници и иска да ги погроби възможно най-бързо, защото и заплати им е обещал. Всичко е за за едни пари и за една власт.
143
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските сили скоро ще превземат Бахмут Запорожие и Николаев после Одеса сама ще се присъедини и Харков тоже. Така мисля нито съм троль нито нищо така мисля. Може да греша разбира се.
142
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Русия беше превзела Украйна за няколко дни, ЕС нямаше да се разпадне. А сега разпадът на ЕС е сигурен. Русия няма интерес от мощен враждебен съюз на нейния континент. До края на зимата Русия ще си играе на отстъпления, настъпления, ще гали с мека ръкавица украинската армия, и когато ЕС окончателно рухне ще си реши въпроса с Украйна за часове.
141
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
след като руснаците са до Бахмут, значи руснаците настъпват. Районът на конгломерацията е като Азовсталь - с подземия от сталиново време. Отдавна е най-силно укрепен от украинците, но вече издиша.