Зеленски: Катастрофа в АЕЦ "Запорожие" ще застраши цяла Европа

Призова международната общност да не се подава на ядрения шантаж
16 авг 2022 08:10, Елка Василева
102
Зеленски: Катастрофа в АЕЦ "Запорожие" ще застраши цяла Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Светът ще изгуби в противопоставянето си срещу тероризма и ще се предаде пред ядрения шантаж, ако не предприеме никакви действия, за да предотврати инцидент в държаната от руснаци Запорожка ядрена централа. Това предупреди президентът на Украйна Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Ако светът не покаже сила и решителност да защитава една ядрена централа, това ще означава, че светът е изгубил", заяви Зеленски в среднощното си видеобръщение. "Той ще изгуби пред тероризма. И ще се поддаде на ядрен шантаж", допълни той.

Президентът на Украйна предупреди, че една катастрофа в ядрената централа "Запорожие" ще застраши цяла Европа, допълва Франс прес.

"На сигурно място в централата, окупаторите бомбардират околни градове и села", заяви Зеленски.

"Всеки радиоактивен инцидент в централата "Запорожие" може да засегне страните от ЕС, Турция, Грузия и най-отдалечените страни от региона. Всичко зависи от посоката и силата на вятъра", предупреди той.

"Ако действията на Русия доведат до катастрофа, последиците биха могли да засегнат онези, които сега мълчат", добави той.

Зеленски призова международната общност да приеме нови строги санкции срещу Русия и да не се подава на ядрения шантаж.

"Всички руски сили трябва да се изтеглят незабавно от централата и от околните зони, без да поставят никакви условия", каза той.

Руските сили превзеха ядрената централа "Запорожие", която е най-голямата в Европа, малко след като нахлуха в Украйна.  От началото на юли бяха нанесени няколко удара по обекта, за които Русия и Украйна се обвиняват взаимно. Това поражда опасения от ядрена катастрофа и стана повод миналата седмица за заседание на Съвета за сигурност на ООН.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕбатиМисиркитеТъпи. Всеки ден ни го врат в очите тоя зеленясалияПлужек, като месия и спасител. То е ясно, че са им платили, но поне малко мозък не им ли е останал, че продължават да упорстват.
63
0
 
5
 
! Отговори
Свой преди 1 година
Нагли Укри, както винаги! Ако на наркомана му пукаше за Украинците, отдавна щеше да се договори.Целта е да се унищожи всичко!
62
0
 
3
 
! Отговори
баце преди 1 година
Еми уплашен е мишока и търси за какво да се хване, че да се намесят външни сили и да добута конфикта до някакво приемливо положение за господарите му. Ако можеше, щеше да издумка Запорожката АЕЦ или Чернобилската, ама не може.
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От евреин не чакайте нищо хубаво.
60
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо стреляш по нея за да прецакаш европейците ли. Аз не видях по украинските и руските тв руснаци да стрелят по АЕЦ видях украински да стрелят. . Ако гръмне някой реактор наркомана щее виновен.
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не беше изпълнявал като куче послушно заповедите на САЩ, нямаше да има заплаха за никого в Украйна.
58
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Съюзни войски"..??? Русофилчета, 2022г. е, не 1944... Скакалците се изтеглят, носейки тоалетни чинии вместо ранените си другари!
57
1
 
14
 
! Отговори
жорето преди 1 година
Зеле, скоро ще одиш при азовците да се превъзпитаваш в зеленчуковата градина /там бело нема/
56
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радиацията ще превърне yшaнките в терминатори мутанти и ще превземат още некое село!
55
1
 
16
 
! Отговори
Зеленото нещо преди 1 година
Зеленото нещо пак грачи грозно, зловещо.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58Останаха ли? Има ли с какво да стрелят? Пръц! Айдеее!
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин 52Забрави, че там и в Турция превратите ги организират САЩ. Ролята на Украйна е да изтощава и очерня Русия. Та никакъв мир до последния похарчен украинец да не чакаме.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
58 Хи хи хи хи химарс!
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СкороСпоред мен руснаците си изтеглиха малобройните части, които не си мръднаха пръста да се окопават на левия бряг на Днепър и чакат украинския щаб да поддаде на Зеленски и да направят самоубийствена атака на Херсон. След като напълнят гробищата по голите полета между Николаев и Херсон, пътя към Одеса ще е открит за руснаците. Руснаците първоначално планираха да продължат на юг след падането на Харков. Ама Зелката с болезнените си амбиции май ще ги улесни.
50
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да преговарят когато руснаците са на голем зор? Путин избра войната! Сега ако преговарят, Украйна трябва като по силна и успешна, да прибере и парче от Русия компенсация!
49
2
 
8
 
! Отговори
Скоро преди 1 година
Руските и съюзни войски приближават Николаев,последният голям град преди Одеса.
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 45 Не позна. Не съм мекащ копейкин, а мъркащ китайски юан! На 3.04.2000г. в 20 .15 часа какво излъчиха по нашата телевизия? 14-19 юни 1995 в Будьоновск руснаците ли го инсценираха? Будьоновск е в Ставрополски край, Русия@!!! Не е в Чечения! На 1.09.2004 "Трагедията в Беслан" руснаците ли я инсценираха? Беслан е в Северна Осетия, не в Чечения! Защо сега там е мирно и тихо? В Южна Осетия също настъпи мир. В Сирия също бе спряна войната и Ислямска държава!!!!
47
14
 
1
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 1 година
Най-добрия болшевик е заклания болшевик.
46
2
 
24
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Този клоун започна да изнудва и тези, които го издигнаха. Най-доброто решение за Украйна е незабавен военен преврат и подписване на мирен договор с Русия.
45
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами тогава не стреляйте по нея. Толкова е просто.