Зеленски: Катастрофа в АЕЦ "Запорожие" ще застраши цяла Европа

Призова международната общност да не се подава на ядрения шантаж
16 авг 2022 08:10, Елка Василева
102
Зеленски: Катастрофа в АЕЦ "Запорожие" ще застраши цяла Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Светът ще изгуби в противопоставянето си срещу тероризма и ще се предаде пред ядрения шантаж, ако не предприеме никакви действия, за да предотврати инцидент в държаната от руснаци Запорожка ядрена централа. Това предупреди президентът на Украйна Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Ако светът не покаже сила и решителност да защитава една ядрена централа, това ще означава, че светът е изгубил", заяви Зеленски в среднощното си видеобръщение. "Той ще изгуби пред тероризма. И ще се поддаде на ядрен шантаж", допълни той.

Президентът на Украйна предупреди, че една катастрофа в ядрената централа "Запорожие" ще застраши цяла Европа, допълва Франс прес.

"На сигурно място в централата, окупаторите бомбардират околни градове и села", заяви Зеленски.

"Всеки радиоактивен инцидент в централата "Запорожие" може да засегне страните от ЕС, Турция, Грузия и най-отдалечените страни от региона. Всичко зависи от посоката и силата на вятъра", предупреди той.

"Ако действията на Русия доведат до катастрофа, последиците биха могли да засегнат онези, които сега мълчат", добави той.

Зеленски призова международната общност да приеме нови строги санкции срещу Русия и да не се подава на ядрения шантаж.

"Всички руски сили трябва да се изтеглят незабавно от централата и от околните зони, без да поставят никакви условия", каза той.

Руските сили превзеха ядрената централа "Запорожие", която е най-голямата в Европа, малко след като нахлуха в Украйна.  От началото на юли бяха нанесени няколко удара по обекта, за които Русия и Украйна се обвиняват взаимно. Това поражда опасения от ядрена катастрофа и стана повод миналата седмица за заседание на Съвета за сигурност на ООН.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаххаха, ееее голям е лицемер тоя. Стреля по АЕЦ-а и вика че руснаците щели да предизвикат катастрофа. Хахахах. Да се намесели други да го спасяват. Егаси нагляра.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ТАСС: само не си споменал посоката другарЕ - към Крим не от Крим :):):) Ха ха!
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов 36Германската акушерката и белгийския льохман кой ги избра? Аз не помня да са провеждани избори с гласуване от населението. Шолц гладаше като *** на една трибуна, където Байдън му набиваше канчето публично, че 'Сееверен 2" е политически, а не икономически проект. И защо е политически? Защото заобикаля интересите на Украйна! Ограничават й се възможностите да ни изнудва. Видяхме какво стана с петролопровода преди седмица-две!
41
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски, спри да стреляш по централата, толкова е просто но трябва ЕС да се държи в страх и така ще му снасят още млрд. Но всичко това ще е до време, и поствпенно всички разбраха че войната е на ФАЩ срещу Русия и Урките накрая ще го издуххат.
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците моментално трябва да отвърнат със същото по американските централи
39
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ДегИстан"... мьекащи варненски копейки... Руснаците взривиха два блока за да оправдаят агресията в Чечня! Всеки руснак го знае това, само вие още не знаете на кой свят се намирате!
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 32От къде изпадна бе умник? Какви атентати е имало в Чечня, камо ли организирани от руснаците? Съседните републики бяха пропищели от набезите на ислямизираните банди от Чечня. Първо започнаха с отвличането на специалисти работещи по находищата на западни компании с цел откупи. Режеха им пръсти. Нападаха съседени Дегистан, Северна Осетия и Ингушетия. Как ти звучи "Ислямска международна бригада"? Моджехидини, които дори САЩ обявяват за терористи 2003!!!!
37
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И няма ден да не покажете наркоманскофашистката физиономия ! Представям си каква ще бъде вашата физиономия като преминат дунава руснаците но немога да си представя каква ще бъде когато ви дерат живи чеченците.
36
10
 
3
 
! Отговори
ТАСС преди 1 година
ТАСС: 25 километрова тапа на 16 километровия кримски мост! Как е другарЕ русофили? Добре ли е? Крим НАШ ли е??
35
11
 
2
 
! Отговори
Ехааа, прост си! преди 1 година
Това да не са ти руски полковници за 10 долара да продадат майка си?? С 1млн. долара фонд, не можеш да си купиш нищо!
34
3
 
12
 
! Отговори
Стария сценарий преди 1 година
Мине се не мине време и зеленото грачи зловщо- я медийна ядрена заплаха, я медиен глад! наркоманчето е актьорче във сериал. (не го написах добре първия път ;) )
33
3
 
9
 
! Отговори
Ехха преди 1 година
Руското МО разкри че има фонд от 1 000 000 $ с който купуват от украйнски военни натовско оръжие част от което е изложено вече в военният парк в Москва а друго се изучава в воени заводи и предприятия.
32
2
 
14
 
! Отговори
Кучан преди 1 година
Този за пари ще унищожи цяла Европа.
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците вече показаха че с американски ракети се стреля по АЕЦа . Американците искат Русия да им върне централата .Тия ракети се изстрелват само със богословията на САЩ Викат му ,,демилитаризиране,, демек в американски ръце да е . Няма начин според мене . Есента ще е времето когато руснаците ще натиснат . Очаква се дупката в бюджета на Украйна да е 50 милиарда долара ;)
30
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 32"... като всички са НАЗНАЧЕНИ от САЩ" - ми направи ТИ една партия с програма по сърце и участвай в изборите. Не САЩ ТИ назначават политиците, а неграмотните и мързеливе про'стаци, които гласуват България да слугува на Брюксел и Вашингтон.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОМИСЯ ПО АЕС ОТ ООН НЯМА ДА ИМА ЗАЩОТО ИСТЕЛЯНИТЕ СНАРЯДИ СА АНГЛИИСКИ !!!СЕГА ПОВЕЧЕТО ОРЪЖИЕ НА УКРАИНЦИТЕ Е НА ЗАПАД ИЛИ НА САЩ И ВСИЧКО Е ЯСНО КОЙ КОГА И ОТКЪДЕ СТРЕЛЯ ! БАЛЕСТИЧЕСКАТА ЕКСПЕРТИЗА ДОКАЗВА , ЧЕ ВСИЧКИ СНАРЯДИ СА ОТ СТРАНАТА НА ВСУ И НАЙ ВАЖНОТО ЕВРОПА МЪЛЧИ ЗАЩОТО Е САМА ЗАМЕСЕНА В ТОВА СТРЕЛЯТ АНГЛИИСКИ И АМЕРИКАНСКИ ИНСТРУКТОРИ ЗА ДА НЕ НАПРВЯТ НОВА ЯДРКННА ТРАГЕДИЯ И И ЗАТОВА НЕ РАЗРЕШАВАТ НА УКРАИНЦИЕ ДА СТРЕЛЯТ ПО АЕС
28
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32"... зелко гнусна ти докара инфлацията,мри" - още един европеиден про'стак. Не Зеленски, а ппос'т'аците като теб, гласуващи за евпоинтеграция докарахте инфлацията! Мри от студ и глад тази зима!
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38Как да се намерят европейските политици, като всички са НАЗНАЧЕНИ от САЩ? Кой ли знае с какви компромати ги държи ЦРУ? След "F*ck EU" още ли има някой да мисли за ЕС и Украйна, като за суверенни територии. Англия не случайно се изнесе от ЕС. Те работят със САЩ и не могат да споделят всичко с ЕС, или да бъдат третирани по същия начин.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затовя ли САЩ и НАТО ти наредиха да я обстрелваш?
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами спрете да я обстрелвате.