Зеленски: Катастрофа в АЕЦ "Запорожие" ще застраши цяла Европа

Призова международната общност да не се подава на ядрения шантаж
16 авг 2022 08:10, Елка Василева
102
Зеленски: Катастрофа в АЕЦ "Запорожие" ще застраши цяла Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Светът ще изгуби в противопоставянето си срещу тероризма и ще се предаде пред ядрения шантаж, ако не предприеме никакви действия, за да предотврати инцидент в държаната от руснаци Запорожка ядрена централа. Това предупреди президентът на Украйна Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Ако светът не покаже сила и решителност да защитава една ядрена централа, това ще означава, че светът е изгубил", заяви Зеленски в среднощното си видеобръщение. "Той ще изгуби пред тероризма. И ще се поддаде на ядрен шантаж", допълни той.

Президентът на Украйна предупреди, че една катастрофа в ядрената централа "Запорожие" ще застраши цяла Европа, допълва Франс прес.

"На сигурно място в централата, окупаторите бомбардират околни градове и села", заяви Зеленски.

"Всеки радиоактивен инцидент в централата "Запорожие" може да засегне страните от ЕС, Турция, Грузия и най-отдалечените страни от региона. Всичко зависи от посоката и силата на вятъра", предупреди той.

"Ако действията на Русия доведат до катастрофа, последиците биха могли да засегнат онези, които сега мълчат", добави той.

Зеленски призова международната общност да приеме нови строги санкции срещу Русия и да не се подава на ядрения шантаж.

"Всички руски сили трябва да се изтеглят незабавно от централата и от околните зони, без да поставят никакви условия", каза той.

Руските сили превзеха ядрената централа "Запорожие", която е най-голямата в Европа, малко след като нахлуха в Украйна.  От началото на юли бяха нанесени няколко удара по обекта, за които Русия и Украйна се обвиняват взаимно. Това поражда опасения от ядрена катастрофа и стана повод миналата седмица за заседание на Съвета за сигурност на ООН.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще те изправят пред военен трибунал за престъпления срещу човевеството!
23
0
 
4
 
! Отговори
Мяу преди 1 година
САЩ харесва тази новина!
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зельо, ти си катастрофата за Европа. Ако те нямаше, катастрофа нямаше да има.
21
0
 
10
 
! Отговори
кока Кермит преди 1 година
Тоя съвсем скоро или своите или работодателите ще му светят маслото. Дали ще изкара до зимата?
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28Путин отдавна е на власт и само е прекратявал конфликти. А, Байдън откакто го сложиха на власт света прегря! АМЕРИКАНСКИТЕ анализатори предрекоха, че демократите спечелят ли властта в САЩ ще подпалят света. Е, стана. Байдън се заяде и спря "Северен поток 2"! Шолц спечели изборите в Германия тъкмо с подкрепата си за "Северен поток 2"! А, този шут на конци: руснаците да се изтеглят за да позволи проверката. Иначе ще гърми по централата. Та кой ни подлага на ядрен шантаж?
19
0
 
18
 
! Отговори
Злодимир Кретенски преди 1 година
Много му плосък сценария на тоз бе! и се един исъщ - за Чернобил за зърноъо сега и за запорожката АЕЦ!
18
14
 
2
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Нелогично казваш руснаци да стрелят срещу себе си...А да правят атентати в Чечня за да има нова война? И кой ще е толкова неразумен да търси логика в действията на един сатрап и убиец ,като джуджето комплексар ?
17
3
 
4
 
! Отговори
Бум преди 1 година
До гр.Марьнки,Руската артирерия е унищожила повече от 70% от личният състав на 3-ти батальон на 66-та бригада на ВСУ.
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онзи ден украинската армия отново обстрелва АЕЦ-а, този път с британски ракети Brimstone, при което имаше 1 убит и 1 ранен. Или отново руснаците обстрелват с чужди ракети? Крайно време е ЕС да се намеси решително и да озапти наркомана, защото ще докара нов Чернобил в Европа и отговорността ще е както негова, така и на неговите покровители!!!
15
18
 
3
 
! Отговори
след години преди 1 година
Помнете ми думата---Украйна ще признае заслугите на путин в създаването на нацията, нейното консолидиране и обединение за високи цели. путин не само няма да пречупи украинците, но ги обедини и им показа кой е врагът. А колкото до руснаците....те са по робска нация и от нас.....И тъй като са роби, са щастливи, когато светът е нещастен....
14
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците отстъпват, даже по съветската телевизия го потвърдиха! Крим отново ще бъде на Украйна!
13
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрогираният шут почва да става адски опасен,започва да се заиграва със съдбата на цяла Европа,явно е дошло време за самообесването му!
12
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Куршум между очите на топ световния терорист Путин!
11
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво правят руски терористи в Украинска АЕЦ?
10
5
 
19
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Хунтата в Киев с всеки изминал ден губи власт и територии и става опасна за света,те са готови на ядрена катастрофа зада се спасят от бесилката.Когато умира змията хапе най лошо.
9
21
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Путинягата накрая ще ядоса едни западни чичковци и ще му видят сметката окончателно. Ще си играе той с атомни централи?!?
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски, вместо да говори, да види кои наемници стрелят по централата, защото са наети от него. Нелогично е руснаците да стрелят по себе се!
7
1
 
22
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Украйна от покрайнините на гр.Никопол обстрелва централата това е факт. Но запада продължава да ни промива мозъците ....
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шиндаров, ти мозък, къде ще се скриеш от радиацията? Или си на другия континент и гледаш сеира дето правят твоите идоли зад океана?
5
1
 
24
 
! Отговори
Мда зле е работата преди 1 година
Зеленски, да беше помислил като предлагаше да слагат американците оръжие в твоята държава, за да поразите Москва за минута. Същия вербуван *** си като нашия Кирил, що народ измря в тая безмислена война. Америка нещо да ти помогна, гледа от страни жертвите и ти стиска палци, найс! Скоро от украйна ще останат само парчета и 0ла икономика, много мъдро г-н президент. Войната е най-гадното нещо, защо я допуснахте? Войната трябва да спре веднага, както и човешките загуби!