Кремъл осъди убийството на Хасан Насралла

Песков: Това води до дестабилизация на ситуацията в региона
30 сеп 2024 16:52, Инна Ангелова
97
Кремъл осъди убийството на Хасан Насралла
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл осъди убийството на лидера на ливанското шиитско движение "Хизбула" Хасан Насрала, който загина при израелска въздушна атака миналата седмица. Дмитрий Песков заяви, че оценява риска от голяма война в Близкия изток като "изключително висок", предаде Ройтерс.

"Руската страна осъжда подобни действия, смятаме, че те доведоха до значителна дестабилизация на ситуацията в региона", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл..

"Основното е, че подобни безразборни бомбардировки на жилищни райони в Ливан водят до огромен брой човешки жертви, което неизбежно ще доведе до хуманитарна катастрофа като тази, която наблюдаваме в Газа", добави той, изразявайки "най-дълбоко безпокойство" от страна на Москва.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия определи убийството на Насрала през уикенда като политически мотивирано, а руското външно министерство призова Израел да прекрати незабавно военните действия в Ливан.

Песков отговори на запитване във връзка с информация на Ройтерс, според която членовете на Корпусът на гвардейците на Ислямската революция използват предимно или произведени в Русия или Китай комуникационни устройства, като заяви, че търговските връзки на Москва с Техеран се развиват.

По-рано Ройтерс съобщи, че Иран е обезпокоен от проникването на израелски агенти в страната след смъртоносните взривове на пейджъри и уоки-токита, принадлежащи на членове на "Хизбула", като се позова на официален ирански представител в областта на сигурността. Според него в момента се провежда мащабна операция за проверка на всички комуникационни устройства, използвани от гвардейския корпус.

"Не знам колко надеждни са тези източници", заяви Песков. "Единственото, което мога да кажа, е, че търговските и икономическите ни отношения с Иран се развиват. Те се развиват във всички области, както и в търговията", добави той.

По данни на руското правителство по-късно днес руският министър-председател Михаил Мишустин ще пристигне в Техеран за разговори с иранския президент Масуд Пезешкиан и първия вицепрезидент Мохамад Реза Ареф, отбелязва Ройтерс. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от Русия
Мисията на Марк Рюте в НАТО: Сплотете Запада, успокойте Изтока, помогнете на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
ИВАН МАНАФА преди 3 дни
ВСИЧКО. КОЕТО. СЕ. ПОДКЛАЖДА. СРЕЩУ. ИЗРАЕЛСЕ ПЛАНИРА. В. СТОЛИЦАТА. НА РУСКИЯ. ***. МОСКВА.ТЕ. ГИ. ВЪОРЪЖАВАТ. И НАСЪСКВАТ. СРЕЩУ. ЕВРЕИТЕ
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не осъждайте а дайте оръжия на хората да се защитават.
84
1
 
6
 
! Отговори
Про-Терорист=Терорст преди 3 дни
Още едно доказателство за престъпността на Руския терористичен агресорски режими е съучастието му в престъпленията на ислямските терористични режими, подкупите и въоръжаването и извращението на правосъдието чрез осъждане на справедливото наказание на терористите, особено лидери заслужаващи хиляди смъртни присъди, и лъжливо обвиняваме на невинните им жертви вкл.от ислямизирани корумпирани Про-Терорист. съучастници ООН ЕС Международен криминален съд
83
1
 
9
 
! Отговори
кога преди 3 дни
кремълските терористи ще балсамират Главния Жужак - да намери постоянно място до Първия Терорист Ленин
82
1
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 3 дни
Абе този Песков да не би да живее в пещера? Ситуацията в региона до сега беше ли стабилна, че сега ще се дестабилизира?
81
3
 
2
 
! Отговори
До 80 преди 3 дни
Както и американците
80
4
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 дни
Щом някъде избухне военен конфликт или война,руснаците са там. Сакъм да ни изпуснат парче от баницата.
79
1
 
4
 
! Отговори
До анонимен келеш преди 3 дни
Абе колко лъжи си издрънкал тук,че само ти си вярваш урколакис
78
4
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 дни
Ципуракис с тебе май само двамата си пишеме тук:):):)Дебат водиме:):):)Наздраве ципуракис,аз още изтрезнявам!Някой хора си мислят,че Гърция е да се наврат в некое село и да плюскат калмари и октопод за без пари!НЕ!Гърция е Атина,Солун,Кавала,Островите и да отидеш на Бузуки,Дискотека на участие на Вертис,Панос Киамос,Аргирос и да си направиш кефа!В Амброзия съм бил няколко пъти на Пантелидис и Карас!Мазонакис не го харесвам както и той не харесва българите:):):)
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Може да кръстят Москва на него!?
76
3
 
5
 
! Отговори
До анонимен келеш преди 3 дни
Пак ли те гонят някакви копейки или комплекси за малоценност
75
5
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 дни
русия>иран>хизбула>хамас!Копейките плачат за Насралания:):):)Израелците ги натикаха в *** газ:):):)Трепат ги до девето коляно под зоркия поглед на двата USA самолетоносача разположени в Персийския залив:):):)Аятоласите от Иран не смеят да се обадят,скрити по ниски от земята:):):)В Украйна на фронта всичко е стабилно!По 200/300 руски трупа на ден и Курск е на Украйна вече месец:):):)
74
2
 
11
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 дни
Аха , ясно . Да не се убиват лидери. Страх ги тресе. А да избиеш 1 милион души , няма проблем.
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Терористите се подкрепят.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Много тихичко!
71
6
 
3
 
! Отговори
До анонимен келеш преди 3 дни
Ами може и да съм аз или и други българи като мен,на който България им е по-важна от Урколандия
70
0
 
2
 
! Отговори
До 68 преди 3 дни
Ами щом имаш давай, някой да те спира
69
2
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 дни
Ти ли ше спреш бе?:):):)
68
3
 
8
 
! Отговори
Трябва преди 3 дни
Атомна атака по Кремъл
67
1
 
2
 
! Отговори
До 65 преди 3 дни
Да бе, колко и познаваш София нали,,а се опита Софиянец да се изкараш