Прокурор: Тръмп "прибегна до престъпления", за да отмени избори 2020 г.

Кулминация на действията му е щурмът на Капитолия
3 окт 2024 21:12, Инна Ангелова
19
Прокурор: Тръмп "прибегна до престъпления", за да отмени избори 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният прокурор Джак Смит, който разследва делото срещу Доналд Тръмп за опити за незаконна подмяна на резултатите от изборите през 2020 г., твърди в публикуван документ, че републиканецът е действал в качеството си на кандидат и следователно не може да се възползва от президентския имунитет, предаде АФП.

Документът е от 165 страници и до голяма степен редактиран, за да се запази анонимността на свидетелите, и представен миналата седмица на съдия Таня Чуткан. Прокурор Смит възнамерява да докаже частния характер на действията, за които бившият президент републиканец е преследван. Според него тези деяния следователно не попадат в обхвата на широкия наказателен имунитет за официалните действия, предоставен на президента на САЩ от Върховния съд с решение от 1 юли.

Върховният съд постанови през юли, че бивш президент има широк имунитет от съдебно преследване за официални действия, извършени по време на управлението, но може да бъде преследван за неофициални действия.

Смит, в документацията, разпечатана от съдия от окръжния съд Таня Чуткан, която гледа делото, каза, че Тръмп не трябва да избягва наказателното преследване, защото “в основата си схемата на обвиняемия е била частно престъпно усилие“.

“Няма значение дали сте спечелили, или загубили изборите, трябва да се борите със зъби и нокти“, им е казал Доналд Тръмп, както се твърди в тези показания, които прокуратурата възнамерява да представи на бъдещ съдебен процес.

След поражението си на президентските избори през 2020 г., спечелени от кандидата на демократите Джо Байдън, "с помощта на частни съучастници подсъдимият се впусна в серия от все по-отчаяни планове да подмени легитимните резултати в седем щата, които бе загубил с малка разлика“, пише Джак Смит.

Кулминацията на тези опити беше щурмът на Капитолия, светилището на американската демокрация, от стотици екзалтирани привърженици на Доналд Тръмп, припомня прокурорът.

Бившият президент и настоящ кандидат на Републиканската партия реагира на публикацията в поредица от скандални публикации в социалната си мрежа “Трут соушъл“ (Truth Social), като определи документа като “изпъстрен с лъжи“, и обвини отиващата си администрация на Демократическата партия в “намеса в изборите“.

С мнозинство от шест гласа срещу три Върховният съд на САЩ постанови, че президентът не се ползва с „имунитет за неофициалните си действия“, но има "право поне на презумпция за имунитет за официалните си действия“, посочва АФП. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от ЕС
Ситуацията в Близкия изток рязко се промени след убийството на Насрала
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
О, Да! Тръмп е най-големия престъпник и в щатите няма заглушаване на свобода на словото. Там неудобните не ги закачат. Никак! Всичко е свобода и чист въздух.
13
3
 
0
 
! Отговори
До 11 преди 13 часа
Да има - явно не сте прочели статията за да я коментирате. Очевиден бе опита да се фалшифицира (по-лошо даже от манипулира) изборът на 80 млн американци през 2020 от един ненормалник и точно това ще докаже специалният прокурор.
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Ако има правосъдие в САЩ, Тръмп трябва да влезе в затвора заради метежа от 6 януари 2021 предизвикан по заповед от Тръмп. Той призова протестиращите да нападнат Капитолия и да принудят Конгреса да присъди изборите в негова полза. Има достатъчно свидетели и участници в тоя метеж с 5 жертви, които да му гарантират 10 години затвор.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Пародията на демокрация в САЩ дори не се усеща колко е пропаднала с цялото това политическо преследване на Тръмп насред кандидат-президентската му кампания. Надали има по-очевиден опит за манипулиране на изборите с тези атаки срещу него.
10
2
 
1
 
! Отговори
хаха преди 16 часа
тоя клоун ми е много смешен като почва да сочи с пръстче
9
0
 
0
 
! Отговори
Тръмпи е Подлога преди 19 часа
на СананяхУ - няма Страшно - Световният Шеф го Пази!
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
На стари години ще лежи в затвора тоя тарикат, няма как. Освен непрестанните лъжи и доста престъпления е извършил.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
тоя какъв бахур ще яде след изборите... Но те такива безмозъчни богаташчета не могат да се усетят кога избиват на фашизъм. Мъск е следващият, само да приключи войната в Украйна, че за момента трябват някои негови услуги.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Пълни глупости! След изборите Тръмп водеше и хоп, започнаха отвсякъде да пристигат чували с бюлетини. Когато поискаха да се проверяват подписите и датите, ама то не можело, то не трябвало, то не знам си какво. Накрая хоп БайДън взе че получи всички гласове от тези бюлетини по пощата, и как пък точно бяха да му стигнат да победи в 2 или три щата и да вземе лекторите. Пародия на избори!
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Прокурорът е мечтател, може да съчини всякакви приказки. Работата на съдията е да открие каква е истината.
4
5
 
10
 
! Отговори
Политическа Бухалка преди 20 часа
Демон0кратите в САЩ искат - Диктатура!
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Ако Тръмп беше фалшифицирал изборите щеше да е президент.Само че е станало обратното и демоНкратите го обвиняват в това,което те самите са извършили.Обаче Господ е високо и всичко вижда.Започнаха да им излизат кирливите ризи една по една покрай скандала в Холивуд с рапъра П.Диди,който открито е подкрепял демоНкратите и ги е водил в подземията на кекс нарко партита.
2
13
 
5
 
! Отговори
123 преди 21 часа
Тръмп е осъден престъпник
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Heka yтoчнu, фaлшuфuцupaнu uзбopu!