Злоупотребата с ксилитол повишава риска от инсулт

Изкуственият подсладител се слага дори и в кафето
7 юни 2024 11:32, Инна Ангелова
7
Злоупотребата с ксилитол повишава риска от инсулт
Снимка: Myriams-Fotos от Pixabay

Учените предупреждават, че след направено ново изследване са открили, че употребата на по-големи количества изкуствени подсладители, по-специално ксилитол, води до повишаване риска от инслулт или инфаркт.

Ксилитолът (Xylitol, Е967) е нулевокалоричен захарен алкохол. Той е популярен и широкоизползваем в бонбони, сладкиши, в които няма бяла захар, дъвки, дори и в паста за зъби. Високите нива на ксилитол в кръвта обаче могат да бъдат опасни.

Около 3 хиляди пациенти в САЩ и Европа са били подложени на изследване, съобщава European Heart Journal. След лабораторни изследвания учените откриват, че че ксилитолът предизвиква съсирване на тромбоцитите, което увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци.

Д-р Стенли Хейзъл от Катедрата по сърдечносъдови и метаболитни науки в Изследователския институт „Лернер“ към болницата в Кливланд, САЩ, споделя, че проучването показва необходимостта от изследване на захарните алкохоли и изкуствените подсладители, особено след като те вече са толкова масови за употреба. САЩ от десетилетия се борят със затлъстяване и диабет, а ксилитолът се препоръчва именно при тези състояния.

„Това не означава, че трябва да изхвърлите пастата си за зъби, ако в нея има ксилитол, но трябва да сме наясно, че консумацията на продукт, съдържащ високи нива от него, повишава риска от събития, свързани с образуване на кръвни съсиреци“, допълва Хейзън в прессъобщение на Кливландската клиника.

Изследователите установили, че при една трета от пациентите с най-високи нива на ксилитол в кръвта има по-голяма вероятност да получат сърдечносъдово събитие. Освен това всеки показател за съсирваемостта на кръвта се е увеличил непосредствено след като изследваните лица са изпили напитка, подсладена с ксилитол, но не и след като са изпили продукт, подсладен със захар.

За по-голяма безопасност, учените съветват да се консултираме с лекар или диетолог относно избора си на храна, включително употребата на изкуствени подсладители. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"САЩ от десетилетия се борят със затлъстяване и диабет". Мхм, това е директния резултат от консумация на рафинирани храни. Рафинираните въглехидрати и рафинираните мазнини са най-големия причинител на инфаркти, инсулти, затлъстял черен дроб, рак, диабет, алцхаймер и бъбречна недостатъчност. САЩ харчат 75% от средствата за здравеопазване (които са ~ $3Т/година) точно поради консумацията на тези храни. Разбира се че искат да измесят погледа към измислен "враг", с поръчкови "изследвания".
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредната "научна" платена повърня. Първо ксилитола не е изкуствен подсладител. Това е захарен алкохол (поне на английски звучи така), който се намира в плодове и зеленчуци натурално. Второ, тези "изследвания" са платени от хранителната и в частичност захарната индустрия. Когато подобно "изследване" излезе по медиите, ВИНАГИ потърсете КОЙ го е спонсорирал. Обикновено са Пепси, КокаКола, Нестле, Крафт, Юнилевър...обичайните заподозрени. Целта е да се насочи фокуса към нещо различно от захарта.
5
1
 
0
 
! Отговори
SapunRK преди 2 месеца
Авторите на изследването да не са получили грант от Пфайзер и Модерна и да са служители на някой отдел на мистър Фаучи (значи "сърп" на италиански)? Съвсем ни взехте на подбив вече.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
същата е случаката с еритритола
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А нещо за (зло)употребата на експерименталната генна терапия на фазер и модерна?
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз се чудя защо когато пия колата на Лидъл ми се разхлопва сърцето.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако пие захар пак инсул но от диабета. Пак си същото.