Нови 5 случая на COVID-19 у нас, вече са 67

Нужно е ограничение на събиранията на закрити пространства
Обновена: 17 мар 2020 08:25 | 17 мар 2020 08:17,
347
Нови 5 случая на COVID-19 у нас, вече са 67
Снимка: БГНЕС

67 са вече заразените с коронавирус в България, стана ясно от ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.  Във ВМА от 95 направени проби, 4 са положителни и хората са оставени за домашно лечение.

Ген. Мутафчийски излезе на брифинга с маска, за която той посочи, че е домашно направена - от плат, ластик и два слоя марля.

Още по темата

Оперативният щаб е обсъдил факта, че мерките за ограничаване на разпространението се спазват от населението, но е нужно ограничение на събиранията на закрити пространства.

Щабът ще предложи да се вземе решение повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства.

Ген. Мутафчийски даде пример с опашките пред магазините, на които хората трябва да бъдат на повече от 2 метра един от друг. Ще се наложи и пропусквателен режим за допускане в търговски обекти, банки, застрахователни и държавни институции.

Тази забрана не се отнася за промишлените предприятия. Там може да се въведе двуекипен или триекипен принцип на работа.

Той даде пример с ВМА, която работи на двуекипен принцип. В момента работи един екип, а друг екип стои вкъщи. В рамките на седмица се сменят работещите екипи, а ако някой се разболее, остава под карантина.

Ген. Мутафчийски настоя, че в тази ситуация медицинските екипи трябва да бъдат предпазени.

Шефът на Националния оперативен щаб посочи, че страната ни трябва да е готова и за ситуация, каквато е в Испания и Италия, където излизането, освен до магазин и аптека, е напълно забранена.

Ген. Мутафчийски увери, че ще се намери решение за каналите за доставки, тъй като икономиката зависи от тях.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
0
 
2
 
! Отговори
следващият моля, преди 4 години
До ИСТИНАТАПЛАВНО заразяване..............
283
0
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
идеята е НЕ всички да се разболеем едновремено! Защото тогава населението ще се редуцира съществено!Бъдете отговорни и пазете себе си и околните!Бъдете здрави!
282
0
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
хораз аз продължавам нещо да ни ми е ясно - ние сме в извънредно положение до 13 следващия месец. Приемаме, че го изолираме този вирус и на ден има по 1-2 заразени. ОК. Супер. До момента, в който в ЕС , а и света има една единствена държава, където това се вихри - все едно нищо не сме направили, щото пак може да дойде, нали така?Т.е. ще си стоим вкъщи до момента, в който всички от ЕС не се справят с вируса, така го разбирам аз?
281
0
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
цялата работа е в смъртността. В момента има по-малко от 200 000 в ЦЕЛИЯ свят заразени случаи. Да кажем още 800 000 с всички, които не знаят. Всяка година при конвенционалния грип, много повече се заразяват. Въпроса е , че този е много смъртоносен и с много дълъг инкубационен период през който ръсиш зарази. Честно казано, аз наистина вярвам, че има резон в това, което се пише - това нещо майката природа не го е създавала, тук човешка ръчица е пипала и се надявам някога да разберем коя е....
280
0
 
3
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Крайно време е да се запечата страната.Влаковете само транзит,камионите в колона под конвой от ГКПП до ГКПП,без спиране,летищата затворени.Никакви пътници да се пропускат.
279
4
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Генерала е единственият,който поиска по-затегнати мерки,но политиците искат да се харесват основно на масовият лАумпен и затова гледат да бъдат по разхлабени
278
3
 
7
 
! Отговори
? преди 4 години
До Дядо виЩе стоиш у вас и ще гледаш внуците, заразител. Писна ми да ви гледам мутрите по улицата. Искаш децата да бягат по площадки, да си охладят гърлото и да си отворят дробовете ли?
277
5
 
3
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Чух че се похвалил днес че сам си направил маска от стар армейски чорап? Вирусите не понасяли смраддта и бягали далеко!
276
1
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Вместо правителството почти цял месец да пее мантри,как сме били извън опасност и да не прави нищо,имаше достатъчно време да вземе мерки за ограничаване на пандемията.Можеше да ограничи,а по-късно да затвори границите.Да осигури запаси маски и дезинфектанти,да подготви болници.Извънредното положение почти не дава резултати,ЛАумпените си вършат каквото си знаят,никакво съобразяване с новите реалности.Трябва много по затегнато извънредно положение за население,чието кредо е "Ба,он,че ми каже"
275
7
 
9
 
! Отговори
Дядо ви преди 4 години
Такова чудо не е било, по времето на втората световна войда е имало деца по площадките , а сега дъщеря ми ме кара да стоя вкъщи и да гледам внуци. Тея деца имат нужда да изразходват енергия по площадки, навън, да играят с други деца. Чудо на чудесата. Може ли да спреш цялата държава и да чакаш нещо неизвестно. И накрая пак нищо. Днес 65, утре 80, след месец 1000. Не може да чакаш да отмине нещо, което няма да отмине така или иначе, а всичко да е спряло и всички свободи отнети. Не се прави така.
274
1
 
9
 
! Отговори
? преди 4 години
Защо няма една дарителска сметка за цялата държава да даваме пари за лекарите, оборудване за болниците (обдишващи апарати), всякакви видове консумативи - маски, ръкавици защитни облекла и тнт.Нека да докажем, че сме сплотени и да не преживяваме ужаса в Италия, ако имаме много хора нуждаеши се от помощ. Събирали сме много пари със СМС кампании и какво ли не. Не е ли нормално при пандемия, да има такава национална сметка и да даваме кой каквото може?
273
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България държавата, която се страхува да затвори границите си и не мисли за финансовото оцеляване на народа си
272
1
 
6
 
! Отговори
СД преди 4 години
На страницата на Световната здравна организация пише, че жертвите са 3. Кой е третата жертва?
271
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се успокоявайте от тези малки числа, които четете по новините! Вируса ще дойде със страшна сила другия месец свят ще ви се завие. Изолирайте се!
270
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До долния Май ми се струва че послъгваш, а?
269
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в нашето предприятие Директорът герб-ераст ни кара да се подписваме че са ни раздали защитно облекло и маски, а такива няма в цялата държава
268
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не го спрем сега веднага този вирус, април и май месец ни чака нечувана епидемия в България! Днеска 60 утре 70 ама другия месец заразените ще растат с 100 по 200 на ден, а май месец ще са с хиляди на ден!
267
16
 
6
 
! Отговори
Иван Иванов преди 4 години
67 ...ехаа голяма пандемия голяма работа.. а ако бяха 167.. тогава какво щяхте да обявите.. апокалиптично бедствие.. оли*гофрени!!!
266
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо не се обявяват местата където са положителните проби ?
265
0
 
22
 
! Отговори
Дедо поп преди 4 години
Грешно заглавие! Правилното е "67 известни заразени"! Защото никой не знае още колко такива щъкат покрай нас и даже не знаят, че разнасят вируса!