Сарафов поиска пълна проверка на районния прокурор на София

Вчера той поиска оставката и по делото в Лозен
7 авг 2023 19:40, Стела Стоянова
30
Сарафов поиска пълна проверка на районния прокурор на София
Снимка БГНЕС, архив

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов поиска пълна проверка на районния прокурор на София Невена Зартова. Вчера той поиска директно оставката й заради немарливо разследване на случая с двойния убиец от Лозен Чавдар Бояджиев, който преди време е убил друга жена. Тя обаче отказа да я подаде.

Ето съобщението на прокуратурата:

И. ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди извършването на пълна проверка на работата на административния ръководител на Районна прокуратура-София Невена Зартова по организацията и ръководството на дейността на СРП в периода 01.01.2022 г. - 31.07.2023 г. Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Проверката е в изпълнение на основната цел на контролната дейност на ПРБ за обезпечаване на точното и еднакво прилагане на закона.

Инспекцията ще обхване дейността на административния ръководител както по организация, ръководство и контрол на дейността на Районна прокуратура-София, така също и по осъществяване на контрол за спазване на сроковете за извършване на разследванията и при упражняването на правомощията, свързани с реализиране на дисциплинарна отговорност на прокурорите по постъпили жалби и сигнали; внесените предложения в Прокурорската колегия на ВСС за налагане на дисциплинарни наказания; предприети действия за вземане на мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица; срочното приключване на делата, осъществения контрол за това и др.

В рамките на проверката ще бъде инспектирана работата на Невена Зартова и в качеството й на наблюдаващ прокурор по преписки и досъдебни производства, в т.ч. срочност на разследванията, ритмичност на действията и др.

Със същата заповед главният прокурор е разпоредил проверка на работата и на Радослава Каназирева, прокурор при СРП. Каназирева е била наблюдаващ прокурор по досъдебно производство, водено по чл. 122 от НК /за причиняване на смърт по непредпазливост/, по което спрямо обвиняемия Ч.Б. през м. април 2022 г. Софийски районен съд е определил мярка за неотклонение „подписка“.

Още по темата

Проверката ще обхване всички неприключени и решени от прокурора досъдебни производства, ритмичност и срочност на разследването, мотивираност на постановените актове, осъществения контрол на взетите мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица, както и натовареността на магистрата в последните три години.
Инспекцията в СРП е възложена на екип от петима прокурори от Върховна касационна прокуратура, Апелативна прокуратура-София и Софийска градска прокуратура. Срокът за представяне на доклада от проверката е 11 септември 2023 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: СарафовНевена Зартова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
Този ли пере герб , пп и дпс сега
27
1
 
2
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
Човека на - герб и дпс , за имунитети вече и дума не става
26
1
 
2
 
! Отговори
Totenkopf преди 9 месеца
Че са и нагли не си подават сами оставките, за да получат парите за обезщетение, тая да се благодари, че не е пред някой следовател и да говори, какви ги е дробила срещу подкупи.
25
1
 
4
 
! Отговори
Янко преди 9 месеца
Тоя корумпиран магистрат да си отива
24
1
 
5
 
! Отговори
Генофон преди 9 месеца
А бе, тоя Сарафов осмото джудже ли е или деветото ?
23
0
 
7
 
! Отговори
Мдаааа! преди 9 месеца
Само като погледнеш дебилната физиономия на този *** и разбираш колко е "променена" България !
22
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 9 месеца
Пусни българина със акъла може да съсипе Европа ако иска
21
0
 
3
 
! Отговори
Мен преди 9 месеца
Анна този е по добър йаланджъ лъжец от Г.ш.в.
20
1
 
3
 
! Отговори
Бъг преди 9 месеца
Малко центрофугиране
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Идкал оставката. Никой за нищо не ги има тези. Нито онази съсийка от Стара Загора си даде оставката,нито тази пркурорка ще си я даде. Пълен цирк. Очевидно не си вършат работата и не могат да ги разкарат. Нито да ги уволнят. 2 г ни надуваха главата за Гешев и промениха законите,за да го махнат,а не предвидиха как може да разкарат един подкупен,некадърен чиновник на средно управленско ниво
18
0
 
3
 
! Отговори
8-мото джудже преди 9 месеца
изпълнява инструкциите на сбирщайн кЛоалиция Интимна Сглобка...
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А "джуджето" Сарафов кой ще го провери?!
16
0
 
4
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
ТАКА НЕ СЕ ПРАВИ !!!- АКО ИСКАШ ДА ИМА ПРАВОСЪДИЕ- ВЗЕМЕТЕ И УВОЛНЕТЕ ВСИЧКИ НАБЛЮДАВАЩИ САДИИ ДЕТО СА ПРЕКРАТИЛИ НЕ ОСНОВАТЕЛНО ДЕЛА !!!-ЗАЩОТО СА КОРОМПИРАНИ И САМО ИМ НАПРАВЕТЕ ПРОВЕРКА НА ИМОТНОТО СЪСТОЯНИЕ И ОТ КЪДЕ С КАКВИ ПАРИ СЕ ШИРЯТ НЕРАЗБИРАЕМО !!!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То не е само в прокуратурата,защото така е направено,че за да вземеш ДМС,трябва уж да отчетеш работа.Обаче българинът е цар на тарикатлъците,особено вдържавната администрация.И пак казвам не е само в прокуратура и съд,а е до най долния чиновник,някой инспектор по нещо си там.Съдът винаги решава обжалване или дело за службата-държавната,само и само да се отчете брой дела,актове и т.н за да се вземе ДМС!!!!!!!!!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
гарван гарвану око не вади
13
3
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 месеца
Крайно време е г-н Сарафов да се...пресуши прокурорското...блато и жабите да се...разбягат. Доста години си...поживяха в блатото и си квакаха кротко,ама всичко има край; даже и...прокурорския жабишник.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз ако бях на мястото на г-н Сарафов още преди месец щях да съм се срещнал с бившата му само за да ми даде телефонните номера, които използва. После през телекомпаниите искам трафични данни и арестувам всички прокурори, чиито номера или на номера на роднините им излезат в разпечатките. Така се прави, тихичко, без шум, без рев, без убийства и без медии. Престъпници прокурори трябва да бъдат наказвани от системата без да им се чува ревът
11
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сарафов поне си върши съвестно работата, за разлика от Гешев.
10
0
 
5
 
! Отговори
да преди 9 месеца
си ходи с автобуса на язовира
9
0
 
1
 
! Отговори
кво преди 9 месеца
да се сещаме че са се помюсулманчили джигитите