Сарафов поиска пълна проверка на районния прокурор на София

Вчера той поиска оставката и по делото в Лозен
7 авг 2023 19:40, Стела Стоянова
30
Сарафов поиска пълна проверка на районния прокурор на София
Снимка БГНЕС, архив

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов поиска пълна проверка на районния прокурор на София Невена Зартова. Вчера той поиска директно оставката й заради немарливо разследване на случая с двойния убиец от Лозен Чавдар Бояджиев, който преди време е убил друга жена. Тя обаче отказа да я подаде.

Ето съобщението на прокуратурата:

И. ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди извършването на пълна проверка на работата на административния ръководител на Районна прокуратура-София Невена Зартова по организацията и ръководството на дейността на СРП в периода 01.01.2022 г. - 31.07.2023 г. Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Проверката е в изпълнение на основната цел на контролната дейност на ПРБ за обезпечаване на точното и еднакво прилагане на закона.

Инспекцията ще обхване дейността на административния ръководител както по организация, ръководство и контрол на дейността на Районна прокуратура-София, така също и по осъществяване на контрол за спазване на сроковете за извършване на разследванията и при упражняването на правомощията, свързани с реализиране на дисциплинарна отговорност на прокурорите по постъпили жалби и сигнали; внесените предложения в Прокурорската колегия на ВСС за налагане на дисциплинарни наказания; предприети действия за вземане на мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица; срочното приключване на делата, осъществения контрол за това и др.

В рамките на проверката ще бъде инспектирана работата на Невена Зартова и в качеството й на наблюдаващ прокурор по преписки и досъдебни производства, в т.ч. срочност на разследванията, ритмичност на действията и др.

Със същата заповед главният прокурор е разпоредил проверка на работата и на Радослава Каназирева, прокурор при СРП. Каназирева е била наблюдаващ прокурор по досъдебно производство, водено по чл. 122 от НК /за причиняване на смърт по непредпазливост/, по което спрямо обвиняемия Ч.Б. през м. април 2022 г. Софийски районен съд е определил мярка за неотклонение „подписка“.

Още по темата

Проверката ще обхване всички неприключени и решени от прокурора досъдебни производства, ритмичност и срочност на разследването, мотивираност на постановените актове, осъществения контрол на взетите мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица, както и натовареността на магистрата в последните три години.
Инспекцията в СРП е възложена на екип от петима прокурори от Върховна касационна прокуратура, Апелативна прокуратура-София и Софийска градска прокуратура. Срокът за представяне на доклада от проверката е 11 септември 2023 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: СарафовНевена Зартова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А с имунитета на лигльото Петков?
7
0
 
3
 
! Отговори
да преди 9 месеца
си я подава и да принтира етикети
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А кой ще провери Сарафов, той недосегаем ли е?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ей това Каназиревите много пробивни били, то в НС, в прокуратурата, в частния бизнес.........
4
0
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 9 месеца
какво стана с имунитета на Тиквата?
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каназирева :))) ? да се досещеаме ли ....или по-добре да си траем
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Г-н Сарафов може по сигурно да действа. Един автобус всяка нощ да събира " прокурорките " на Цацаров и гешев преди общество да бъде наказвано от протежатата им на свобода. Перник, Добрич, Варна по два автобуса трябва
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този не е ли нелегитимен? Кой го избра? Легитимен ли е пък и той?