Доц. Христев: У нас има франкенщайнов модел на обвинение

Недомислена беше промяната в Следствието, смята той
15 юни 2023 16:52, Анисия Иванова
10

Разследването и обвинението в Европа са организирани по различен начин. Ние нямаме централизирана, единна и йерархизирана прокуратура, организирана на основата на едноначалие, която да има толкова широки правомощия по отношение на цялостното развиване на наказателно-процесуалното законодателство. При нас, освен самата структура на прокуратурата, имаме и проблема, че редица аспекти на функциониране на обвинението нямат ефекти на контрол от съда. През последните седмици наблюдаваме произволно прилагане на наказателното законодателство.

Това каза преподавателят по право на ЕС в СУ доц. д-р Христо Христев в студиото на "България сутрин" по темата за имунитетите на депутатите и промените в съдебната система. По думите му в нашия модел има съществен проблем.

"Ако има факти, които говорят за престъпление, прокуратурата трябва да разследва и преследва. За да излезем от ситуацията, при която функционирането на прокуратурата по подобен начин се проявява като произвол - трябва да търсим преформатиране на модела, който има обвинението", добави доц. Христев, като даде пример с ограничаването на правомощията на главния прокурор.

"Промяната в уредбата на Следствието и автономизирането му от прокуратурата беше недомислено. То се случи между първо и второ четене по начин, далеч от изискванията за прозрачен законодателен процес. Не съм учуден, че президентът връща гласуваните изменения. Единият от възможните изходи от проблемите в прокуратурата е да се мисли в посока на гарантиране на възможно най-голяма самостоятелност на следствието", коментира преподавателят по право на ЕС в СУ пред Bulgaria ON AIR и допълни, че това е възможно и в рамките на настоящата конституционно рамка.

Проблемът при нас идва от това, че началото на предварителната проверка през същинско разследване до повдигане на обвинението - навсякъде е разположена прокуратурата, изтъкна гостът.  

"Накрая имаме създаден франкенщайнов модел на обвинение. С години не се разследват определени случаи, по които има публично известни факти. В един момент започва скоростно повдигане на обвинения, искане на имунитети за неща, които висят с години. Това не е нормален ред", настоя доц. Христев.
Той коментира и решението на ВСС да освободи предсрочно главния прокурор.

"Не може лицето, на което са възложени толкова отговорни функции в рамките на гарантирането на законността в България, упражняването на тези функции, да зависи от моментното му емоционално състояние. Недопустимо е главният прокурор чрез подобни квалификации да уронва престижа на съдебната власт, от друга - да ерозира авторитета на друга основна институция, каквато е НС", каза доц. Христев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
PS преди 10 месеца
Заптайте и тогавашния премиер, възпитаник на Висшата милиционерска школа-Симеоново, сега Полицейска академия към МВР - Б.Борисов и тогавашния гл.прокурор С.Цацаров как сред над 2000 възпитаници на ЮФ към СУ си харесаха и избраха възпитаника на Полицейската школа -Симеоново за свой кандидат за гл.прокурор,как той стана ЕДИНСТВЕН КАНДИДАТ за този пост и как прокурорите и следователите на ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ единодушно гласуваха за него! А сега ББ мига и говори 'Домът в Барселона не е мой и детето не
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Истинския проблем на нашето общество не е в конституцията а в партиите които искат да навредят на конституцията. Конституцията е една от най-хубавите в света. Партийната система е една от най-лошите в света.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Доц.Христев, запитайте вашите доста по-възрастни преподаватели от ЮФ -СУ защо беше нужно след 1989 г. цели 4 години за попълване броя на прокурорите да има юридически дисциплини във факултет Държавна сигурност ДС на ВМШ-Симеоново,по-късно преименован на НП и негови кадри като Г.Колев, Ив.Петров, Яс.Тодоров, И.Гешев, Б.Сарафов да стигнат до висши постове в съдебната власт? Та нали с някои от тях стана скандалът? Не можеше ли да се увеличи броя на студентите в ЮФ? 34 години изминаха оттогава!
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А беше допустимо всички останали да уронват престижа и авторитета на Иван Гешев, нали доценте?Вашите клевети и обиди срещу Иван Гешев бяха допустими?!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бойко чист като сълза , няма ДНК
5
0
 
0
 
! Отговори
нелигитимно всс преди 10 месеца
франкещайнов е съдебния модел дето ВСС се избира с политически квоти , какъв съд , вижте им имотите на съдииите.....все тая кой е прокурор , той само предоставя доказателства в съда, дали ще ги признае за годни решава съдът
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А кога се "зае" Гешев с делата, голяма част от които на трупчета, стопирани или напълно закрити? Когато стана ясно от Евро комисията, че едно от нещата които задължително трябва да изпълни новото правителство по пътя към съдебната реформа е да поиска оставката на Гл . прокурор. И тогава Гешев се "активира" , имитирайки вършене на работа. Оказа се, че нито каза нещо съществено по делата, нито някой го изслуша в Брюксел, а "изслушването" било организирано от Е. Йончева. Не е ли ясно защо ?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Уж всички искаха разследване,а когато Гешев се зае вднага всички политици се обединиха срещу него.Примерно преди Кирчо искаше имунитета на Бойко,а сега го покрива.Пълна Психопатия хаха.Нагледахме се на сеири.Обаче тези доценти по-добре да не правят шизoфрeидни изказвания,за да не стават смешни.
2
1
 
3
 
! Отговори
Сергей Антонов преди 10 месеца
СОС отхвърли предложението да бъде поставена паметна плоча на невинният Сергей Антонов, тъст на деп. от ППДБ Георги Ганев ,наклеветен от Али Акджа и Сивите вълци и оправдан от съда и Папата.До къде я докарахме ,умници!
1
2
 
2
 
! Отговори
факт преди 10 месеца
Прокуратурата в държавата ни само пази мафията ,и това е основната и работа ,защото тя ги прави милионери !!