Съдът запорира имуществото на Цветан Василев

Банкерът се издирва и чрез Интерпол
Обновена: 26 авг 2014 16:39 | 26 авг 2014 13:16, Камелия Цветанова
157
Съдът запорира имуществото на Цветан Василев
Снимката на Цветан Василев вече е в официалния сайт на Интерпол. Източник: Интерпол

Мажоритарният собственик на поставената под специален надзор КТБ Цветан Василев е обявен за международно издирване във всички страни - членки на Интерпол, а в същото време имуществото му е запорирано, съобщиха от прокуратурата.

Още по темата
Срещу Василев има обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Имуществото му е запорирано с решение на Софийския градски съд от 22 август по искане на прокуратурата.

Запор и възбрана има наложена и на имущество на няколко лица, сред които са подуправителят на БНБ Цветан Гунев и част от ръководството на КТБ - Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

СГС е забранил разпореждането с цялото имущество на Василев - дялове в търговски дружества, недвижими имоти и автомобили. Двата самолета, които са на разположение на Василев, не са обект на обезпечителните мерки, тъй като са притежание на търговско дружество, в което той и съпругата му имат мажоритарен дял, уточниха по-късно от Комисията за незаконно придобитото имущество.

Василев е обявен за международно издирване на 28 юли със съдействието на Евроджъст, уточняват още от прокуратурата.

Българските представители в Евроджъст са съдействали при подготовката на молбата на правна помощ за призоваването на Цветан Василев с оглед данните, че той се намира във Виена.

С писмо от 29 юли от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество” - МВР прокуратурата е уведомена, че Цветан Василев е обявен за международно издирване в ШИС и в Интерпол.

След като данните постъпват обаче в Шенгенската информационна система и "Интерпол", се получава справка, извършена в националната база данни на Австрия, според която Василев не е известен на австрийските власти.

Няколко дни по-късно делото срещу длъжностните лица от КТБ е заведено в системата за управление на казуси на "Евроджъст" и ще бъде официално докладвано на пленарно заседание на колегията.

На 13 август до МВР е изпратено предложението на Иван Гешев, наблюдаващ прокурор по досъдебното производство, с което се иска обявяването на Цветан Василев за международно издирване и временно задържане под стража с оглед на следваща екстрадиция за България от територията на всички държави членки на "Интерпол".

Василев е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. За обвинението стана ясно на 12-и август, макар че то е станало факт още на 28 юли в условията на задочно производство, защото не е известен адресът на Василев.

По отношение на банкера беше издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и обявен за издирване в Шенгенската информационна система.

Началното обвинение на Василев е за това, че от декември 2011 г. до 19.06.2014 г. умишлено е склонил главния касиер Маргарита Петрова и изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

Въпреки че е издирван от българските власти, мажоритарният собственик на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка АД (КТБ) обяви вчера чрез съобщение до медиите, че продължава да работи върху модела за преструктуриране на банката съвместно с партньорите си от Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и други заинтересовани инвеститори.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
10
 
! Отговори
адвокат преди 10 години
Много интересна теза използва прокуратурата. Ц.Василев бил източвал банката и бил давал заеми на който си поиска. Ами другари това е негова частна собственост и той има над 51 % , което значи , че той решава. Все едно от заплатата на Цацаров да му се направи обвинение, че е дал на любовницата си 90 % , а е оставил само 10 % за жена си. Другари тази банка ще ви заседне на гърлото. Няма как да се повтори 1997 г. когато окрадохте всички банки.
20
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проверих в сайта на Интерпол, лице с име Цветан Василев не се издирва. За всеки случай проверих Пламен Галев и той си излезе в списъка. Някой да има обяснение?
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха добрЯ и заповядайте. Сетихте се най-сетне... думи нямам.
18
4
 
10
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Съветвам ви да изгледате филма Inside Job, в който иде реч за финансовата криза в САЩ. Там има няколко кадъра на разните шефчета на JP Morgan, Standards & Poor и Fitch изправени да отговарят за деянията си пред съда и можете да видите колко нагло и ужасно се държат и отговарят. Между другото случващото се в Inside Job много прилича на случилото се с КТБ.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега да го дадът на фирма за събиране на дългове като кредитреформ хехе,запор му направели ,на кое? ей кат почнете така да балъчите хората,сеедно Василев е егати гашника *** и не си е подредил работите,ще остави чси Ианова от полски тръмбеш да го запорира.
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И защо не го намирам в списка с издирваните лица в сайта на Интерпол, след като според нашите медии те го издирват?
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цеко отдавна изтегли 200 милиона евро, а сега съдът най-много да запорира някоя негова колиба или панелка в Габрово.
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се учи Италианската мафия от нашите
13
2
 
22
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 10 години
Малко инфо за честните Българи. Никой никога не е търсил Ц.Василев. Това за интерпол си е партенка на комуно-социалистическите медии. Има в интернет страница на Интерпол и няма такова име. Поредната партенка на Цацаратурата, защото мъката е голяма , че не можаха да го свитнат и да откраднат банката.
12
2
 
21
 
! Отговори
Мечо Вълчев преди 10 години
Ще го хванат ще го хванат..... ама друг път! Точно колкото хванаха дупнишките мутри! Едно време през 89-та година. като се разпадна соца партийния елит на БКП и на най верните членове на партията си раздадоха милиони и разпределиха държавата. Половината от "елита" си взеха милионите и избягаха на запад. Другата половина пратиха само децата си на запад и останаха тук за да оглозкат и доразграбят каквото могат. 25 по късно когато вече почти не остана какво да се краде и всички почнаха да бягат.
11
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доста навреме го запорираха, изчакаха месец-два в случай, че е забравил нещо.
10
22
 
12
 
! Отговори
социолог преди 10 години
Драги сънародници гласувайте за когото си искате. При управлението на ГЕРБ имаше ред, спокойствие и ниска престъпност. Държавата беше финансово стабилна , строеше се и Държавата се развиваше. При БСП-ДПС-Атака имаше убийства, грабежи, въоражени обири на банки и невъоражено ограбване на КТБ и всички гадости за които се сещате. Избора си е Ваш, но след това да не започнете пак ежедневните протести , защото гладът ще е голям.
9
3
 
21
 
! Отговори
Калоян преди 10 години
А защо името му го няма в страницата за издирвани хора на Интерпол? Пак си измислихте новина.
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо го пуснаха, а сега го издирват.
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Във фейсбука беше преди малко.
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цецо отдавна се пече на някой туземен остров със снежнобели робини.
5
3
 
18
 
! Отговори
ЛЪЖЦИ СТЕ ДНЕС БГ преди 10 години
не се издирва от ИНТЕРПОЛ много сте прости
4
6
 
9
 
! Отговори
4epa преди 10 години
BSP i DPS MU FALIRAXA BANKATA--DA MU XVANAT POINKITE --TOI E IOAR PRI VESKA MEDJIEVA!!!!
3
4
 
20
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
който се кара с пеевски така става
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предполагам имуществото, за което не му пука и е зарязал тук.