Съдът сгафи при разпит на таен свидетел срещу Баретата

Трима анонимни дават показания за наркогрупата на Златомир Иванов
Обновена: 18 окт 2010 11:30 | 5 окт 2010 19:00,
24
Съдът сгафи при разпит на таен свидетел срещу Баретата
Златко Баретата. Снимка: БГНЕС

Съдийски гаф срещу групата на Златко Баретата хвърли сянка върху разпита на двама анонимни свидетели по делото срещу Златомир Иванов и още 20 души, обвинени в участие в престъпна група за разпространение на наркотици.

За да бъде запазена в тайна самоличността на анонимния свидетел, разпитът трябва да се проведе в отделна стая, в присъствието само на съдебния състав, а страните по делото могат  да задават въпросите си писмено.

След като анонимният свидетел №1 даде показания обаче, стана ясно, че в стаята са допуснати и прокурорите. Защитата веднага скочи срещу това недоглеждане от страна на съда, тъй като е в разрез с Наказателнопроцесуалния кодекс.

Според адвокатите разпитът е опорочен и е нарушен принципът на равнопоставеност на страните, а съдия Петър Гунчев, видимо притеснен от гафа, който допусна, попита защитата какво иска в случая.

Адвокатите отговориха, че не желаят нищо, само да не допуска подобни нарушения при разпитите на другите анонимни свидетели.

Още по темата

Прокурорът по делото Аксиния Матосян опита да опровергае доводите на защитата, като се позова на член от НПК, който определя при какви условия се разпитва анонимен свидетел. Като довод обаче посочи алинея, която се отнася за разпитите в рамките на досъдебното производство, а не в съдебната фаза.

Спорът бе прекратен от адвокат Николова с думите: „Не се намираме в университета, за да си разясняваме правните норми“, след което съдия Петър Гунчев се оттегли за размисъл.

След повече от половин час прекъсване заседанието продължи, а съдията каза, че при тази ситуация, когато се стигне до обявяване на решение по делото, не може да се произнесе присъда само въз основа на показанията на този свидетел.

В показанията си анонимният свидетел № 1 разказва как е бил разпределен наркопазарът в Перник. Според него Райко Кръвта е държал разпространението на дрога в града между 2003 и 2005 г. След това Румен Стефанов – Алф, поема пазара до 2007 година, когато е застрелян.

Алф бил в конфликт с Николай Христов – Хайо. Свидетелят разказва за случай, в който Хайо бил пребит в заведение „Маракеш“ в Перник. След смъртта на Алф той поел и разпространението на дрога в града.

Николай Христов имал ударна група, в която били Мартин Димитров (който заедно с Баретата е обвинен и за убийството на Румен Стефанов – Алф, освен за участие в наркогрупата – бел. ред.) и от Бисер – Били Лихваря.

След като той е убит през 2008 г., бил „наследен“ от Мартин Димитров и Бисер, след като се разправили с конкурента си Калоян, по прякор Металиста или Рокера.

Анонимният свидетел посочва в показанията си, че не е сигурен, че Хайо е работил за Златомир Иванов. От дилъри обаче знаел, че Баретата е покровителствал Мартин Димитров.

След уточняващ въпрос от страна на адвокатите стана ясно, че свидетелят не е работел в системата на МВР. На някои случаи е бил свидетел, а за други знаел от дилъри, но не и от полицаи или оперативни работници. Познавал лично Мартин Димитров и Бисер – Лихваря. Виждал ги е и на срещи с Хайо, но не е присъствал на разговорите.

След като видя показанията му, Мартин Димитров скочи от подсъдимата скамейка и заяви, че в лист и половина свидетелят е излъгал 7 пъти, че не е участвал в инцидента в Маракеш, като изтъкна, че в заведението имало и камери и това може да се види.

„Ако съм на мястото на тоя смешен свидетел, ще ме е срам да свидетелствам“, каза Мартин Димитров. След това поиска срещу анонимния свидетел да бъде повдигнато обвинение за даване на лъжливи показания.

Показанията на анонимен свидетел № 2 се отнасяха до организацията на дилърската мрежа в София. Според него столицата е била разпределена на няколко района, колкото са и полицейските управления в града.

Всеки район имал отговорник за доставките, а под него – един отговорник за марихуаната и амфетамина и един за хероина. Дилърите се отчитали на отговорниците за конкретния вид дрога, а те от своя страна – на отговорника на конкретния район.

Според свидетеля отговорниците твърдели, че се отчитат на Рашо, който е шефът на „Фирмата“ (Мартин Станков, който е обявен за издирване по обвинения за участие в наркогрупата на Баретата). Рашо, пак по думите на шефовете на райони, отговарял и за наказателните бригади, които се разправяли с дилърите, ако се провинят.

На заседанието на съда в сряда ще бъде разпитан и третият анонимен свидетел на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Прокурор преди 13 години
Аман от пазене правата на престъпниците!
23
1
 
1
 
! Отговори
iniki преди 13 години
Основните принципи на процеса не са нарушени. Те се учат в университета.Разпита се извършва от съда. Страните задават въпросите си само и единствено чрез съда. Никъде в статията не пише, че защитата не е участвала в разпита, съответно подсъдимите. Просто те нямат достъп до свидетеля поради изискване на закона, а прокурорът има. И това, че е бил в стоята на разпита не е нарушение.Равенството в процеса не е абсолютно - иначе трябваше и прокурора да е в ареста като Баретата.
22
0
 
2
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Тоя гаф неволен или умишлен беше кой ще ми каже ? Само вътрешното убеждение на съдията знае :))
21
0
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Бе те тия сички са куки бе човек ако блъснеш некой пиян ще те скъсат от съдене а пък тука ясна работата колкото до пурата те ще пушат заедно със съдиите след делото само че по техните джобови има други неща с много много нули
20
2
 
3
 
! Отговори
arhar преди 13 години
' Съдът остави тайните присъди и резервния адвокат 'КС направи важна крачка в правилната посока ! Това ще допринесе за повече ефективни присъди срещу извършителите на тежки криминални престъпления и респ. до намаляване на престъпността у нас !КС доказа, че не е привърженик на статуквото !Гоце трябва да започва да свиква с губенето на битки и войни !
19
0
 
3
 
! Отговори
PPP преди 13 години
Този мазняр Баретата и пура си е сложил даже в джоба на сакото си от лявата му страна. Всичко е инсценирано според мен. И "анонимните" свидетели вече не са анонимни и се знаят и или ще ги застрелят или ще ги заплашат и заставят да кажат пред съда каквото трябва. Абе Булгарсистан! Направо ме е срам вече, че съм българин...
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този случай е за инспектор Стрезов !
17
2
 
3
 
! Отговори
вторник преди 13 години
Така нареченият *гаф* не е случаен Направен е с цел протакане на процеса Понеже *разболяването* на обвиняемите вече отпада поради честата му потреба,вече е на ход *нов вариант*
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това го няма никъде - това с анонимните свидетели си е живо анонимно клепане! Отделно че напрактика е признание че МВР не може да опази свидетелите и близките им от заплахи и посегателства! Отделно че обвиняемите не са толкова *** че да не знаят кой осен тях знае за кирливите им ризи.... Разпитите могат да стават и с конферентна връзка - свидетеля да се знае кои е, но да не се знае къде е, и да се говори по телефон... Отделно че полицията и прокуратурата е трудно да гарантират таини..
15
3
 
9
 
! Отговори
олеле преди 13 години
и ти се пишеш прокурор ли бе, шматко...ти чувал ли си за основните принципи в процеса като равенство на страните /обвиняемия и прокуратурата/. Айде обясни как ще са равнопоставени като прокуратурата участва в разпита, а обвиняемия /адвокатите му/ не. Върни се в университета тъпан с тъпан. Не подкрепям Баретата, просто е недопустимо да се правят такива гафове.
14
1
 
6
 
! Отговори
Merlyn преди 13 години
чл.6 (1) ЕКПЧОС- (De Haes and Gijsels v. Belgium, 24 February 1997.; Krcmar v. the Czech Republic 03/03/2000, final-03/06/2000, para 39Според чл. 121, ал. 1 от Конституцията на Р България, съдилищата осигуряват равенство и условия за състезателност на страните в съдебния процес.Според чл. 12 от НПК, страните в наказателното производство имат равни процесуални права.Крайно време е и прокурорите да почетат малко практика на Съда в Страсбург.
13
3
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
само на мен ли ченгетата са ми наложили забрана да пиша по другите теми или има и други случаи като моя!Моля споделете но не бих могъл да напиша никъде другаде веднага компа ме изключва и трябва да го рестартирам...има ли и други неудобни в системата..
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Basi anonimnite svideteli............smiah goliam
11
3
 
7
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Ами Прокурор-е, правете и вие долни номерца, ходете по ръба и запетайките на закона, покажете им че не може един *** адвокат да се *** със системата и съответно с всички нас. Покажете малко характер иначе всяка мутра ще ви псува и ще ви вика "Ей ся ше видиш ко ше стане"... Докато не заиграе гьостерицата ще има шепа *** които плюят на всички други...
10
3
 
5
 
! Отговори
Прокурор преди 13 години
Нарушение за пред подсъдимите! Да за тях е целият цирк, за да покажат на подсъдимия, че са много подготвени и съдията, прокурора и следователя са неграмотници, че обвинениетоняма да издържи заради "гафове" и после след като издържи се почват приказките, че съдията го натиснал прокурора, щото бил подкупен, а пък прокурора бил искал пари...
9
7
 
13
 
! Отговори
Прокурор преди 13 години
А дори адвокатите не знаят май, че свидетелите със скрита самоличност се знаят от прокурора(няма как да е другояче), че прокурорът заедно със специално звено от службите осигурява свидетеля в съда, издава разпореждания за това, среща се със свидетеля и прочие и прочие...Какво е нарушено? Какво равноправие търсят тия адвокати като точно от техните подзащитни е скрита самоличността на свидетеля и кой е органът който може да я скрие - само прокурорът.Е к'во нарушение ???
8
1
 
10
 
! Отговори
мон преди 13 години
Този ***,който гледа така нагло нямаше ли три деца
7
2
 
36
 
! Отговори
Селски Разбирач преди 13 години
Всичко е умишлено, старата схема - съдии, прокурори и адвокати правят по 2-3 гафа, съптветно единия подава жалба че процеса е опорочен и т.н. и всички обвинения падат. После всички се усмихват, делят едни пари $$$ , после идва коледа - след 1 месец и си вземат Бонусите, добавките, антикорупционните, парите за дрехи, неплатени отпуски и т.н. Няма наказани, няма уволнени, няма в затвора нито барети, нито прокурори. България - това е дума без покритие и без значение от 20на години насам !
6
1
 
4
 
! Отговори
kiril преди 13 години
e teq raboti mnogo xora mogat da go kajat xaxaaxx sxemata si e sa6tata i do dnes samo 4e s drugi geroi
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ne si razbirat ot rabotata oba4e revat za golemi zaplati