Съдът сгафи при разпит на таен свидетел срещу Баретата

Трима анонимни дават показания за наркогрупата на Златомир Иванов
Обновена: 18 окт 2010 11:30 | 5 окт 2010 19:00,
24
Съдът сгафи при разпит на таен свидетел срещу Баретата
Златко Баретата. Снимка: БГНЕС

Съдийски гаф срещу групата на Златко Баретата хвърли сянка върху разпита на двама анонимни свидетели по делото срещу Златомир Иванов и още 20 души, обвинени в участие в престъпна група за разпространение на наркотици.

За да бъде запазена в тайна самоличността на анонимния свидетел, разпитът трябва да се проведе в отделна стая, в присъствието само на съдебния състав, а страните по делото могат  да задават въпросите си писмено.

След като анонимният свидетел №1 даде показания обаче, стана ясно, че в стаята са допуснати и прокурорите. Защитата веднага скочи срещу това недоглеждане от страна на съда, тъй като е в разрез с Наказателнопроцесуалния кодекс.

Според адвокатите разпитът е опорочен и е нарушен принципът на равнопоставеност на страните, а съдия Петър Гунчев, видимо притеснен от гафа, който допусна, попита защитата какво иска в случая.

Адвокатите отговориха, че не желаят нищо, само да не допуска подобни нарушения при разпитите на другите анонимни свидетели.

Още по темата

Прокурорът по делото Аксиния Матосян опита да опровергае доводите на защитата, като се позова на член от НПК, който определя при какви условия се разпитва анонимен свидетел. Като довод обаче посочи алинея, която се отнася за разпитите в рамките на досъдебното производство, а не в съдебната фаза.

Спорът бе прекратен от адвокат Николова с думите: „Не се намираме в университета, за да си разясняваме правните норми“, след което съдия Петър Гунчев се оттегли за размисъл.

След повече от половин час прекъсване заседанието продължи, а съдията каза, че при тази ситуация, когато се стигне до обявяване на решение по делото, не може да се произнесе присъда само въз основа на показанията на този свидетел.

В показанията си анонимният свидетел № 1 разказва как е бил разпределен наркопазарът в Перник. Според него Райко Кръвта е държал разпространението на дрога в града между 2003 и 2005 г. След това Румен Стефанов – Алф, поема пазара до 2007 година, когато е застрелян.

Алф бил в конфликт с Николай Христов – Хайо. Свидетелят разказва за случай, в който Хайо бил пребит в заведение „Маракеш“ в Перник. След смъртта на Алф той поел и разпространението на дрога в града.

Николай Христов имал ударна група, в която били Мартин Димитров (който заедно с Баретата е обвинен и за убийството на Румен Стефанов – Алф, освен за участие в наркогрупата – бел. ред.) и от Бисер – Били Лихваря.

След като той е убит през 2008 г., бил „наследен“ от Мартин Димитров и Бисер, след като се разправили с конкурента си Калоян, по прякор Металиста или Рокера.

Анонимният свидетел посочва в показанията си, че не е сигурен, че Хайо е работил за Златомир Иванов. От дилъри обаче знаел, че Баретата е покровителствал Мартин Димитров.

След уточняващ въпрос от страна на адвокатите стана ясно, че свидетелят не е работел в системата на МВР. На някои случаи е бил свидетел, а за други знаел от дилъри, но не и от полицаи или оперативни работници. Познавал лично Мартин Димитров и Бисер – Лихваря. Виждал ги е и на срещи с Хайо, но не е присъствал на разговорите.

След като видя показанията му, Мартин Димитров скочи от подсъдимата скамейка и заяви, че в лист и половина свидетелят е излъгал 7 пъти, че не е участвал в инцидента в Маракеш, като изтъкна, че в заведението имало и камери и това може да се види.

„Ако съм на мястото на тоя смешен свидетел, ще ме е срам да свидетелствам“, каза Мартин Димитров. След това поиска срещу анонимния свидетел да бъде повдигнато обвинение за даване на лъжливи показания.

Показанията на анонимен свидетел № 2 се отнасяха до организацията на дилърската мрежа в София. Според него столицата е била разпределена на няколко района, колкото са и полицейските управления в града.

Всеки район имал отговорник за доставките, а под него – един отговорник за марихуаната и амфетамина и един за хероина. Дилърите се отчитали на отговорниците за конкретния вид дрога, а те от своя страна – на отговорника на конкретния район.

Според свидетеля отговорниците твърдели, че се отчитат на Рашо, който е шефът на „Фирмата“ (Мартин Станков, който е обявен за издирване по обвинения за участие в наркогрупата на Баретата). Рашо, пак по думите на шефовете на райони, отговарял и за наказателните бригади, които се разправяли с дилърите, ако се провинят.

На заседанието на съда в сряда ще бъде разпитан и третият анонимен свидетел на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
taka e kato pla6tat da sa stydenti a ne y4at i si kopyvat diplomi
3
7
 
25
 
! Отговори
гражданин преди 13 години
Правителството са прави за специализиран съд. Иначе тези ще усерат работата на полицията . И накрая тя ще излезе виновна за всичко . И тогава комунистите ще се усерат от кеф.
2
3
 
31
 
! Отговори
потресен преди 13 години
в случая май и умишлено не е. Просто поредното доказателство, че съдиите и прокурорите са много зле подготвени и затова постоянно изпускат подсъдими. Представи си - нито съдията, нито прокурорът са познавали законодателството, че чак адвокатите им се подиграват. А пък финала - заради грешка на съдията се компрометират доказателства - това сигурно е прецедент в световен мащаб!Егати историята.
1
1
 
41
 
! Отговори
баретата преди 13 години
....това е умишлено.....