»лон, изгубихме връзка с ракетата

ћъск пак пробва да изстрел€ —таршип, последва взрив
18 ное 2023 18:00, —тела —то€нова
107
»лон, изгубихме връзка с ракетата
—нимка Ѕ√Ќ≈—

јмериканската компани€ "—пейс ≈кс" изстрел€ мега ракетата си Starship, но бустерът, а след това и капсулата, се взривиха минути след старта, съобщи јсошиейтед прес, предаде Ѕ“ј.

Ѕустерът тр€бваше да изведе космически€ кораб в космоса, но комуникаци€та бе прекъсната осем минути след изстрелването от стартовата площадка на компани€та в “ексас. ќт "—пейс ≈кс", компани€та на »лон ћъск, съобщиха, че ракетата е повредена.

¬ излъчването на живо в социалната мрежа ’ инженерът на SpaceX ƒжон »нспрукър съобщи на ћъск: "»лон, имаме проблем, загубихме данните от втората... може да сме € загубили." —лед което добави, че ракетата може да се е самовзривила като предпазна м€рка: „¬€рваме, че автоматизираната система за прекрат€ване на полета изглежда се е задействала много късно в изгар€нето."

ѕърви€т тестов полет през април също приключи с експлози€ четири минути след изстрелването. —едем месеца по-късно 121-метровата ракета бе изстрел€на от площадката в Ѕока „ика. ÷елта на теста бе космическата капсула да се отдели от ракетата и да се отправи в космоса.

"—таршип" е най-гол€мата и мощна космическа ракета, строена досега.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


107
ќще по темата: ракетамъск—таршип
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
77
0
 
0
 
! ќтговори
јми преди 3 месеца
ƒа отива да € търси !
76
1
 
4
 
! ќтговори
“ео преди 3 месеца
ƒо ≈ко колапс - спиране на размножаването на човечеството(децата прав€т —ќ2 и метан) - никакво животновъдство(кравите пръд€т), движение - само с велосипед(дървен, защото за жел€зото и гумите тр€бва енерги€) и най-добре н€колко €дрени бомби да паднат, че да ни разред€т(ама само да не падат върху нас, по-добре върху  итай и »нди€, че и те много пръд€т а ние сме еко)!«а съжаление, това, което казвате е несъвместимо с капитализма! ј човек е толкова гол€м, колкото са големи мечтите му!
75
1
 
11
 
! ќтговори
≈ко-колапс преди 3 месеца
—тига сте замърс€вали с теа безполезни напъни за завлад€ване на космоса , на хил€ди светлинни години н€ма нищо - тр€бва да се създаде космически кораб, който лети със скороста на светлината и да лети над 1000 год. за да се стигне евентуално до нещо интересно и годно за живот-абсурд. —прете с то€ делириум «ем€та е една и тр€бва да се пази -спиране на пластмасите , войните,контрол на ресурсите, спиране на вечни€ разтеж и производството на продукти едно-дневки ,спиране на сечта на јмазонската гора!
74
0
 
0
 
! ќтговори
gallahad преди 3 месеца
ако всичко беше толкова евтино и просто, както си го представ€ масови€т коментатор - то вс€ка държава би имала космическа индустри€. само че нещата не са толкова прости: дори япони€, ко€то има свои ракети, използва услугите на други държави за да изстрелва спътници и астронавти. на китайците също им б€ха нужни десетилети€. освен проектите на ћъск и споменатата "јнгара" —јў и –‘ също не могат да се похвал€т с много за последните 40 години. скъпо занимание, изискващо хил€ди подготвени хора.
73
0
 
2
 
! ќтговори
gallahad преди 3 месеца
относно това, как руснаците нищо не са създали в последните 30 години: от нулата е разработено семейството "јнгара", което ще замени съветските "ѕротони" и "—ъюзи". различните класове отговар€т европейските носители от семейството "јриана", "Falcon" на Space X, китайските конкуренти и т.н. до момента пусковете на "јнгара" са 100% успешни, макар и далече не толкова масови като на сериите "—ъюз" и "ѕротон" (които просто са по-масови и все още по-евтини на кг полезен това, изведен в  осмоса).
72
6
 
2
 
! ќтговори
gallahad преди 3 месеца
Space X никога не е планирала да купува руски двигатели. н€колко фирми участват в конкурс за двигатели за NASA, за да бъдат заменени проектираните в —јў, но произведени в –уси€ ракетни двигатели от последните 2 десетилети€. в »нтернет тези двигатели са познати с руското си наименование –ƒ-180, но са проектирани в —јў, просто руснаците печел€т конкурса да ги произвеждат.
71
1
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
“ова е втори орбитален опит на —таршип. ƒокато първи€ опит беше прекъснат на четвъртата минута заради 6 дефектни двигател€, то втори€ опит достигна космоса височина 140км и скорост от 21000км в час. ѕодобрените двигатели ћерлин работиха много по-добре от първи€ орбитален полет. »ма съществен прогрес и веро€тността следващите опити да са успешни нараства. ‘алкон 9 заработи перфектно едва на десети€ опит и получи лиценз за работа в космоса.
70
0
 
1
 
! ќтговори
–азправ€т преди 3 месеца
„е когато има нещо- естествено ние не знаем никога каъв е точни€ замисъл ...та когато има нещо което не се харесва на ЌЋќ-та та така гърмели ракетите ! ѕросо ти казват не даваме да идвате на Ћуната ! ўото нали знаете че јрмстонг рев€л по станци€та ето ги ,гледат ни от другата страна виждаме ги ! и ѕосле от Ќј—ј ами глупости н€ма такова нещо !
69
1
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
Ќа крива ракета космоса и пречи!
68
0
 
2
 
! ќтговори
ƒо облъчени€ преди 3 месеца
≈лон ћъск има договор с Ќј—ј за 2 милиарда долара за полет със —таршип до Ћуната и договор с ѕентагона за 1 милиард долара за доставка на 80 войници с бойно снар€жение до вс€ка точка на зем€та за 1 час. ¬сичко друго е от самофинансиране главно от програмата ‘алкон 9.
67
2
 
6
 
! ќтговори
ƒо облъчените преди 3 месеца
»лон ћъск съвсем не е създал със собствени средства тези космически кораби и компани€та “есла. ƒа, това са частни компании...ќбаче щедро финансирани със стотици милиарди долари държавни дотации. ѕросто след провала на програмата —пейс Ўатъл (совалките) Ќј—ј се отказа да създава космически кораби а реши да финансира частни компании да прав€т това. ќсвен ћъск от тази програма се облажиха и ƒжеф Ѕезос и Ѕоинг...Ќо до момента без особен резултат. ћъск поне усп€ с кораба ƒрагон.
66
7
 
7
 
! ќтговори
–оскосмос преди 3 месеца
“а€ работа не е като она€ ! Ќали Ћ√“¬“—¬√«Џ феновете твърд€т че –уси€ нищо не може да произвежда ?! ј ёесей била правила "—връх високо технологични" продукти, например миксери, прахосмукачки и най вече јйфон.....ќт както го н€ма ¬ернер ‘он Ѕраун (нали сте умно красиви тр€бва да знаете кой е) —јў не са направили нищо свестно в ракетостроенето. ќсвен н€колко совалки от които половината изгърм€ха. ƒоскоро купуваха ракетни двигатели от –уси€ и това ги държеше. » да. —анкциите работ€т !
65
7
 
6
 
! ќтговори
Ѕългарин преди 3 месеца
ј бе, прошл€ци руски, колко нови ракети създаде "могуча€ советска€" за последните 30 години - Ќ”Ћј.ќще ползвате разработки от времето на ———–, само. ј вие сте седнали да плюете един „ј—“≈Ќ ѕ–≈ƒѕ–»≈ћј„, който сложи в джоба си всички ви.
64
2
 
6
 
! ќтговори
айде бе преди 3 месеца
ƒо ўирлиц ‘он Ѕраун създаде ракетата завела хора на Ћуната. ј руската космическа програма се базира на пленените ‘ј” 2 от руската арми€, които също са на ‘он Ѕраун. —тига си чел само съветска пропаганда!
63
3
 
7
 
! ќтговори
айде бе преди 3 месеца
ƒо —анкцийте работ€т ћъск никога не е купувал руски ракетни двигатели, руснаците сами му отказаха и той си направи свои! јйде дигнете малко нивото на пропагандата че даже от блатото не сте се подали!
62
11
 
6
 
! ќтговори
ўирлиц преди 3 месеца
ƒо IQ 3.14.....—ъщи€т фон Ѕраун,който не можеше да изведе в орбита дори един портокал,когато ———– изстрел€ —путник,а после полет€ и √агарин?√ледам и не в€рвам на ушите си!
61
16
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
“ози го хвана н€каква украинска клетва!ќще с пускането и спирането по самоволно негово решение на интернета от —тарлинк в зоната на войната,той си осигури непри€тели. — мрежата му ’ нещата не върв€т,≈— го подгони за пропаганда на антисемитизъм и заради разпространение на омраза,а “есла вече губи доминаци€та в света на електрическите коли! ¬сичко се връща!
60
4
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 месеца
ƒо русофоб 67 - щом е стигнала Ћуна 25 до луната значи ракетата €вно не се е взривила
59
14
 
7
 
! ќтговори
русофоб преди 3 месеца
ƒо 65. ¬икаш, на руснаците ракетите не се взрив€ват, а? ≈х, страшно е да си зомбиран русофил. »наче, Ћуна 25 малко твърдичко се прилуни. ’и-хи-хи.
58
3
 
4
 
! ќтговори
изнервен преди 3 месеца
≈ЋќЌ, ≈ЋќЌ, ≈ЋќЌ. Ќаучете се най-после как е правилно!