Как Samsung станаха толкова готини

Корейците майсторят джаджи с творчество под строг контрол
24 фев 2012 19:24, Бойчо Попов
182
 Как Samsung станаха толкова готини
Снимка: Reuters

Компаниите могат да бъдат успешни, само ако служителите остават гладни. Често можем да чуем подобни закачки от кръга на мениджърите. И може би възходът на Samsung има нещо общо с факта, че Лий Кун Хи прие тези дума буквално.

През деветдесетте години шефът на концерна започва да кани своите мениджъри на ежедневни срещи по време на обяд, на които обаче похапвал само той - председател, син на основателя, основен акционер и до днес. Сив кардинал в един от най-мощните индустриални конгломерати в света.

Samsung е популярен колкото никога досега. Сто милиона жители на света са си купили през миналата година смартфон на корейската компания. Телевизори и лаптопи на Samsung има в холовете на жилищата по целия свят. Но много малко хора имат представа какво се крие зад техните електронни играчки. Едва ли някой знае как точно възникват продуктите на Samsung и какви планове преследват създателите им. „Нищо чудно“, пише икономическият съветник и експерт по темата Samsung Тони Мичъл, който документира историята на гладните мениджъри: „Samsung е строго охранявана крепост, от която не трябва да изтича информация навън".

Крепостта е по-силна от всякога. Тя символизира неустоимия възход на азиатския концерн, който се трансформира от производител на евтина масова продукция до световен лидер в областта на качествената потребителска електроника. При това корейците противопоставят на западната корпоративна философия, според която върховно качество се постига с плоска йерархия и максимална творческа свобода, една радикална идея: Samsung съчетава иноваторската сила на стартиращите предприятия с характеристиките на един авторитарен режим, пише в свой анализ авторитетният германски седмичник Die Zeit.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: Samsung
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много качествени са Аpple с моя iMac за 3600 лева с гаден дисплай и дизайн с видеокартата директно под екрана, която прави голяма топлина и дисплеят ти става на черни петна... така че си мечтай, първо да си купиш iMac и второ, да са качествени.google iMac 27" Display - Black Spots/Smudges/Dust
29
0
 
10
 
! Отговори
7 преди 12 години
Има индивиди тук, които не схващат, че в статията е писано за концерна, а не за отдела му за телефони :))) За ябълката ще пишете и сравнявате, когато започнат да произвеждат аналогична гама продукти.
28
9
 
1
 
! Отговори
za 35 преди 12 години
Ти драги можеш само да си мечтаеш за такъв телефон като Айфоун,ползвай си там смотания Самсунг на който пласмасата му е като на играчка от Зранчо и се радвай!
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През 2009 година Южна Корея е била най-големият износител в световен мащаб. Към 2011 година продължава да е сред 10-те най-големи износители в света. Страната има и един от най-високите резултати в Индекса за човешко развитие на ООН, и отлична образователна система, благодарение на която икономиката ѝ е сред най-иновативните в света.
26
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е,че Самсунг са прудукти за простолюдието,качеството е в Ейпал!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Южна Корея е президентска република. Тя е развита страна с много висок стандарт на живот и четвъртата най-силна икономика в Азия (12-та в световен мащаб). Икономическата мощ на страната се корени в развитието на образованието и високите технологии, и износът на електроника, автомобили, кораби, машини и роботи. Южна Корея е част от Г-20.БВП - 13-то място, oбщо - 1,457 млрд $, на човек - 29 790 $.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРАХОСМУКАЧКА - РЕЙНБОУ
23
0
 
15
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
"Шенжен е вид чай а не област "Малеее! Много неграмотни пишат тук! Има wikipedia бе хора, образовайте се малко, напълно безплатно е!
22
19
 
0
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Да има и Западна и Южна,що за глупости. Корея си е Корея.
21
21
 
0
 
! Отговори
do 28 преди 12 години
И кой ти я каза тая глупост? Шенжен е вид чай а не област хаха! Сами се оплитате в глупостите си в опит да осмеете Apple,но така е гроздето е кисело...
20
0
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
Нищо против Айфон , но 19 е прав и то много прав. Правят се в заводите на Foxconn в Китай...
19
0
 
16
 
! Отговори
do 21 преди 12 години
ти за Foxconn чул ли си? или за истинското му име Hon Hai Precision Industry- намира се в ШенЖентам се произвеждат аи-тоягите !аре! аи-сиктир!
18
41
 
2
 
! Отговори
за 25 преди 12 години
Глупости,в Корея е комунизъм образовай се малко. Магазини за техника хахахаха те нямат хляб той техника! Само китайците като Самсунг бълват някаква еднандневна техника за балъците. Истината е в американците от Apple!
17
5
 
2
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Ами то дизайна е важен,сглобката може и аз да я направя у нас!
16
18
 
4
 
! Отговори
RICH преди 12 години
TE NIKOGA NE SA BILI GOTINISAMO IPHONESAMSUNG I NOKIA SA ZA BEDNITE GOLI SLIVI
15
2
 
24
 
! Отговори
do 21 преди 12 години
Айфон- Made in Californiaабе ти живееш в тотална заблуда! всичко е чайна мейд в ай-тоягата ! Прочети малко по внимателно ! Пише че дизайна е калифорния , а не е мейд там!!
14
10
 
15
 
! Отговори
Striker преди 12 години
Samsung - готини?!? Авторът май е на амфети! :)))
13
25
 
12
 
! Отговори
до 19тия Льольо преди 12 години
Чети на гърба на всеки Айфон- Made in California! Именно за това Apple са по скъпи и не са за всеки дрипльо!
12
15
 
9
 
! Отговори
do 15 преди 12 години
НЕО е в пъти по-добре от пластмасовите скърцащи Самсунги,повярвай ми.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Made in California!" ------------u dumb bro?Hon Hai Precision Industry Co., Ltd. a.k.a. Foxconn

Спонсорирани публикации