Цените на горивата тръгват нагоре: Колко ще плащаме?

Хаджидимитров: Държавният ни резерв е гарантиран на 100%.
15 окт 2024 17:00, Инна Ангелова
51
Цените на горивата тръгват нагоре: Колко ще плащаме?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Увеличение на цените на горивата у нас за последната седмица, регистрира сайтът fuelo.net. При дизела увеличението е с 2 стотинки за седмица, а тенденцията е поскъпването да продължи. Към повишение е и прогнозата за цената на най-масовия бензин А95, който за седмица е поскъпнал с 1 стотинки и вече гони 2,50 лв. за литър на бензиностанциите.

В предаването “България сутрин” Димитър Хаджидимитров коментира, че причина за поскъпването на горивата, е конфликтът в Близкия изток.

“Може да има поскъпване с още една-две стотинки, като говорим за светлите горива, малко по-различна е ситуацията с пропан бутана, защото в този период на годината самото производство има увеличени разходи. Другата новина, която смъква цените, е, че няма търсене на пазарите на горива, икономиките буксуват, но като цяло потреблението на горива в световен мащаб е по-ниско, отколкото миналата година", каза председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Хаджидимитров е на мнение, че тази тенденция ще се запази до края на година, а е възможно и в началото.

Пред Bulgaria ON AIR Хаджидимитров цените в момента са стабилни, но са свързани и с изборите на САЩ.

“Там нямат интерес цената на барел да бъде над 85 долара. Какво ще стане след изборите - ще видим, но като цяло администрацията на Джо Байдън държи цената да се задържи под 85 долара. Някои производители не са съгласни с това", допълни Хаджидимитров.

Той подчерта, че Израел много рядко се съобразява със съседни държави и съюзници.

"Те правят каквото са си решили, не знам какво са си наумили, но ако се случат по-сериозни атаки към Иран и Техеран реши да затвори цели пролив там, тогава ще видим рязко избухване на цената. Но това едва ли ще се случи до президентските избори в САЩ", коментира председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Хаджидимитров успокои, че държавният ни резерв е гарантиран на 100%.

"Няма фирма, която да не си е изпълнила ангажимента. Има малки бензиностанции, които продават с по 10-15 стотинки по-малко от големите вериги. Това е абсолютно нормално, защото при тях оперативните разходи са по-ниски, разходите за обекти за по-ниски също. Те могат да си позволят по-ниска надценка, добави гостът.
Според него понякога рафинерията ни продължава да работи с руски петрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: дизелгориваценибензин
Още от Страната
Как бизнесът да направи работното място привлекателно за Поколението Z?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Важното е русия да го отнесе, по един или друг начин. И да се изтропаш на руското знаме, пак се брои
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
САМО ТОВА ЧАКАТЕ БОКЛ....И ТАКИВА!
44
4
 
4
 
! Отговори
Кольо кура преди 3 дни
Ние бившите униформени сме много. Служихме и затова заслужихме високи пенсии. А те идват от вашите данъци и осигуровки. Като са дигнат горивата ша са плаща повече ДДС. И повече приходи за държавата и гарантирани пенсии за нас. Кой ви е виновен да сте мислили на времето не да скачате по този площадите.
43
2
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 дни
Какво поскъпване бе, вие нормяални ли сте... :)))Кварталните бензиностансии продават на 2,30 и цената на петрола пропада.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
За никакви обещания не гласувам вече!Трябва чистене!АК-47 и после гласуване!Като свърши някой нещо може да гласувам за него!Като ми обещава НЕ!!!!!!!!!!!!!Свърши тая с обещанията!!!!!!!!
41
1
 
2
 
! Отговори
до 42 преди 3 дни
Шъ гласувам за партия, която обещае, че за една година минималната работна заплатъ у Бг на село, шъ е 3,000 лв, а мин. пенсия 1,800 лв, че цените на хранителните продукти шъ съ намалят минимум три пъти, че за 5 години руснаците шъ ни построят три нови ядрени реактора, а ЕС шъ ни ги плати безвъзмездно, че Русия шъ ни построи Южен поток за своя сметка, че цената на тока шъ е 5ст. дневна и 3,5 ст. нощна, че Япония безплатно шъ ни построи високоскоростно БДЖ..., шъ гласувам само за такава приказка!
40
0
 
3
 
! Отговори
Роскосмосс преди 3 дни
......И си взимаш Електричка и им казваш......... ДГД........
39
0
 
6
 
! Отговори
Чукундур преди 3 дни
Има ли партия която да ви обещава ,че ще пребори инфлацията ? Няма? Е кво искате?
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Отказвам да гласувам с бюлетини.Само с АК-47 вече!!!!!!!!!
37
0
 
3
 
! Отговори
Гоуфо от Перник преди 3 дни
Е коуко уева ще стане?Коуко уева?!
36
0
 
7
 
! Отговори
Бирникь преди 3 дни
"""Цените на горивата тръгват нагоре"""" ----- Е, туй не е новина! Вж, че Бг имала "Непокътнат Държавен Резерв" ме разсмя..., после си рекох, може пък и да е вярно, въпросът е, колко е държавният ни резерв???? Щото ако Държавният ни Резерв се състои от "Един Пробит Лев", може и наистина да е "непокътнат" !!!! -)))))))
35
3
 
5
 
! Отговори
Кольо кура преди 3 дни
Аз като военен пенсионер с офицерски чин при пенсионирането ми ми броиха 20 брутни заплати. Пенсията ми е 2432 лева и като охрана с пищов (защото имам право) докарвам още 1800 . Единственото за което ви моля не бягайте зад граница,,а бачкайте и плащайте данъците си тука за да мога да живея добре.
34
2
 
6
 
! Отговори
ВБЕСЕН! преди 3 дни
В България управляват комунисти и никога не са слизали от властта.Кой каквото ще да ми говори или не знае или са му промили мозъка!Ама,че се наричали демократи изобщо не ме интересува!!!!Няма да гласувам за комунисти!!!!!!!!Отказвам да гласувам!!!!!!!!!!
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Голям бой се очертава , пертола продължава да пада , тези вдигат цените .
32
3
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 3 дни
А сега изненада! Няма да тръгват нагоре!
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Вдигайте ги още , народа продължава , да спи !
30
1
 
8
 
! Отговори
Ако имахте еврото преди 3 дни
щяхте днес да платите 1,64 евтино дизелче! В евро разбира се е цената! Иначе е повече! Честито и добре дошли! Най сетне сме равни! По цял ден евро и Шенген се четв!
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Учи, маме, да не работиш! Ако си Копейка неграмотна, ще бачкотиш!
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Вярно, само ни подготвят и ни го вкарват леко и мазно. В Европа храните по евтини, на Балканите сме с най-скъпите горива, имотите по-скъпи от Европа, пенсии и заплати най-ниски... Уж ЕС и НАТО /не съм фен на ушанките/ за по-добро, а то .... станахме клоаката на Европа.
27
0
 
9
 
! Отговори
Крундел преди 3 дни
про продължаващ спад на цената на петрола, тук вдигаме цени на горивата...