Глоба от 100 хил. лв. трябва да плати ТЕЦ “Бобов дол”

Сигналите за запрашаване на района са чести
18 окт 2024 10:51, Инна Ангелова
13
Глоба от 100 хил. лв. трябва да плати ТЕЦ “Бобов дол”
Снимка: БГНЕС

ТЕЦ “Бобов дол” трябва да плати глоба в размер на 100 хиляди лева по наложена санкция от РИОСВ, която е потвърдена от Районнния съд в Дупница и с окончателно решение след обжалване от Административен съд - Кюстендил.

Санкциите на централата за последните пет години за допуснати вредни емисии при работа на блоковете вече възлизат на около 800 000 лева.

Проверката е извършена по сигнал на 20.03.2023 г. Експерти на РИОСВ – София установили силно запрашаване на въздуха в района на Големо село, съобщава БНР. To идвало от открит въглищен склад и от фигурата за съхранение на въглища, разположена до водоохладителните кули на централата каквато фигура има изградена и сега с депонирани въглища и слама за гориво.

Оросителната система на открития склад не е работела, нито е имало предприети мерки за ограничаване на емисиите на прахообразни вещества чрез оптимизиране на условията за товарене и разтоварване чрез намаляване на височината на разтоварване, използване на улеи, намаляване на обема на товарните дейности, ограничаване на дейностите при високи скорости и съобразяване с посоката на вятъра или ограничаване по друг подходящ начин  - според съставения Констативен протокол от проверката.

Местите често сигнализират за силно запрашаване в района на ТЕЦ-а.

В перспектива централата може да мине на гориво газ и водород, а тогава ситуацията ще се подобри значително, коментират от ръководството на дружеството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Страната
Пътници стягат бунт заради спрени влакове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 минути
Закривай!
11
0
 
2
 
! Отговори
ТЕЦьо преди 53 минути
В този ТЕЦ се гори всичко от италиански ***, до гуми, слама и пр. 'Де що има *** от Европа, всичко се обработва. Слизайки от АМ в посока Кюстендил, пътуващите имат удоволствието да видят ясно какво предстои да вдишат.Служителите се извозваха чинно по протести, с осигурена храна и до 50 лева дневни. Който не отиде - я глоба, я дисциплинарно уволнение. Ама то с чадърче всеки знае, керванът си върви, четем си новините
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 2 - ТЕЦ 2 си направи моредницацията. 2.5 млрд. лева се дадоха. СЛед това Кокорчовците им изсмукаха над 2 млрд. печалба.
9
1
 
3
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 час
Народа да се вдига и де види "експерти " от РИОСВ и БАБХ ...бой до дефекиране !!! Унищожителите на България и *** на ЕС и Америка . Само това е лечението !!! Няма друго !!!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Алооу зада замърсява безобразно ние го отнасяме ааа докога робство и тиранство
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Спрете с тия ЕС пед ирас тии я елате в Рур Германия и Зелзате въглшща и пущек планини стига бе д и вац ии
6
0
 
4
 
! Отговори
ГерболИННА АнгелОВЦЪ преди 1 час
"Експерти на РИОСВ София..." мхм, да доообреее :) :) :)
5
0
 
4
 
! Отговори
АЖД преди 2 часа
На снимката е ТЕЦ-3 Контур Глобал, който държавата затвори! Този на снимката е с всички необходими съоръжения касаещи еконормите (като изключим въглеродния диоскид). Обаче нашата "мила" "некорумпирана" държавица го затвори него за сметка на този на Ковачки, който е скраб!
4
0
 
5
 
! Отговори
До до 1 преди 2 часа
Тези въглеродни емисии влизат в цената на тока.Ние ГИ плащаме.
3
1
 
9
 
! Отговори
Ами преди 2 часа
ТЕЦ Бобов дол трови българите,за да може Ковачки да си живее на чист въздух в Швейцария.Закривай!
2
1
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 2 часа
тец 2 има сероочистващи инсталации и др. филтри. в този случай пък говорим за запрашаване на въздуха. ако тецовете не плащаха въглеродни емисии, щяха да имат пари за модернизация.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Казваш им - ТЕЦ Марица Изток 2 е чист. Те ти говорят за Гълабово и искат всички да се закриавт...