Дръпна ли някой в Елин Пелин дявола за опашката?

Един от най-поръчваните фойерверки на фирмата "Енигма" се казва Опашката на дявола
26 юли 2024 10:45, Петър Бойчев
134
Дръпна ли някой в Елин Пелин дявола за опашката?
Снимка Енигма Фойерверк

Три склада на най-голямата фирма за пиротехника у нас "Енигма фойерверк" се взривиха вчера, като предизвикаха пожар с неясни все още последици.

Помещенията са били претъпкани със стока за предстояща дистрибуция на едро. Заради започващите непрекъснати партита по морето в складовете е имало завишена продукция. За зла прокоба сякаш, най-поръчваните фойерверки на фирмата се наричат "Опашката на Дявола".

Нямаме представа на какво се дължи пожарът в склада за фойерверки, съобщи за БТА Емил Йорданов от фирмата-собственик на гръмналите складове до Елин Пелин. До момента компанията няма подобни инциденти, допълни Йорданов.

"Енигма" ЕООД, собственост на Тодор Стефанов Попов, е създадена преди 30 години, централният офис с търговска част е на булевард „Рожен“ в София. Има и втори магазин до изхода на столицата при бул. „Ботевградско шосе“, както и още един магазин в Благоевград.

Фирмата предлага любителски фойерверки: няколко вида пиратки, римски свещи, димки и факли, сигнални ракети и др. Наред с това продава и професионални – пиробатерии, водопади, звездни кълба и сценична пиротехника. Предлага също да организира услуги като пиромюзикъли, огнени надписи в небето и др.

Производствената ѝ база е в Китай и снабдява почти всички големи търговски вериги в България. Изнася стоки в почти всички балкански страни, Грузия, Словакия, Белгия и др.

Собственикът на „Енигма“ Тодор Попов е създател и на баскетболния отбор „Енигма Фойерверк“. От време на време и той се включва в играта под №13.

В последните три дни на юни тази година фирмата организира грандиозен фойерверк фестивал в Елин Пелин с участието на пиротехнически екипи от Сърбия, Румъния и Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
8
 
! Отговори
Това е преди 1 месец
ЧЕРНОБИЛ БеГе
63
1
 
11
 
! Отговори
Шушумигата преди 1 месец
Лyд на шарено се радва. От играчка става плачка!
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега "държавата" сигурно ще му даде милиони на тоя да си възстанови всичко(Путин е виновен), а за хората по 1000 лева.
61
2
 
14
 
! Отговори
Тия преди 1 месец
Собственици не разбраха ли,че който произвежда оръжие за да трепят народ,се наказват от всевишния.На колко такива децата им починаха,сега и на тоя от Сопот ли бе .Преди 20 дни и на собственика на завод в Тервел,Пантелейката,загина при катастрофа.Уби го дъщеря му. Ех ,така е когато се откъснеш от земния живот и мислиш,че света е твой.Не е така.възмездие има.Бъди Човек тук,за да си изживееш спокойно живота .всичко се връща на децата,и тях самите.Ех ,пари,пари,пари водят до заслепяване.
60
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе на скпаната евроатлантическа колония все някой друг й е крив дали ще са хората, Путин или друг.Само тлупите назначени от империята са невинни.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Относно думичаката "еквивалент" - също, може да се отнася за отделено количество енергия, равносилно на енергията която би се отделила ако разполагаме с определено количество друго взривно вещество, в тоя случай тротил. Често криминалистите не знаят какво вещество е ползвано или не искат да съобщят и го сравняват с широко известни като тротила. Затова казват например "тротилов еквивалент". Което е същото като все едно да кажеш "равносилно е на толкова и толкова тротил".
58
16
 
7
 
! Отговори
Браво на преди 1 месец
Калин Стоянов - достоен за Премиер, само той Милее за България и като СуперМен като Капитан Бългерия е по всички точки на Родината ни и Спасява Нацията от Бедствията! ей, за това ППДБ му искат Оставката...
57
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Едно време взривяваха църкви." - само комунистите в Русия заради единия комунизъм са взривявали църкви и то само български. Иначе в България комунистите и ВМРО са отговорни за взривяването на църквата Света Неделя, но мотивите са били за да се убият хора.
56
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"за какво им е да държат на склад тротилов еквивалент?" - думичката "еквивалент" означава равностойност. Тротил има в голяма част от най-обикновените пиратки. Не във всички, но в повечето. Просто е в по-малки количества. И образно казано, примерно когато събереш много пиратки на едно място, еквивалентът тротил в тях сумарно, се явява на някво чисто количество тротил измерено в няква мерна единица за тегло, пр. килограми. Сега схващаш ли? "Еквивалент" не е магическа дума от химията или алхимията!
55
0
 
9
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 месец
Май го дръпна ама не за опашката .....
54
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 51Много хубаво, ушанките трябва да се унищожават!
53
24
 
10
 
! Отговори
Асен преди 1 месец
Русофилите пак застават на страната на тези които взривяват България. Нищо ново. Едно време взривяваха църкви.
52
9
 
4
 
! Отговори
Кой Умрел Умрел преди 1 месец
кой НаПравил - Милиончета - да си ги Арчи със Здраве! Победителите - Оцеляват, Лузерите - Умират!!
51
13
 
12
 
! Отговори
Пазача в посолствоТО преди 1 месец
Американски военни снощи са настанени в посолството на козяк в бункера под него по точно ! Очаква се гражданска война , България праща септември войници в укрина!!!!! Има голямото ДА от Б.Б
50
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гръмнаха складове в Елин Пелин и ХОП войната в Украйна спря??? Да ва у журналистите да ва...само за тия складове цял ден ли ще пишете бе, "професионалисти" скааапани?
49
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Търсим си го, там е имало оръжия които отиваха към уркия
48
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
след като е само склад , а производството е китай за какво им е да държат на склад тротилов еквивалент? на кого го препродават?Тротил се употребява в зарядите на снаряди, ракети, бомби, мини и др. Също така се използва като основно взривно вещество при провеждане на подривни работи в земята, разрушаване на метални, бетонни и други конструкции.Бомбеният атентат в Сарафово е с тротилов еквивалент
47
10
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Тва е чуждестранен атентат и който го е направил трябва да му го върнем десеторно.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дръпна го бе, Петьрчо, лично видях как го Дръпна
45
11
 
3
 
! Отговори
ЕДИН ДЕН преди 1 месец
И В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ДА Е ТАКА