Бургас ще прави първата енергийна общност в страната

Проектът засега е само за граждани и фирми от Бургас
13 юни 2024 21:29, Анисия Иванова
10
Бургас ще прави първата енергийна общност в страната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Община Бургас ще изгражда мащабен проект за енергийна общност, който отнема много време, енергия и ресурси. Това е едни от първите градове в страната, престрашили се на тази крачка в името на едно по-алтернативно и зелено бъдеще. Реализирането на такъв проект и спецификите му коментират инж. Станислав Андреев и Ивайло Трендафилов, гл. експерт в дирекция „Стратегическо развитие“, Община Бургас в предаването „Чиста енергия“ с водеща Вероника Денизова.

Проектът предвижда изграждането на фотоволтаична централа на покрива на плувен комплекс в града. Идеята е гражданите да се включат по-активно в т.нар. „зелен преход“, като видят ползите, които могат да се генерират от инвестиране в този вид енергия. За реализирането й се привличат частни средства, а според предварителните проучвания тази енергийна общност ще може не само да се самоиздържа, но и да носи дивидент на гражданите, участвали в нея.

Бизнес моделът, който е бил разработен преди започването на проекта, показва, че инвестицията ще бъде икономически обоснована, като около 85% от произведената енергия ще бъде използвана на място в обекта, върху който ще се намира и централата. По този начин се избягват и всякакъв вид допълнителни такси за пренос.

В началото на месец юли ще започне официалното набиране на членове, които да се присъединят към енергийната общност. На този етап набирането на хора ще е само за граждани и фирми от Бургас, но с напредване на развитието на проекта се очаква и отваряне към другите общини в страната и желаещите от тях.

Тези общности и кооперативи дават възможността да се произвежда енергия там, където се ползва.

Инсталацията се очаква да бъде въведена в експлоатация в началото на 2025 година. Тя предлага и много добри други условия като намаляването на енергийни разходи в общината, а за хората, присъединили се към идеята, тя ще генерира и доход. Изграждането на подобни общности дава възможността на държавата да спести от излишни такси за пренасяне и евентуални загуби на енергия.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Страната
Трябват респектиращи глоби за джигитите на пътя
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
ььь преди 4 дни
а може ли да направим "общност на гражданите в България" и тя да е само за хора и фирми от София?
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пак заради прищявка на бургааазлии ще щавят всички останали градове в България.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ще диойде момент в който фотоволаиците ще бъдат забранени.Причината е че са направени на базата на селенидите във всичките му разновидности.Силно токсично и канцерогенно вещество.Няма да има къде един ден да бъдат изхвърлени тъй като ще замърсяват в пъти околната среда.Същото се отнася и до литиевите батерии на електромобилите.Просто е въпрос на време.Вятърните електроизточници *** -дойди.Бургас има възможноста да използва морските вълни за електроенергия и това е 100% екологично решение.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Първа втора... мъртъв град!
4
2
 
10
 
! Отговори
Поредната лъжа преди 4 дни
Щом е намесен кмета на Бургас,това е със сигурност измама,кражба и обичайното му престъпно поведение.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Поредните ИЗМАМНИЦИ. Енергийни общности се правят на запад но там идеята е да се разкачат от енергото а не да е формална глупост целяща кражба на пари.
2
2
 
1
 
! Отговори
Градушката преди 4 дни
ДЕЙСТВАЙТЕ!
1
2
 
17
 
! Отговори
От глупав по глупав преди 4 дни
Поредната делавер-импекс операция от категория "Понзи" схемата, маскирана под - уж има зелен енергиен капацитет. Има наивни юнаци в Бургас, ама чак толково про сти за да се вържат...