Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие

Поне 2-3 пъти повече получават у нас от същата позиция в Непал
12 юни 2024 17:00, Анисия Иванова
378
Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България съществува липса на кадри в почти всички сектори, което кара компаниите да се обръщат към привличане на кадри от чужбина. Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. В азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение, това коментираха Слави Славов, Human Power BG, Сандеш Ариел, собственик на непалска агенция за набиране на кадри и Илиян Станков, The Prime Academy, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Организацията работи с различни сектори, като всеки от тях отчита липса на кадри, което възпрепятства изпълнението на планираната производителност, каза Славов. Това кара много компании да се насоча към привличане на кадри от чужбина, за това Българска търговско-промишлена палата организира бизнес среща на тема „Решения за внос на работници от чужбина“, което цели да информира и да отговори на въпросите на бизнеса. Недостиг на кадри предимно бива отчетен в сектора на производството, транспорта и хотелиерството.

Кадри от различни страни идват в страната, като водещите държави, от които България привлича работници, са Непал, Индия, Бангладеш и в някои случаи Узбекистан и Киргистан. На българската индустрия са нужни ниско и високо квалифицирани кадри, а когато те биват привлечени ги подготвят с уроци по български език.

Административни забавяния съществуват, но процедурите са лесни, като одобрението отнема около 2 месеца, каза Ариел. Той допълни, че ще присъства на бизнес срещата, за да разбере нуждите на бизнесите тук и да подготви кадрите в Непал, след като се прибере. Славов разкри, че работещите кадри от Непал са между 4000 и 5000, но също така има и студенти, учещи и практикуващи у нас.

Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. Гостът обясни, че в азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение.

The Prime Academy са изградили платформа, в която чужденците, желаещи да дойдат в България,

минават различни уроци по български език. Те се насочват към най-важните неща, които ще са нужни на работниците, като има специални курсове спрямо професията и областта на работа.

Когато кадрите дойдат в България, те трябва да разполагат с адресна регистрация у нас, обясни Славов.

"Около 3 месеца преди да дойде човекът, ние сме намерили адреса, регистрирали сме го, за да може да подадем документите му и ние им съдействаме с пристигането, настаняването, показваме им градската мрежа и понякога имаме практиката да ги запознаваме със съседите, ако живеят в блок. Истината е, че много добре българите приемат работниците от чужбина.“

Чужденците се чувстват добре у нас, въпреки че им отнема известно време да се впишат в екипа и средата, но когато това се случи те се напасват изключително добре.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от Страната
Психичноболен напада хора във Велико Търново
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
15
 
! Отговори
Авееее преди 3 седмици
Това Бг медии, социолози, политици и прочее сте много простииии. Само два дни след червения картон с избирателна активност от 32 процента, започвате старата песен за непалци, индиици и виетнамци.
89
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нека вкарат и дупетати и НС от Непал и Бопал. И без това не искат гласуват за наште че са калини. Но и ЕС и НАТО за какво е тогава. Англия сложиха индиянци и талибане.
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Може да е тактика на Путин, да ни превземе черноморието!
87
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е що непалци и индийци - можем да си поканим турци. хем са по-наблизо, хем се познаваме като съседи. 1 милион турци могат завинаги да променят вота да е за ДПС.
86
1
 
15
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
До Патриот М.г. ресторантът до плажа само един и целият обслужващ персонал бяха индийци от нашите. Перфектен български език, тези които се виждаха бяха чисти и не видях никой да бърка в казана с метла. Изкарахме 10 дена и нямахме никакви оплаквания. Дори и кражби нямаше (явно бизнесменът ги е предупредил). Живееха в някакви бунгала и цяло лято на море. Нямаше чалга - нищо. За какво да внасяме от Индия и къде ли не? По-добре нашите да бачкат. Колкото до ИТ те няма и да дойдат в България :)
85
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Скъпо е да бачкаш , ако си средна класа .. Сутрин кафе, цигари, билетче за градския, кафе, обяд , енергийна напитка (за здраво бачкане), вода , прибираш се - билетчето, 2-3 бири за нервната система и си фалирал. Човек трябва да мисли всякакви схеми или допълнителна работа , за да свърже 2та края , а ако си под наем си чао.
84
2
 
20
 
! Отговори
Как работи схемата преди 3 седмици
Правиш се на Господар 10-20 години, внасяш роби от Азия, Африка. Развъждаш ги, за да ти работят. Те се размножават и заплождат местните жени. Господарите печелят пари и се радват. В един момент Господарят разбира, че неговите роби и внесени работници са станали негови Господари и той, Глуппаккът, е станал роб и работник на бившите си роби и работници. Бившият Господар е недоволен. И почва да се оплаква. Но е късно.
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само да не минават през Русия, за преквалификация!
82
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колко много глупости изговориха, защо не споменат, че за същият персонал се борят цяла Европа и всички до един предлагат значително по-добри условия от нас. Както искаха да вкарват виетнамци преди две години и всичко се размина сега и с тези ще е същото, защото условията на труд и заплащане са под екзистинциалният миниму и всеки ще избере по-добрите условия. Само за справка - Германия в момента при тази криза е готова да вземе 2.5 милиона неквалифицирани кадри..къде ли ще предпочетата да отидат
81
4
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 седмици
Напълно нормално е след 15 години управление Винету да напълни странта с индианци от Индия и Непал, защото нашите индианци по гетата са малко. Винету всеки път печели изборите и тенденциите са ясни и се утвърждават. Преди Винету да се пенсионира България вече може да стане първия и единствен щат на Индия в Европа.
80
0
 
34
 
! Отговори
Цирк преди 3 седмици
А не беше ли по лесно да увеличите заплатите и българите щяха да работят у нас?
79
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ако бизнесите са печеливши би следвало това да се отрази на възнагражденията на служителите (нашите не искат да плащат по високи заплати, не можели да си го позволят), кажете ми има ли смисъл от подобен бизнес, с какво е полезен за държавата, каква добавена стоийност да очакваме, защо съществува?
78
0
 
18
 
! Отговори
Скоро преди 3 седмици
Тези така наречени бизнесмени са за бесилото....
77
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ИНДИЙЦИТЕ НЕ ОТИВАТ ДА РАБОТЯТ В ДЪРЖАВИ ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ.
76
5
 
0
 
! Отговори
Еврогейец преди 3 седмици
Незабавно заселване на непалци,индийци и от Бангладеш.
75
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нали не искахте емигранти . Що стана?
74
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да внесем 1 милион индийци да берат жилезу, щото нашти индийци ги мързи вече...
73
0
 
13
 
! Отговори
ДАДАТ ИМ ПАСПОРТИ И преди 3 седмици
Електората на ГЕРБДПС ще се увеличи с няколко милиона.
72
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
всички ставаме фарони, барони, князе царе... ще ни робуват непалци индийци от бангладеш даже хареми ще имаме, вече се чустваме господари.... робиии бачкайтеее...Ние сме патроните ще ви даваме по 200 лева за хляб...
71
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пуснете си клипчета от големите градове в Индия да видите колко е фраш от хора и колко е мръсно. Тези ще идват да бачкат , а не образованите ИТ специалисти и инженери . Ще станем гето само и само да не повишат заплатите , току виж са изпуснали да си купят новия баварец.