Розоберът в Калоферско подрани с 20 дни

Причината е топлото време
11 май 2024 13:54, Елка Василева
2

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Dnes.bg

Розоберът тази година у нас започна месец по-рано. Така и в Калоферско тя подрани с 20 дни заради топлото време. Засега нещата вървят добре като качество на цвета, като количество, каза Веселина Ралчева, биопроизводител на етерично-маслени култури.

Проблемът с работната ръка се задълбочава с всяка следваща година, но подранилата кампания сега е помогнала, защото са били наети хора, преди да заминат за друга сезонна работа в чужбина, посочи тя.

Цената е прилична за розопроизводителите, които стават все по-малко. На младите поколения вече не им се занимава, коментира Веселина Ралчева.

За последните 2 години розовите градини са намалели с около 15%, уточни тя.

Няма проблем с реализацията на биологичното розово масло, но стагнацията в световен мащаб е факт, стана ясно от думите на Ралчева пред БНР.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Калоферскорозобер
Още от Страната
ПСС: Добри са условията за туризъм по планините
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 1 седмица
младите вече с нищо не им се занимава госин Борисов! направихте ги пр0сти мързеливци без цели и амбиции и морал! такъв пример дадохте и вие, като измамник и крадец! ценностите ни заминават само заради шепа мангизи и сега управляващите са готови на всичко за да се докопат до властта! язък за разединението на нацията и всичките ни традиции! ние сме с толкова богата история!!! жалко! а за розите - ***! както всичко друго в хубавата ни държава!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЩОМ НА СЕВЕР НА 120 КМ РОЗИТЕ ЦЪФТЯТ,НЯМА НАЧИН В РОЗОВАТА ДОЛИНА ДА НЕ ЦЪФТЯТ. ПОЖЕЛАВАМ ИМ ДА ПРИБЕРАТ УСПЕШНО ЦЯЛАТА РЕКОЛТА!!!