България номер едно в света, изпревари САЩ

Голям успех в математическата лингвистика
13 авг 2023 09:29, Росен Стойчев
109
България номер едно в света, изпревари САЩ
Снимка: БГНЕС

Отборът на България остави зад гърба си САЩ и спечели златото за най-много медали по сложната дисциплина математическа лингвистика. Класацията е за спечелени медали за 20 години назад. България се класира с 22 златни медала, 25 сребърни и 36 бронзови медала, съобщи БТВ.

Константин Георгиев е едва на 19 години, но за втори път развява българското знаме. Той е двукратен шампион по математическа лингвистика.

Научава как да решава лингвистични задачи от доц. Илиана Раева, а от треньора в националния отбор научава най-важното за дисциплината.

Още по темата

„Ръководителят на националния ни отбор е Любо. Основното нещо, което научих от него е винаги, винаги, винаги да се проверяват контролните примери. Контролните примери е един вид начина да се покаже, че е решена задачата, тоест, когато си готов с решаването на задачата, примерите, които са дадени е време да правиш контролни примери. Това са преводи от непознатия език на български и от български на непознатия език“, казва 19-годишният шампион.

Константин завършва гимназия в Русе и заминава още следващата седмица да учи в Мюнхен, икономика. Но въпреки това не би изоставил лингвистиката.

„Планирам да остана активен в лингвистичната общност. Планът ми е да помагам на следващата олимпиада като доброволец, ще се проведе в Бразилия. Разбира се каквото мога да помогна на националния отбор, ще помогна“, сподели младежът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: математикапърва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
0
 
! Отговори
Петър преди 9 месеца
До АнонименУважаеми, компютърната лингвистика НЕ е това което си мислите.
77
4
 
2
 
! Отговори
Men преди 9 месеца
Denatsifitsiranite sa 522 i sasto sa rusnatsi a ne banderovtsi!
76
19
 
15
 
! Отговори
дИво мИнджев преди 9 месеца
Руските сили превзеха обратно Урожайное и успешно денацифицираха 522 укроскота.
75
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според Тhе ​​Иndependent руските окупатори са изоставили позициите си в Урожайне, стратегически важно югоизточно село, за което украинските войници са се борили няколко дни като част от контранастъплението си.Според изданието украинските войници са използвали американски умни бомби, доставени през март. По снимки от района украинците са достигнали до северните покрайнини на селището Роботино в Запорожка област, което се намира на около 10 км южно от град Орехов. 90 руски фашисти са аут.
74
12
 
18
 
! Отговори
Марко с Поло преди 9 месеца
Имам едно старо другарче от детските си години,той беше най добрият математик.Ходи във Испания,после по Емирствата и накрая заби за Щатите.Преди да отиде се срещнахме и му казах че ще си бия камшиците завинаги от БГ-то,а той ми каза че най добре е за Щатите.Той бил решил да се установява там завинаги.Това момче е гений и вундеркинг.няколко години е по малък от мен,и когато аз бях във 6-ти клас,той ме учеше на математика за да мога да изклася и да не остана.Да е жив и здрав.
73
3
 
16
 
! Отговори
Йесос преди 9 месеца
До Ивелин Михайлов:Нещата са малко по-комплексни. Борбата за умни и доказани професионалисти вече е ожесточена и не всички избират еднозначно САЩ. Сингапур, Малайзия, Австралия, Великобритания, Китай и на места в Европа дават съвместими ако не и по-добри заплати отколкото в САЩ. Много зависи от допълнителните придобивки, отпуски, данъчни ставки, пакети за релокация, местоположение, има ли какво да прави половинката, децата и т.н. И като сложиш чертата не винаги САЩ са в уравнението.
72
0
 
2
 
! Отговори
Itso преди 9 месеца
къде ми е поста?
71
8
 
21
 
! Отговори
Нео преди 9 месеца
Ето така българското знаме носи гордост, а не просто на един пилон.
70
32
 
10
 
! Отговори
путлерофил преди 9 месеца
Не може да бъде, кат Русия няма друга тъй велика на света ! Предлагам другарят Путин веднага да ги обяви за национални врагове !
69
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Накрая всички пак отиват в САЩ.
68
2
 
11
 
! Отговори
славянин преди 9 месеца
''Геополитическото напрежение между САЩ и Китай вече години наред не престава. Една от тенденциите вследствие на тези търкания се оказва засилващото се желание на китайски учени да напускат САЩ. За това пишат в репортаж от миналата седмица ''Foreign Policy.'' Авторите на статията цитират наскоро публикувано изследване, според което броят на напускащите страната китайски учени нараства с бързи темпове в периода 2010-2021. И това може да окаже негативен ефект върху научния напредък на САЩ!''
67
4
 
16
 
! Отговори
до 67 от славянин преди 9 месеца
Истинския дж.нд.рофил мрази всичко различно от ''хилядолетния'' атлантически райх, включително и България, за него е важно райхът да се развива, не България!
66
7
 
25
 
! Отговори
до 70 от славянин преди 9 месеца
сащ вече не са това, което бяха някога, не знам защо такива като теб още вярват че ''всички'' бягат в сащ!
65
8
 
19
 
! Отговори
Асен Йорданов преди 9 месеца
Абсолютно вярно.Всички тези умни и талантливи деца ще работят за САЩ,и ще останат завинаги там,за огромно съжаление.
64
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво момчета! Надявам се и да работите за България ,а не за някоя чужда икономика ;) Дано държавата да направи всичко за да ви задържи :)
63
23
 
5
 
! Отговори
До Българина преди 9 месеца
По принцип истинския русофил мрази всичко различно от Русия.Много ясно че мразят и България.За тях дори узбеки сибиряците и останалите руски колонии са нещо долно. Те се имат за братовчеди на Сталин и Путин.
62
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колонизираното бъдеще на свободно поробения Запад ще бъде по-лошо от миналото на Китай и Африка. Всъщност много, много, по-лошо... Америка никога няма да се възстанови. Тамошните елити мразят американския народ. Защо иначе да ги унищожават, превръщайки ги в кариерни наематели и длъжници?
61
8
 
27
 
! Отговори
Исторически парк преди 9 месеца
Истинският победител тук е америка, защото накрая те ще работят за нея ;)
60
17
 
15
 
! Отговори
До 62 преди 9 месеца
То пък голяма работа че нашите са първи и американците не са и , Америка плаща и цял свят работи за тях .
59
12
 
26
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 9 месеца
Това са съвременните еничари.. едно време са ги вземали насила да служат на поробителя, а сега им формират американско самосъзнание и сами отиват да служат