Курортите по Северното Черноморие са почти празни, хотели затварят

На юг е по-оживено, почиват предимно българи
219
Курортите по Северното Черноморие са почти празни, хотели затварят
Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото курортите по Северното Черноморие остават празни, съобщи „Труд“.

Основните туристи в комплексите, освен българи, са почиващи от Румъния и Полша, както и много малко гости от Германия и Нидерландия.

Още по темата

 Броят им обаче е толкова малък, че част от хотелите, които отвориха преди броени седмици, вече обявиха край на сезона и хлопнаха кепенците.

Подобни случаи има в курортите Св. Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Слънчев бряг. На плажовете пък има основно българи от съседните по-големи градове, които се радват на чистото и спокойно море.

Причината е, че тези комплекси през последните години работиха основно с чужди туристи, а след отказаните чартъри през последните седмици и включването на страната ни като рискова дестинация по отношение на COVID-19, такива почти липсват.

Представителите на бизнеса са изключително притеснени и прогнозират поредица от фалити, още повече, че за част от хотелите това е втори подред нулев сезон след фалита на международния туроператор „Томас Кук“ през миналото лято.

За да си спестят търсене на персонал, въвеждане на засилени мерки за сигурност, разходи по работа при полупразни хотели и всички рискове с евентуално заразени гости, близо 70 на сто от бизнесмените отказаха въобще да работят през това лято.

Именно заради дългогодишните навици на българите да почиват в по-южните курорти, на юг от Слънчев бряг през това лято е значително по-оживено, макар и туристите да не са толкова, колкото през миналото лято.

Повечето гости обаче не залагат на „ол инклузив“ пакети в големи хотели, а избират къщи за гости, настаняване в къмпинги или в самостоятелни апартаменти.

Това доведе до оферти от по 42 лева за настаняване с изхранване и безплатни чадъри на плажа на човек на ден, при условие, че през лятото на 2019 г. цените бяха почти двойни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега да ми се обади някой хотелиер и да ми каже:''Ела да почиваш без пари,всичко спане,храна пиене,шезлонг,чадър,паркинг безплатно,че и 2000лв ще ти дам''Е няма да отида!Толкова съм ги намразил!!!!Нямат си представа колко много хора се отвратиха вече.Всичко съсипаха!!!!!
26
17
 
17
 
! Отговори
Skunka преди 3 години
Пиша ви от Синеморец . На дивия плаж Велека няма свободен чадър и шезлонг. Чадър и барбарон-12.50 лв., нощувките са в порядъка от 40-50 лв за нормална стая. Ресторантите са пълни, улиците също. Тук всичко е нормално.
25
0
 
61
 
! Отговори
Димо преди 3 години
Ами вижте цените ... как няма да затварят?!?Гледахме за Албена...за двама възрастни и дете на 6 години 2500 лв за седмица!Как да има желаещи...ние не сме немски туристи с по 2000 евро пенсия!
24
2
 
26
 
! Отговори
БОЮ преди 3 години
ХАХАХА БОЮ ВА УРЕДИ В ЖИВОТА С КРАТУНАВИРУС.
23
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно от хубавите неща на вируса е, че ще унищожи мутренските изпълнения по морето.
22
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След един час новина - "Сезонът много успешен. Ръст на чуждестранните туристи"
21
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия не разбраха,че без пари да ми искат,че даже те на мен да ми дават пари да им почивам там,пак няма да отида!Така съсипаха всичко!
20
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали Тиквун каза че сме се справили с Ковида най-добре в цял ЕС? Горанката даде 9% ДДС, напук на всичко. Идеалната гербаджийска мярка 80/20 за туризма. Коня каза че тълпи туристи напират...А тия затварят хотелите? Хотелиерите ли се шегуват, Бочо ли лъже?!?
19
4
 
41
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Ами това е нормална новина на фона на отварянето на дискотеките при рекордни резултати на намерени заразени за седмица. Съвсем нормално е TUI и други подобни да спрат полети и резервации от Германия, Чехия и т.н. Кому е нужно, при този негативен тренд спрямо другите държави от ЕС, да пускаме дискотеките, 2 дни след като ги затворихме? Ние и Румъния сме с едни от най-лошите показатели от ЕС! Отделно тези протести ще катализират още разпространението. Да видим тази седмица какво ще е...
18
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причината е включването на страната ни като рискова дестинация по отношение на COVID-19 !!!Ходете без маски, не спазвайте мерки, отворете дискотеки и стадиони и .......чакайтИ туристи. Чакането е като да чакаш Годо.А дано ама надали ........И не забравяйтИ да благодарите на Вожда от Банкя че отвори стадионите и баровете.НаиграхтИ сЪ, нали...............ХО-ХО-ХОКогато си *** и бог не може да ти помогдне.
17
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен---Изобщо не си намалиха цените , по 140лв на човек Българин на ден .всякакви други идваха на промоция , а за нас деебелия.......---Еми как да ти намалят цената.. ти си плуваш във собствените фекали. Това е новият "алл инклузив" за българските туристи..
16
1
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще затварят не ами ще събарят хотелите!Навреметокато им казах,че ще се молят за български туристи ми се изсмяха.Искам да им видя мутрите днес как изглеждат?!!!!
15
33
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има си достатъчно хора по морето! И цените са си същите, особено но ресторантите
14
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е така е , герб се провали и по-въпроса с коронавируса
13
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не си намалиха цените , по 140лв на човек Българин на ден .всякакви други идваха на промоция , а за нас деебелия.......
12
6
 
37
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Е....."БУМ" на туристите имаше през 2012........... в Сарафово. Цял автобус БУМ-наха, още ги разследват :)
11
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъгаха, лъгаха че едва ли не места няма, включително и тоя сайт.А каква стана тя...
10
0
 
48
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Не ми дреме !
9
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали всичко беше ОК?!Така каза Коня(АнЖелкУвЪ)...............ХА-ХА-ХА
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Коронасан 3Разбирам ти шегата, но е абсурдно да се мисли, че ще има 100 000 смъртни случая в българия от този вирус. Просто уточнявам, защото има много плиткоумни в този форум и ще си помислят, че 100к ще умрат до края на годината.