Отиде си Дикембе Мутомбо, легенда в НБА

Той страдаше от рак на мозъка
30 сеп 2024 20:17, Нели Христова
13
Отиде си Дикембе Мутомбо, легенда в НБА
Снимка: БГНЕС

Дикембе Мутомбо, центърът от Залата на славата и един от най-добрите защитници в историята на НБА, почина от рак на мозъка на 58-годишна възраст, съобщиха от НБА в понеделник. Мутомбо, който през 2015 г. беше приет в Залата на славата на баскетболния мемориал "Джеймс Нейсмит", беше четирикратен защитник на годината в НБА, който заема второ място в класацията по брой чадъри в кариерата си играчи в НБА, пишат от Gol.bg.

Мутомбо беше известен и с хуманитарната си дейност и беше глобален посланик на НБА. "Дикембе Мутомбо беше просто по-голям от живота. На терена той беше един от най-великите блокировачи на удари и защитници в историята на НБА. Извън терена той влагаше сърцето и душата си, за да помага на другите", се казва в изявлението на комисаря на НБА Адам Силвър. Силвър продължава: "Неукротимият дух на Дикембе продължава да живее в онези, на които той помагаше и вдъхновяваше през целия си необикновен живот. Аз съм един от многото хора, чийто живот беше докоснат от голямото сърце на Дикембе, и той ще ми липсва много."

Мутомбо изиграва 18 сезона в НБА с екипите на Денвър Нъгетс, Атланта Хоукс, Филаделфия 76ърс, Ню Джърси Нетс, Ню Йорк Никс и Хюстън Рокетс. Високият 2,5 метра център е избран осем пъти за участник в Мача на звездите и три пъти за участник в Мача на НБА. През 2022 г. Мутомбо е диагностициран с мозъчен тумор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: НБАДикембе Мутомбо
Още от Водещи мобилна
Арестуваха топ ултраси на Милан и Интер, подозират ги за връзки с мафията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Козарчето Салил преди 3 дни
Много ми е чудно защо не трият коментари като на първият неграмотен ол.г.оф.р.е.н , а цензурират и трят някой мои смислени коментари които бъркат на дълбоко на тоя пропаднал сайт ? ...
8
2
 
3
 
! Отговори
Леонсио преди 3 дни
Е прав му път! Да не съм го викал аз!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До АйлякТака е 2,18см, румънеца Морешан и Мануте Бол бяха над 2,30. А мутомбо ще запомня с размахания пръст след поредния чадър.
6
0
 
20
 
! Отговори
Айляк преди 3 дни
"Високият 2,5 метра център..." Писано с г.зЪ си. Дикембе бе висок 2.18 м, велик защитник, той и Денис Родман бяха извънземните защитници по онова време, а и не само тогава, изобщо в историята на НБА. Да почива в мир Дикембе Мутомбо.
5
12
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 дни
Руски тролейчики,да му го лапате на Дикембе Мутомбо 30см посмъртно:):):)
4
6
 
3
 
! Отговори
Сигурно преди 3 дни
Това ще да е най-ценния човек от 8000000000, който е умрял на тази дата...
3
14
 
11
 
! Отговори
40k0 преди 3 дни
Беше свестен негъp. Жалко, че няма да доживее да види победата на Русия над нацизма. Отново.
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
На тръстиката не е копал :)))
1
28
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
чодесна новина макар никои да него знае кои е тоя мрасния краварски нба ниама място в Балгария