Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?

Експеримент цели да се види какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари
30 юни 2024 10:45, Елка Василева
306
Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?
Снимка: архив, БГНЕС

Представяте ли си да ви подаряват всеки месец по 1200 евро просто така? Какво бихте правили с тези пари? 122 души в Германия имаха възможността да изпробват този модел в продължение на три години, пише Дойче веле.

Доминик Шифър е имал възможността да изпробва това, за което много други мечтаят: в продължение на три години е получавал безусловен базов доход от 1200 евро всеки месец - просто така. "Това ме промени", казва 28-годишният парамедик. Този месец той ще получи последния паричен превод, след което експериментът приключва.

Всичко започнало през 2021 година с един имейл, от който Шифър научил, че е избран за проекта - заедно с още 121 други участници. Отначало Шифър не можел да повярва; все пак около два милиона души били кандидатствали за този експеримент. "За мен това беше като печалба от лотарията", казва той пред АРД. "Първоначално изпаднах в еуфория, а след това започнах да мисля какво мога да направя с тези пари", казва той пред изданието.

Променят ли парите хората?

Какво правят парите с хората? В рамките на тригодишния експеримент от Германския институт за икономически изследвания (DIW) и сдружението "Моят базов доход" (Mein Grundeinkommen) искат да разберат точно това.

Това е първото в Германия дългосрочно проучване на безусловния базов доход и неизследвана научна територия, казва ръководителят на проекта Юрген Шуп от DIW: "Искаме да знаем какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари", добавя той, цитиран от АРД.

Доминик Шифър е продължил да работи въпреки безусловния базов доход. Но по-малко, уточнява той. Преди това парамедикът е работел на две места на непълен работен ден, защото е трябвало да изплаща заем. "Благодарение на базовия доход най-накрая вече не ми се налагаше да мисля: имам ли изобщо пари да предприема нещо? Станах по-решителен, по-весел и излизам повече навън", казва Шифър. Сега той вече можел да си плати и застраховката срещу нетрудоспособност, да започне шофьорските курсове за камион и дори да отиде на почивка, споделя 28-годишният парамедик.

Подкрепа от различни политически лагери

Сдружението "Моят базов доход" и преди е раздавало такива допълнителни доходи. "Научихме, че това не прави хората мързеливи. Напротив даже", казва основателят на сдружението Михаел Бомайер. По думите му хората стават по-щастливи на работните си места и имат усещането, че сами определят как да живеят, че са по-малко зависими от външни фактори.

Проучването има за цел да провери това. То се следи отблизо и от политиците. Идеята среща поддръжници в целия политически спектър, макар и небезусловно.

Зелените са включили изплащането на безусловен базов доход в своята програма и искат да обединят социалните помощи. "При детските надбавки никой не поставя под съмнение факта, че всички ги получават. Така трябва да стане и с базовия доход", казва Волфганг Щренгман-Кун, говорител на Зелените по въпросите на трудовия пазар. "И той ще се приспада от данъка върху доходите. Това е по-скоро авансово плащане към хората и знак към тях да направят нещо с тези пари", добавя той.

С коалиционен партньор като свободните демократи обаче е трудно да се прокара решение за безусловния базов доход. "Да получаваш безусловни пари от другите, въпреки че сам можеш да работиш, не е справедливо", казва Йенс Тойтрине, един от техните говорители. Въпреки това Свободната демократическа партия вижда смисъл в идеята за обединяване на всички социални помощи в едно плащане, включително детските надбавки и жилищните помощи, защото това може да намали държавната бюрокрация. Тойтрине обаче си го представя по-скоро като освобождаването от данък върху общия доход до определен праг, след достигането на който ще се плащат данъци, добавя АРД.

Социалдемократите са по-скоро скептични, християндемократите имаха преди време своя собствена концепция за въвеждането на безусловен базов доход, но междувременно са против него, което важи също и за десните популисти от "Алтернатива за Германия".

"За момента безусловният базов доход изглежда утопия", признава на този фон ръководителят на проучването на DIW Шуп. В дългосрочен план обаче той смята, че е възможно да се въведе универсално, небюрократично гарантирано плащане - като основен компонент от социалната система, посочва АРД.

Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2025 г.

Оттук нататък Доминик Шифър отново ще трябва да се справя без базов доход. За него равносметката от последните три години е смесена: лично на него безусловният доход му е дал немалко, но пък той се пита как би се отразило това на хората, ако той бъде въведен за всички в цялата страна - например дали цените няма да се повишат, защото всички ще имат повече пари?

Този, но и много други въпроси около идеята за въвеждане на безусловен базов доход в Германия се без отговор, заключава АРД.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от Спорт
Германия елиминира Дания и е на 1/4-финал
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ще заведа малкия наморе
259
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Укрите добре си живеят на гърба на европейците. Хубавото е, че все по-малко стават европейците, които ги съжаляват.
258
2
 
2
 
! Отговори
инженер преди 1 ден
Ще правя свръх добри батерии, мини пречиствателни станции за води реки,езера,ще поселя милиарди попови лъжички,риби,гущери и змии,Ще бия сонди за вода ще правя мини браунови дигатели и реактори,Топлинно-Соларни климатици, роботизирани на 100% частни стопанства за плодове, зеленчук с овце,овча тор без химикали,Ще гледаме копринени буби,ще садим овошки-дуди вишни брези,борове,дъб секвои и габър гори.Ще въдя сърни,елени бизони ще събера 2млд. последователи и ще тераформираме
257
1
 
0
 
! Отговори
Чичек преди 1 ден
Откъдя на къдя бе, азе 1200 ейюру и она простата непрокопсана козъ съседката с 2 крака в гроба и на нея 1200 ейюру.Откъдя на къдя бе?
256
1
 
4
 
! Отговори
ДоГларус небесен преди 1 ден
Модернистичният свят опровергава изцло и по всяка 1 точка сенилната ти сляпа и замаяна особа. Именно най непотребните, мързеливите, неработещите са тези ,тънещите в блага огатства и охолство ,а именно работещите хора все по често се оказват в позицията на работещи бедни,които нямат дори за храна.
255
0
 
3
 
! Отговори
Териториален преди 1 ден
Духовно развитие....
254
1
 
2
 
! Отговори
До 257 преди 1 ден
Нискоинтелигентните не разбират ученето и развитието. Мерси, че го доказа!
253
2
 
2
 
! Отговори
Стайнбек преди 1 ден
Искате безплатна квартира, 24 часа охрана, безплатна храна? Заповядайте в централен Софийски затвор. Базов доход плюс осигурени забавления!
252
4
 
6
 
! Отговори
Това е живота... преди 1 ден
Безусловен Базов Доход. Пари достатъчни цял месец да се тъпчеш с ефтина и калпава храна, да лочиш бира и да си плащаш тока за да можеш да гледаш чалга каналите по телевизията. И толкова... Тези които работят, обичат да работят и повишават постоянно квалификацията си за да им расте заплатата и стандарта на живот, знаят че тия пари могат да са достатъчни само за един миззерен и пълен с лишения живот и няма да се съгласят. Приказките как някой щял да използва ББД за да учи и квалифицира са фантазия
251
2
 
2
 
! Отговори
Теди преди 1 ден
като ги дадат тогава ще ги мисля рибата още в морето да приготвяме тигата иначе много работи можеш да направишш с парите
250
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Кармен Златарева, така е. За мързелите ще има бира от урина и пица от бръмбари. Ако не ти стигат ще можеш да работиш. Не виждам проблем :)
249
4
 
3
 
! Отговори
Копейко преди 1 ден
Ще напусна тролфермата и повече няма да пиша про-путински коментари. Аз съм си европеец, харесват ми супермаркетите, пълните колички, почивките в Гърция и из Европа. Правя се на русофил срещу заплащане, вадя си хляба, нали разбирате.
248
4
 
5
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 ден
Какво са 1.200 евро , нищо. Погледнете цените на лекарства,храна, ток,вода,парно,транспорт,дрехи,обувки,зъболекари,наеми и др. и пак няма да стигнат за месеца за нищо....
247
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 246, не ме притеснява сметката нито за вода, нито за електричество! Надявам се и ти да си добре!
246
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 248, абсолютно си прав. Просто ученето не свършва никога. Имам си цели и продължавам напред :)
245
2
 
7
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 ден
Че събирам за калашник,оти вече не се живее у таа атлантическа "либерал демокрация"
244
2
 
3
 
! Отговори
Русен преди 1 ден
Кокаин и пачаври
243
1
 
1
 
! Отговори
до 244 преди 1 ден
"""Къщурка извън града, басейнче, градинка със зеленчуци..... А, чакай това го имам.""" ------ А, ся нъ излъжи ква ти е сметката за вода. Или си объркал "басейнче" с "легенче"?! -))))
242
6
 
10
 
! Отговори
гларус небесен преди 1 ден
Стига сте пълнили главите на хората с щурутии. Т.н. базов доход е огромна помпа на инфлацията.Идеята ние да лежим а друг да ни работи я виждаме как работи назапъд.Не само че страните им почерняха и сутрин вместо Бонжур,все повече се чува Селяму Алейкум но и СВЕТЛИ личности като Сунак взеха да улравляват! Който не работи няма да яде е казъл народа и никъкво ЛГБТ и Отворено от към ауспуха общество не може да го промени!
241
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Къщурка извън града, басейнче, градинка със зеленчуци..... А, чакай това го имам. Добре де, ще ги инвестирам в нови умения, книги, и развитие.