Терзиев предложи 15% ръст на основната заплата в градския транспорт

Протестиращите искат 30% повишение
18 яну 2024 11:53, Елка Василева
74
Терзиев предложи 15% ръст на основната заплата в градския транспорт
Снимка: архив, БГНЕС

Кметът на София Васил Терзиев предложи 15% увеличение на заплатите на служителите в градския транспорт, протестиращите обаче искат поне 30% увеличение. Педставители на синдикатите в градския транспорт в София се срещнаха с Васил Терзиев в Столична община, след като протестираха за половин час тази сутрин в столичния квартал "Дружба 2".

Още по темата
"Имахме продуктивна среща с представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа", запознахме ги с това какво ние предлагаме. Първо предлагаме 15% увеличение на основна работна заплата, започващо от 1 март. Ще търсим възможност и за повторно увеличение на заплатите през годината, което да е свързано с развиване на бонусна система, която да важи за всички служители в отделните дружества. Целта ни е да намерим трайно решение, за да можем да стимулираме младите водачи да се присъединят към транспортните дружества. Ще работим за мониторинга и намаляване на извънредния труд, който се полага в момента. Смятам, че има напредък", каза кметът на София, цитиран от БНТ.

Васил Терзиев подчерта, че ще работи за подобряването на условията на труд на транспортните работници.

От своя страна Тодор Капитанов. вицепрезидент на КНСБ, каза: "В момента постигнахме единомислие за условията на труд и намаляване на извънредния труд. Не намерихме допирни точки в искането за увиличаването на заплатите. Нашите искания са повече от 15%. Ще обсъдим със синдикалните структури дали това предложение ги устройва. Ще продължаваме да настояваме държавата в лицето на управляващите в МС да вземат решение за допълнително субсидиране на Столична община за увеличение на заплатите в градския транспорт, включително и за увеличение на субсидиите и в други градове, където зрее изключително напрежение", каза Тодор Капитанов.

"Протестите за днес приключиха, готвим се за други през следващата седмица. Подготвени сме в рамките на 2 часа да организираме спиране на движението на една четвърт от София", съобщи още Капитанов.

Транспортните служители настояват за увеличение на заплатите с 30%. От синдиката напомнят, че обещаните 37 млн. лева за повишаване на възнагражденията в сектора не са били осигурени.

"Не постигнахме съгласие, но сме съгласни на двустепенно увеличение - на два пъти по 15% поради обстоятелствата, в които се намират общината и държавата. Готови сме да се върнем на масата за преговори, но ако диалогът не постигне договореност, сме готови да се върнем на улицата и да блокираме цяла София", подчерта Иван Кирилов, председател на федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа".

Шофьорите в градския транспорт искат повишение на заплатите с 30%. Те започват със заплати между 1200 лв. и 1800 лв., като в момента се търсят над 400 души. По-големите възнаграждения се дължат на трусов стаж и извънредни часове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименВърнаха Крим, и Харков върнаха , и вече напредват към Лвов. Обявиха Одеса за международно защитен град.За Пейтриът ракетните системи няма ракети и затова използват топузи от старите кантари преди 100 години. Вярно, не хвърчат далече и ударната им сила е малка, но който самолет ударят, удареното място се вдлъбва и няма приличен вид.
53
0
 
3
 
! Отговори
Шофьор преди 4 месеца
Получават заплати по над 3000 лева, какви ти 1200 лева. Това са глупости и лъжи.
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не разбрахте ли че каквото каже дс това става.
51
0
 
2
 
! Отговори
Шаши преди 4 месеца
Този не е замлатен. Има данни, обаче ,,спаси" София го дърпат надолу. Как изобщо ги допуснаха в ПП-ДБ не е ясно. И коя София ще спасяват. Тази от 1 802 година. От 1900 или 1940г. Дали не е София от времето на Живков?
50
4
 
3
 
! Отговори
младен преди 4 месеца
Ако шоферите се съгласят на по-малко от 30% увеличение си заслужават съдбата.Протести и стачки до дупка, с извиване на ръцете, до чупене, на тия ми.ндили в СО
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руските въоръжени сили унищожиха бившия командир на 50-та сотня на Евромайдана с позивна "Сабля". В Украйна беше ликвидиран фанатик на Бандера, Александър Ковал, позивна Сабля. Той беше член на признатата за екстремистка организация в Руската федерация "Десен сектор" и командир на 50-та сотня на Майдана.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На 23.5% повишение си стисйкайте ръцете.
47
0
 
2
 
! Отговори
тарикати тия преди 4 месеца
Тия я превърнаа на бързи кредити , увеличават ти заплатата и ставаш длъжник по заема с който са ти я изплатили , плюсът ти е , че изплащането се разпределя " справедливо " за обществото , дето всъщност не е точно общество а стадо .
46
2
 
4
 
! Отговори
49-ти Както се каниш преди 4 месеца
все едно ще прави публични екзекуции тоя вашия кмет. Айде по-спокойно. Ако знам нещо със сигурност, то това е че нищо не е 100% сигурно :D
45
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русофилчета свиквайте мили този ще е кмет 4 години нищо чудно и 8 години да е народа го избра пък вие си дрънкайте глупости.
44
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Мухаха... при положение, че няма никакви пари за повишение заложени в бюджета на София, тоз европейски головодник да каже откъде ще ги вземе тези пари.
43
0
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 месеца
Подлиз , подмаз на крадците и лъжците от банките и съдилищата и повече пари за " хубавците " и жените !
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да се фиксира за инфлацията. Всяка година заплатите да се вдигат двойно на инфлацията. Ако е 10% инфлацията увеличението е 20%, обаче ако е 2% да се увеличават с 4% да видим дали ще са ОК
41
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами утре ако лелките в детските градини кажат, че искат 130% увеличение и не отидат на работа...
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какъв извънреден труд бе, нали мис Бонка пусна нощен транспорт в който се возят само шофьора и пияниците. Да не говоря за тези електрическите маршрутки дето само обикалят празни. Има поне 100 човека дето превозват въздуха с нула ефективност.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Връзват към депутацка и няма проблем. Примерно 90 % от 10 бона е 9 бона на шафиор и 9,5 бона на монтиор. Пипи нещо пак режат %.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя па се и пазари даже! :))
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нали било заложено още от миналата година да има 15% ръст. Сега изведнъж Терзиев го бил предложил хахаха Пак се гъбаркат с хората.
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нека им вдигнат заплатите на хората нали знаете какво е да караш цял ден в София на ръба на катастрофа а сега ги обърнаха и в билетопродавачи.
35
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като съкратят 10% от шофьорите и ще има 15% още увеличение