Какъв е планът на Терзиев и Бонев за СОС?

ГЕРБ са изключени от него
10 яну 2024 12:30, Нели Христова
40
Какъв е планът на Терзиев и Бонев за СОС?
Снимка: БГНЕС

План за управление и развитие ще обсъждат днес от 11 часа кметът Васил Терзиев и общинарите от ПП-ДБ, БСП, "Синя София" и "Има такъв народ". Той предвижда изход за излинане от кризата в столицата, която вече трети месец е блокирана без председател на Столичния общински съвет.

Трима души да се сменят като председател на общинарите, предлага планът, който е подписан от Васил Терзиев и Борис Бонев от "Спаси София", съобщават от "24 часа".  Документът предвижда начело на общинския съвет да се редуват Вили Лилков от "Синя София", Иван Таков от БСП и Борис Бонев от "Спаси София.

Първи начело на СОС трябва да бъде избран Лилков, като неговият мандат ще е до април 2024 г. Следващ начело на общинарите от май до август ще е социалистът Иван Таков. Борис Бонев трябва да е председател на СОС от септември до декември 2024 г. Всеки от тях се ангажира предварително да подаде оставка от поста председател на общинарите на последното заседание от месеца, в който изтича предварително уговореният му мандат, на следващо заседание се избира следващият по ред.

Направена е обаче уговорка, че тройната ротация може да бъде сменена с друг механизъм, ако в София бъде сформирана официална управленска коалиция.

На пропорционален приинцип формациите, които подпишат предложения План за управление и развитие ще си разпределят и председателските места в комисиите на СОС. Заместник-шефовете на общинския съвет обаче ще се излъчат от всички политически фракции в него. Пак всички формации на пропорционален принцип ще излъчат свои хора в надзорните съвети.

Планът на Терзиев и Бонев, който според общинари е съгласуван вече с централите на "Продължаваме промяната" и ДБ, предвижда и сформиране на работни групи за промяна в правилата на общинския съвет и за работа с депутатите и правителството.

Една от първите задачи на общинския съвет, ако бъде отблокирана работата му според направените предложения, ще бъде да приеме план за реформи. В него ще са включени бюджетът на столицата за 2024 г., новата структура на администрацията на Столичната община, промени в приоритетни наредби за транспорта и движението на автомобили, одит на големите общински фирми като "Топлофикация", "Софийски имоти", транспорта и др.

"Предвид продължаващия вече трети месец блокаж на работата на Столичния общински съвет, необходимостта от решаване на натрупалите се проблеми на администрацията на Столичната община, както и завръщане на политическото представителство на гражданите в местното самоуправление, този План за управление и реформи е подадена ръка от наша страна. Благодарим за съдействието и предложенията от страна на колегите от останалите политически формации, част от които бяха включени в това предложение. Смятаме, че това е честен и балансиран вариант за взаимно сътрудничество в полза на града и софиянци и още веднъж изразяваме нашата готовност за бързо и разумно превъзмогване на създалата се политическа ситуация", пишат Терзиев и Бонев в поканата си до БСП, "Синя София" и ИТН за среща.

"Надеждите са ми, че този четвъртък е успеем да направим прогрес, дано имаме избран председател на Столичния общински съвет (СОС), за да тръгне работата. Приоритет номер едно е да "отпушим" работата на СОС, за да не страда градът и да продължим да търсим стабилна управленска конструкция", каза във вторник кметът Терзиев пред журналисти.

"Все се намира повод обаче, от страна на опозицията, че не може така, не може иначе, не може с този, не може с онзи. Намира се повод да няма напредък, за да се каже, че те не умеят да намерят мнозинство и не се справят с управлението", заяви Терзиев. Според него трябва да се подходи отговорно към управлението на града. Обсъждат се имена, начини, по които те могат да работят за града, обсъждат се идеи, свързани с ротация, само и само да помогнат да се случат нещата за нашия град", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Климбо преди 4 месеца
Две гнусни амбриажчета
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малкото бонбоневче обича бел СОС да му се сервира органично
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еееех, ако можехме... като мечките... Да се свием в един шкаф, увити в агнешки кожи и да отмъркаме цялата зима... Каква икономия на разходи и данъци... А като се събудим току-виж и политиците изтрезняли от еуфорията... Като няма публика защо ли да се хабят ?
28
0
 
11
 
! Отговори
емо преди 4 месеца
колко са сладки.май тези двамата,имат някъква съвместна дейност!
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се махат че ни писнаха вече тия некадърници!!!!!
26
0
 
16
 
! Отговори
Тоя не е в час! преди 4 месеца
Копира част от плана на други групи от СОС, предлага го като свой и демонстративно кани някои от групите в СОС без предварително да ги е уведомил! Терзиев показва пълно непознаване на управление на общинска или държавна структура! Пълен резил! Представям си как се чувстват избирателите на ПП-ДБ-СС, които бяха уверени, че ще спечелят мнозинство, че Терзиев има екип и едва ли не от следващия ден общината ще цъфне и върже! Да, ама не!
25
0
 
15
 
! Отговори
Някой преди 4 месеца
Събраха се червени,тъмно-червени и розови комунисти! Да им е честито на софиянци! И кого има предвид под"опозицията", като твърдо заявяваха че няма да имат нищо общо с ГЕРБ, а ония директно им казаха... оправяйте се , нали сте най-отворените! За Бонка съм сигурен!
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кметът Терзиев, полудемократ, полуляв, полудесен, полууправлява София. Но, напълно безпомощен.
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Терзиев и Бонев са живи карикатури. Избран с гласовете на ГЕРБ, Терзиев ще игнорира общинарине на ГЕРБ?! Няма такъв цирк! Терзиев я подкара като баща си и дядо си, върви към авторитарно управление, със СОС. А уж, беше десен, уж, беше демократ. Преди време бе обмислян план да се кандидатира за кмет на София с номинация на БСП. Голям смях.
22
17
 
0
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 4 месеца
ГЕРБ искат сглобка и в Общинският съвет, с условие да се забравят всичи проблеми, които управлението на ГЕРБ е създало в София. Накрая ПП-ДБ ще кандисат и дотам с промяната и на местно ниво. Който протестирал, да забрави.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Планът е СОС Бешамел
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПЕТ години мис Бони крачи с шублер из центъра и мери фугите сред паветата на площада и по "Шишман" - някой да я помни с още нещо освен пъченето по телевизиите?
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия двамката са на ясни , да му мислят софиянци
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
През 90-те софиянци препатиха жестоко с Янчулев и Софиянски и си мислим, че по-страшно няма - режим на тока, на водата и парното, ама видите ли, имало обективни причини. Да де, ама има и по-страшно - Васко Ухото с всичките му там ДБ-ДСБ-ПП-и прочие Мис Бонити, които се напъват да съсипят всичко, постигнато дотук, и да ни погнат обратно в ко...ун...из...***, където впрочем ни е мястото. Толкова НЕКАДЪРНОСТ, тщестлавие, суета и алчност накуп има само в София!
17
1
 
26
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 4 месеца
Оставка и нови избори за кмет и съветници ПО закон има ли такова безвремеи как така едни ще лежат и ще се подиграват с българите че искали на всяка цена власт постове саботажи разруха клоните стоят още навън идете поне да почистите вместо да се карате за постове за власт големите спасители ти големите промени позор сте
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
През 2006 г. си търсех жилище покрай "Симеоновско шосе" - дипломатически резиденции, викам си - поне "няма" престъпност. Къща с морава, едва ли не английска, детето пита: "Какво има под зелената тревичка?" Мигом се ометохме оттам. Всичките Васковци живеят там, в къщи с "английски морави" и стъпват върху... розмарин и теменужки. Поне собствените си л...а...на оправете с нормална канализация, нас бездруго вълци ни яли, щом дори клонака от ноември НЕ можете да изчистите!
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Планът е час по скоро да започнат да крадът. Все пак терзиев има 5 милиона да избива.
14
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С тия ДБ-та, ДСБ-та, ПП-та и "Спасители на София" много се затлачихме, важното е, че "изчегъртаха" най-свястното управление на града от поне 70 години насам. Вече ТРЕТА година се опитват да съсипят ВСИЧКО, което имахме досега, включително да прилапат парите за инфраструктурата. Толкова много работа трябва да се свърши, а няма КОЙ да си седне на дупето и да се залови за сериозни решения, да си оправят поне канализацията в "елитните" квартали, нали самите те живеят в Драгалевци, Бояна и прочие!
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Демек ще се редуват да крадът. Както каза Васко "Пари ще има за всички" само трябва да се наредина голото мъжко хоро. Мис Бони с радост прие.
12
4
 
23
 
! Отговори
Абе умните и красиви преди 4 месеца
Как се чувствате за поредн път манипулирани, гласувайте за нас за да не дойде ГЕРБ и хоп сглобка с тях. Гласувайте за нас в София за да не дойде Путин с БСП и хоп сглобка с тях в Столицата. Има само един *** електорат който може да понесе непрекъснато да бъде лъган и това са софиянци. Те вече нито са умни, нито красиви, въобще вече не са и десни. Те са просто тъпиииии !!!