Ще има концерт за Нова година, СО ще плати на "Музикаутор"

70% от общините в България не уреждат авторските права
8 дек 2023 13:30, Анисия Иванова
21

Има вероятност София да остане без музика за предстоящите празници за Коледа и Нова година. Причината е, че Столичната община няма сключен договор, с който да уреди правата за музиката, нито изисква такъв от организаторите на концерти на нейната територия.

"Едно безвремие, в което всички ние живеем и което се чувства ярко в администрацията на Столична община. Тази инициатива пред катедралата "Св. Александър Невски" е без уредени авторски права. Не защото общината не може да си го позволи, а защото не е планувала човешкия ресурс, който да сключи договора. Опитахме да активираме хората в Столична община да спазват закона", обясни изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров пред Bulgaria ON AIR.

От СО са се свързали с "Музикаутор" и днес ще бъде проведена среща, на която ще бъде уреден новогодишният концерт, както и коледните и други събития. Ще имаме комплексно решение, съобщи Димитров в студиото на "България сутрин".

Със Столична община миналата година договорът е сключен след провеждането на новогодишния концерт. Има такава практика като изключение. В Германия би имало тишина, ако няма такъв договор, глобата у нас може да достигне 20 хил. лв., стана ясно още от думите на госта.

Димитров изтъкна, че ако авторските права се уредят предварително и в нормалния срок, тогава не са скъпи и тарифата е балансирана. Ако обаче се заведе дело, тогава сумата е по-висока.

Няколко общини в София са сключили рамкови договори, но повечето не уреждат събитията си. От "Музикаутор" призовават общините в страната предварително да си предвидят пари за авторски права в бюджетите. 70% от общините в България не уреждат авторските права, но ситуацията се подобрява значително, посочи Димитров. А от "Музикаутор" са готови да предложат пакет с голяма отстъпка на всички общини.

Фирмите, които организират и администрират коледните базари, също трябва да заплатят за музиката. Столична община, предоставяйки терена, е солидарна към това и трябва да изиска лиценз от организатора на събитието, стана ясно от думите на Иван Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Мис Бони : преди 2 месеца
"Оххххх,само дано не завали сняг... Размера има значение..."
16
0
 
5
 
! Отговори
One преди 2 месеца
До Нормален човеИ какво получават наследниците, ако смея да попитам?Едно голямо НИЩО! Още много време има докато се уредят нещата, като в цивилизованият свят. А дотогава, такива пиявици, като Мюзикаутор и др. ще живеят на гърба на творците и гражданите. Не е луд този, който яде баницата..
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДОСТАВЯМ БЪЛГАРСКИ ЮНАЦИ С ДРЯНОВИ КРИВАЦИ ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА АВТОРСКИТЕ ПРАВА НА МЮЗИКАУТОР!!...
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сложете плакат Нинова забрана да присъства, че смърди около нея на бабичка дет и леща е забравила да вари!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо да не плащат на тези лешояди. Това са глупости.
12
0
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
СО ще плати на Музикаутор,но Музикаутор няма да плати на никого - трябва да си вземат коледните премийки хората. Толкова са нагли тия хора,че не знам как прокуратурата не се е самосезирала за измамите им. Преди 1-2 години имаше интервю с някой от тия мошенници и журналистка го питаше дали са платили не някакъв автор за някакви песни и отговора беше - ами не,защото той не им се бил обадил да си поиска парите. Наглеци.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще има ли за кюфтета и кебапчета, а Иванчо? Тарикат неградски!
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
по добре без музика, далеч по приятно ще бъде, не искам да се плаща от моите данъци на банда тарикати. Ако пускат музика искам да ми се плати че я слушам, това е голям стрес за мене.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На тия Музикаутор досега защо не са им спретнали няколко проверки по всички линии и да спрат да се дръвчат ? На кой наш чуек е фирмичката ?
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И миналата година какво стана? Този чичак искаше да захлеби стабилно с Дунавското хоро, дето Дико Илиев е починал преди 40 години и човека е писал и е оставил всичко на хората, да го споменават. И какво стана? Стана това, че почти никъде не пуснаха Дунавско хоро. И този гладник не захлеби нищо. Само дето вместо да се споменава твореца, тоя иска да се забрави, защото не му се било плащало. Наглеци!
7
14
 
2
 
! Отговори
Нормален чове преди 2 месеца
Браво, най-после да има цивилизовани отношения, бавно навлизаме и ние в 21 век... където не се краде изкуство и всички авторски права се спазват.А за човека който спомена че авторът на Дунавското хоро (Дико Илиев) бил умрял.. да починал е, но къщата му, вещите му стават ли обществена собственост след това или това е само за изкуството което е сътворил? Дико Илиев няма ли наследници?
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пореднита наглеци, дето искат хранилка и знаят само да искат, без да правят абсолютно нищо. Пълно падение!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АЛОУ
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Събирал пари за Дунавското хоро дето автора умрял :)))
3
0
 
9
 
! Отговори
Реклама? преди 2 месеца
Чисто и просто реклама...
2
0
 
18
 
! Отговори
NZ преди 2 месеца
Нали изпълнителите ще изпълняват тяхната авторска музика, като ще получат хонорар за това. Какво общо има Мюзикаутор с това?
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кви пари иска тоз слушаме радиото :)))