Астрономи откриха най-старата черна дупка

Образувала се е 470 млн. години след Големия взрив
7 ное 2023 08:08, Елка Василева
15
Астрономи откриха най-старата черна дупка
Снимка: архив, БГНЕС

Учени откриха най-старата черна дупка, образувана само 470 милиона години след Големия взрив, съобщава АП.

Откритието, публикувано в понеделник в „Нейчър Астрономи“, потвърждава досегашните теории, според които свръхмасивни черни дупки са съществували в зората на Вселената. Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА и рентгеновата обсерватория „Чандра“ се обединиха, за да направят наблюденията.

Като се има предвид, че Вселената е на 13,7 милиарда години, възрастта на тази черна дупка възлиза на 13,2 милиарда години.

Още по-удивително за учените е, че тази черна дупка е огромна - 10 пъти по-голяма от черната дупка в нашия Млечен път.

Смята се, че тя тежи от 10 до 100 % от масата на всички звезди в галактиката, в която е разположена. Това съотношение не е близко до миниатюрната съразмерност на черните дупки в нашия Млечен път и други близки галактики, твърдят учените.
(БТА, Христо Кьосев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЧЕРНА ДУПКА С ПЛЪТНОСТ ЧЕТВЪРТ АТОМ ВОДОРОД НА МЕТЪР КУБИЧЕН ИМА РАДИУС 65,6 МИЛИАРДА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ И МАСА 4,179 ПО 10 НА 53 КГ ИЛИ ОКОЛО 1050 МИЛИАРДА ГАЛАКТИКИ КАТО МЛЕЧНИЯТ ПЪТ, ТА КОГАТО Я СЪГЛЕДАТ ДА МИ СЕ ОБАДЯТ!!...
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Един от многото проблеми е че научно няма как да се обясни нулата. На теория уж съществува ама пак не пасва понеже 0/0 може и да дава 1. Защото нулата също е вариат в ентропията, даже може да се повтори много пъти. Тоест тя е нещо, част от системата и не е загуба на информация както се опитват неуспешно да го обясняват. И там някъде се крият пропуските. Без значение дали черните дупки ако въобще съществуват ще се изпарят от теорията на хокинг и ще остане уж нищо или нула.
10
0
 
1
 
! Отговори
Кокошката или яйцето преди 3 месеца
Квантовите флуктуации в началото разпределят барионната материя неравномерно и това е предпоставка една малка част от частица и античастица да не се анихилират и да съществува материя и време(което е просто пътя на енергията която се превръща в частици или обратно). Проблемът е че нещо в теориите им винаги липсва и затова измислиха тъмна материя и тъмна енергия. Самото пространство колкото и празно да е, има температура и това води до втория закон на термодинамиката и ентропията.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нека благодарим на кака Мара - истинския мозък, че ни е изкарала от пещерата. Благодарим ти кака Маро. Какво ли щеше да прави човечеството без теб.
8
0
 
3
 
! Отговори
Не е ли преди 3 месеца
Софи Маринова?
7
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
Открили еротична снимка на пра-пра-бабата на робинята Изаура...
6
2
 
2
 
! Отговори
Мара преди 3 месеца
До тези, коита са писали досега: защо си мислите, че като имате мозъци колкото да пазите равновесие, няма хора с истински мозъци. Ако бяхме останали на такива като вас сигурно още щяхме да сме си в пещерите.
5
0
 
2
 
! Отговори
хм преди 3 месеца
Ей такава работа да си намериш! Пишеш си неща, които никой не може да ти оспори и докаже, че не са точно така. Работиш си с едни диапазони на точност, в случая "от 10 до 100%" - ами то и едно дете може да даде по-точна оценка. Науката е много, много важна. На нея се дължи напредъка, но тук много се преекспонира. Минат 5 години и излезнат с нова статия - оказа се, че тази черна дупка не била на 200 светлинни години, ами на 350. Онази звезда не била на 5 млрд. години, ами на 2 млрд. *** няма пробле
4
3
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 месеца
Глyпaцитe вэемат много пари эа глyпocтитe, а още по големи идeoти им ръкопляскат
3
1
 
2
 
! Отговори
Бай Чеп преди 3 месеца
Изворът на белоногата?
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво е имало преди големия взрив? А какво има след Вселената която е дълга 15 милиарда светлинни години според вас, драги разбирачи??? Никой не може да отговори на тези въпроси. Иначе големи мозъци го раздавате. Смях!
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Определят възраст и маса на черна дупка, на вселената, а ни предоставят снимки и анимацийки с фотошоп