Тежки загуби на украински танкове Abrams, Австралия обещава още 49 като помощ

Над 20 от 31 танка Abrams, доставени в Украйна, се смятат за унищожени
17 окт 2024 21:30, Гергана Попова
424
Тежки загуби на украински танкове Abrams, Австралия обещава още 49 като помощ
Снимка: БГНЕС/ EPA

Австралия обеща да достави 49 танка M1A1 Abrams на украинската армия, след като доставените от САЩ, през септември 2023 г., 31 понесоха изключителни загуби. Министърът на отбранителната промишленост Пат Конрой обяви на среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел относно доставката: „Тези танкове ще осигурят повече огнева мощ и мобилност на украинските въоръжени сили и ще допълнят подкрепата, предоставена от нашите партньори за бронираните бригади на Украйна – Австралия беше непоколебима в нашата подкрепа за Украйна“, пише military watch magazine.

Още по темата

Решението идва само седмици след получаването от Австралия на първия от 120 по-способни танка M1A2 Abrams от Съединените щати, които ще заменят по-старите M1A1. Докато предишните M1A1 на Украйна бяха построени специално за страната, тези, доставени от Австралия, са в експлоатация от десетилетия, което означава, че ще изискват значително повече поддръжка.

Решението на Австралия да предостави танкове M1A1 Abrams идва, тъй като много поддръжници на Украйна в рамките на НАТО се въздържаха от по-нататъшни доставки на основни бойни танкове, поради нарастващ недостиг в собствените им запаси. Степента на загубите на украинска бронетехника в битките с руските сили направи това особено пагубно за способността на страната да поддържа военните си усилия. Превозните средства бяха временно изтеглени от фронтовата линия през април, като украинският персонал изтъкна недоволството си от представянето на Abrams, цитирайки както технически проблеми, като уязвимостта на електронните компоненти към кондензация, така и тяхната уязвимост към руския огън.

Над 20 от 31 танка Abrams, доставени в Украйна, се смятат за унищожени, извадени от строя или пленени.

Abrams не се представи по-зле от други западни класове танкове, доставени на Украйна, като германският Leopard 2A6  беше разгърнат за първи път на фронтовата линия през юни 2023 г. по време на масова украинска офанзива срещу руски фронтови части, преди да бъде заснет да понася тежки загуби.

През януари 2024 г. бе потвърдено, че по-голямата част от Leopard 2 , експлоатирани от украинската армия, са станали неизползваеми в битка с руските сили, като над една четвърт са напълно унищожени, а останалите са повредени и са извън способността на армията да ги поправи.

Оттогава продължават да се появяват кадри, потвърждаващи значителни загуби. Множество танкове Abrams и Leopard 2 бяха заловени от руските сили, като кадри потвърждават, че превозните средства, заловени сравнително непокътнати, са били проучени в съоръжения в страната, давайки представа за ограниченията на техните характеристики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от Русия
Харис за миграцията, смяната на пола и ще се среща ли с Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
354
4
 
7
 
! Отговори
ало ало преди 1 час
напред, братушки, освободите ли Одеса, няма да има вече корабчета с гърмящо жито! и няма кого да приемат в нато
353
3
 
7
 
! Отговори
дезинформатор преди 1 час
Айде, то един Искандер да нацели завода, ама то цели 5. Същата работа като Иранските удари, само дето там падаха по 10-15 глави една след друга и между тях нещо много бързо, дето камерата едва улови. Ама иначе имаме ПВО, елезни куполи и продаваме. Че и ние се излъгах е да дадем 600 млн за немски бклци.
352
4
 
4
 
! Отговори
абе преди 1 час
лъжат бе, що им вярвате...само в курската епопея са унищожени 450 танка, 9 хаймарса и др.тараляшници!
351
6
 
3
 
! Отговори
дезинформатор преди 1 час
Отлично знам как действат Патриотите. Те безденстват, защото ги няма вече.
350
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 час
До дезинформаторнекой тихомълком требва да ти обясни как се разполага и как действа батарея патриоти, преди да си ми изел тазсутрешните тежки загуби. сервитутчицата у кварталното барче сигурно ти е казала че си много умен
349
2
 
5
 
! Отговори
дезинформатор преди 1 час
Наркозависимите пак са имали тежка нощ :)
348
3
 
8
 
! Отговори
и Леопардите преди 1 час
с удоволствие демонстрират своята уязвимост към руския огън. До този момент повече от 40 Леопарда са убити, изгорени, ликвидирани или са станали трофей на витязите.
347
12
 
3
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 час
Путлерчето ако се надява че НАТО ще му клекне накрая много се заблуждава.
346
4
 
10
 
! Отговори
дезинформатор преди 1 час
Иначе, докато Зеленски започне плана си за победа, ще остане без ремонтни заводи точно за танкове. А това ПВО на Украйна не знам къде ,аспа вчера...а верно, то тихомълком се спомена за няколко унищожени установки Патриот, да не би случайно посолството да се засегне.
345
1
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 час
До дезинформаторна тебе ти се зададе въпрос, тикво недоправена
344
3
 
7
 
! Отговори
дезинформатор преди 2 часа
А и ге ки са загубите, защото, обяснявам. Загубени са над 70% от доставените танкове, другите се крият и не вършат работа. Второ, дори лека повреда. Оже да излезе скъпо заради липсващите части и скъпите липсващи части. И трето, голяма загуба на репутация, което всъщност е нЙ*важното от цялата история. Съгласни?
343
3
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 часа
те израелците сигурно трошат толко меркави на ден, ама откак моше от посолството звъне у редакцията, само шизимба е достатъчно смел да коментира
342
7
 
4
 
! Отговори
Кемаф Ататюрк преди 2 часа
шог и ожас, унищожени 10 танка. а тва че осинт източниците са пълни с кадри на пленени севернокорейци, което ще рече че перестройката при ким е неминуема, ше го коментираме коги митрофанка каже.
341
6
 
3
 
! Отговори
У света видя преди 2 часа
какво проучиха монголоидите имайки налични BMW, Mercedes, Audi, Alfa Romeo, Ferrari, Lamborghini, GM.....и такь дальше. "Проучванията" продължават!!!!!!
340
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 часа
мустак, пак ли не си легал, теа у алкозавъра
339
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Щом има пленен,е създаден институт да го проучват!
338
4
 
5
 
! Отговори
Те такова животно преди 2 часа
"супер танковете "АРМАТА" и "БУРЛАК"...." нЕма.
337
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
20 танка,тежки загуби.....
336
6
 
4
 
! Отговори
КУРдоколенко преди 2 часа
Да, тоя път искандерите ги снимаха добре .
335
5
 
21
 
! Отговори
Снощи преди 2 часа
5 ракети искандер занулиха цеховете на завода за бронирани машини в Николаев - заедно с танкове и поляци...к0зяшките зюмбюли, не се притеснявайте, продължавайте да си мучите.