Тежки загуби на украински танкове Abrams, Австралия обещава още 49 като помощ

Над 20 от 31 танка Abrams, доставени в Украйна, се смятат за унищожени
17 окт 2024 21:30, Гергана Попова
425
Тежки загуби на украински танкове Abrams, Австралия обещава още 49 като помощ
Снимка: БГНЕС/ EPA

Австралия обеща да достави 49 танка M1A1 Abrams на украинската армия, след като доставените от САЩ, през септември 2023 г., 31 понесоха изключителни загуби. Министърът на отбранителната промишленост Пат Конрой обяви на среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел относно доставката: „Тези танкове ще осигурят повече огнева мощ и мобилност на украинските въоръжени сили и ще допълнят подкрепата, предоставена от нашите партньори за бронираните бригади на Украйна – Австралия беше непоколебима в нашата подкрепа за Украйна“, пише military watch magazine.

Още по темата

Решението идва само седмици след получаването от Австралия на първия от 120 по-способни танка M1A2 Abrams от Съединените щати, които ще заменят по-старите M1A1. Докато предишните M1A1 на Украйна бяха построени специално за страната, тези, доставени от Австралия, са в експлоатация от десетилетия, което означава, че ще изискват значително повече поддръжка.

Решението на Австралия да предостави танкове M1A1 Abrams идва, тъй като много поддръжници на Украйна в рамките на НАТО се въздържаха от по-нататъшни доставки на основни бойни танкове, поради нарастващ недостиг в собствените им запаси. Степента на загубите на украинска бронетехника в битките с руските сили направи това особено пагубно за способността на страната да поддържа военните си усилия. Превозните средства бяха временно изтеглени от фронтовата линия през април, като украинският персонал изтъкна недоволството си от представянето на Abrams, цитирайки както технически проблеми, като уязвимостта на електронните компоненти към кондензация, така и тяхната уязвимост към руския огън.

Над 20 от 31 танка Abrams, доставени в Украйна, се смятат за унищожени, извадени от строя или пленени.

Abrams не се представи по-зле от други западни класове танкове, доставени на Украйна, като германският Leopard 2A6  беше разгърнат за първи път на фронтовата линия през юни 2023 г. по време на масова украинска офанзива срещу руски фронтови части, преди да бъде заснет да понася тежки загуби.

През януари 2024 г. бе потвърдено, че по-голямата част от Leopard 2 , експлоатирани от украинската армия, са станали неизползваеми в битка с руските сили, като над една четвърт са напълно унищожени, а останалите са повредени и са извън способността на армията да ги поправи.

Оттогава продължават да се появяват кадри, потвърждаващи значителни загуби. Множество танкове Abrams и Leopard 2 бяха заловени от руските сили, като кадри потвърждават, че превозните средства, заловени сравнително непокътнати, са били проучени в съоръжения в страната, давайки представа за ограниченията на техните характеристики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


425
Още от Русия
Харис за миграцията, смяната на пола и ще се среща ли с Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
6
 
6
 
! Отговори
Московеца преди 1 час
Браво, Русияяя.......
374
5
 
8
 
! Отговори
дезинформатор преди 1 час
Отделно, че при загубен руски танк заминават 3 човека, а при загубен западен, минимум 4. После руснаците имали повече загуби. Как да стане, като се губят 25% повече танкисти от Украйна?
373
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
московитските убий го с лопатата да не мъчи и себе си и околните
372
1
 
2
 
! Отговори
Путин В.В. преди 1 час
Аааа.....екстра е!
371
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Смърт на руските въшлювци Путин на кол
370
4
 
8
 
! Отговори
дезинформатор преди 1 час
365, история, Виж, то и няма повече за унищожаване. Има 40 танка, 30 загубени, другите ги крият в бункери и ползват като гаубици. Не е все едно дали ще унищожиш два руски танка, които са хиляди или един Абрамс, които може да преброим на ум. Отделно, че прехвалената техника ако не се крие в бункери, гори много добре със син пламък.
369
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Продавам тиммисирки на трупномесо
368
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Продавам *** *** на трупномесо
367
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Продавам *** *** на трупно месо
366
3
 
0
 
! Отговори
дезинформатор преди 1 час
Дайте поръчки на българските военни заводи, скаппани политици! Ное сме най- добрите в света като производство и продукция! Защо храните мафията зад океа а, а отскоро и мафията в Европа?
365
5
 
6
 
! Отговори
История преди 1 час
Може да е Абрамс,но не е Панацея...ами за хилядите унищожени руски тралясници...вторачихте се в 20 унищожени американски танка...
364
4
 
2
 
! Отговори
дезинформатор преди 1 час
ПВО на САЩ и Германия не струва. Не трябва да се дават тия трудно изкарани пари от хората, останали и работещи в България! Дайте тоя пари за партизанска война, защото ние само такава може да водим! Купете дронове, обучете оператори на дронове, произведете още преносими противотанкови и шротивосамолетни установки ( ние имаме най-добрите), дайте малко пари, но за качество! Тая цялата работа ще ни струва не повече от милиард и ще ни върши работа години при партизанска война!
363
5
 
7
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 1 час
Вън НАГЛИТЕ окраинци!
362
1
 
10
 
! Отговори
Шефрет преди 1 час
Надявам се по дълго да продължи войната за да има по голяма конкуренция между укровдовиците и да паднат още цените до една вафла за сеанс.От украинските младежи се получава уникален био тор. После руснаците ще садят там картофи.
361
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Абе русофилията що не ходи е рассията?Като Стивън Сегал.
360
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Почти винаги заедно с танка загива и целият екипаж. Който подарява танкове, подарява смърт. Само *** искат смърт.
359
7
 
3
 
! Отговори
трола е проста путка преди 1 час
"напълно конструктивните искания Кремъл....." изключителноПростаИтъпа
358
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Колко хора трябва да загинат още , за да спре тази глупости, тази проклвта война. Защо само дават и дават железа. Спрете да дават ви ще спре войната Украйна ще изгубиш математиката ползва това. Няма смисъл, най-добре кажете на клоуна са приеме и без това напълно конструктивните искания Кремъл и да спаси човешки животи. Зала ме е за насилствено мобилизираните мъже, само за тях.
357
5
 
3
 
! Отговори
дезинформаторЕе преди 1 час
такиваИдиотиКато теП имаме в България от срамната 1944тЪ, та чак до сега. ПростоСмеТиЕбалиМамата, както и всяка нормална Европейска страна.
356
3
 
5
 
! Отговори
897 преди 1 час
Запада се отърва от старото желязо .Винкели,уранови играчки с една дума Укропитеците станаха сметище ,***.Луци такива.