Шолц попари Украйна, Киев не очакваше това от Берлин

Германия е против да се удря по Русия с тяхно оръжие
27 май 2024 09:10, Петър Бойчев
238
Шолц попари Украйна, Киев не очакваше това от Берлин
Снимка БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц се противопоставя на евентуално разширяване на военната подкрепа за Украйна от страна на Запада, като заяви днес, че не подкрепя възможността Киев да използва германски оръжия за поразяване на цели в Русия, предаде ДПА.

"Имаме ясни правила, договорени с Украйна, за оръжейните доставки, които сме извършили досега. И те работят. Поне такава е моята теория", заяви Шолц на събитие в Берлин, посветено на 75-годишнината от приемането на германската конституция.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, Германия доставя на Киев артилерийски установки с голям обсег на действие, като например ракетната установка "Марс II", която има обсег на действие над 80 км.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче твърди, че на украинските въоръжени сили е забранено да използват западни оръжия за поразяване на цели на територията на Русия.

В неотдавнашно интервю за "Ню Йорк Таймс" Зеленски спешно поиска от съюзниците на Украйна да дадат разрешение оръжията да бъдат използвани за поразяване на руски артилерийски позиции в близост до украинската граница.

Досега Украйна можеше да поразява цели в Русия само с помощта на безпилотни самолети, произведени на нейна територия.

Политикът от Зелената партия Антон Хофрайтер наскоро стана първият член на управляващата коалиция в Германия, който публично подкрепи разхлабването на ограниченията за използване на западни оръжия от Украйна.

Според публикация във в. "Ню Йорк таймс" правителството на САЩ вече обмисля да разреши използването на западни оръжия за обстрел на цели на руска територия.

"Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна", каза и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за сп. "Економист", като напомни, че се водят боеве в Харковска област. "Да се отнема на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ", подчерта той.

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви по време на неотдавнашното си посещение в Киев, че Украйна сама трябва да реши дали да използва британски оръжия срещу позиции в Русия, цитира dir.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 183 "... нито с лопати да победят немски танк." - бе имайки предвид немското качество - много е вероятно да успеят.
164
0
 
15
 
! Отговори
Тон преди 3 месеца
Украинци и преди 90 са п .ти и сега !
163
1
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 185 "Ти какво си мислиш, че живеят във Виница марсианци ли? " - баш от Виница бяха ТРО-тата дет се жалваха в Часов Яр преди година (преди да ги пращат към Бахмут), че местните не гледали на тях като на защитници, а им издавали координатите на руснаците. А за пълномощните и т.н.т. за регистрациите на колите - смешен си. Не знам дали си способен да го осъзнаеш.
162
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ти какво си мислиш, че живеят във Виница марсианци ли? За хмелницки не знам, ама това е на запад и надали ако колата е с такъв номер, е на местен. Те разбират полски и си ходят там, плюс това наскоро гледах украинския олх за една луазка :))и половината им коли се продаваха 'с пълномощно'. Т.е. като у нас никой не пререгистрира, за да не дава излишни пари. Съмнява ме, че тия дето Германия, Унгария и Полша са им до ***, ще търсят нещо в нашия анадолски вилает:))
161
2
 
24
 
! Отговори
Шолцьо преди 3 месеца
Мисли за собствените си избиратели. Не щат немците да си припомнят докъде са докарали с "хайл..."
160
2
 
12
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 3 месеца
Че от какво се страхуват,няма как пералня да литне до Берлин,нито с лопати да победят немски танк.
159
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 171 "... а не за излизането на България от ЕС." - и къде съм писал за излизане от ЕС в предния си пост?
158
12
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 167 "По курортите ни няма украинци, а руснаци..." - и затуй номерата на колите им все от Виница и Хмелницки.
157
8
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 3 месеца
Тогава ще нанасят удари от украинска територия по цели в рашистан тоя шолц и другите като него кво се правят на луди те и сега стрелят по руски цели там макар и с дронове.ударите са си удари или атака или в батака средно положение няма
156
8
 
1
 
! Отговори
Чувство за срам преди 3 месеца
До срамотаЗа затвор сте руска ***.
155
0
 
4
 
! Отговори
Радиолог преди 3 месеца
За остатъчната радиация има спасение, освен това след време тя се разнася.- точно остатъчната радиация е опасна, т.нар. радиоактивно замърсяване с дълго живеещи изотопи
154
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е щом е против, тогава да чака руското по своята територия.
153
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По курортите ни няма украинци, а руснаци. Всичката тая плява е от източна Украйна, тарикати руснаци с украинско гражданство, които не искат да воюват на ничия страна, а само използват системата и цицкат безплатни помощи. Това е най-лошото от най-лошото, нито истински украинци, нито истински руснаци. Ако не ми вярвате, питайте ги от коя Украйна са и защо не са на фронта. Ще се въртят като пумпали и ще се правят на улави откъдето духа вятърът
152
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
151
8
 
7
 
! Отговори
Смях преди 3 месеца
До Христо Христов Бившия партиен секретар от комунизма Ицко живеещ в ... Париж обянсява на българите как трябвало да се оттърват от живота в ЕС в полза на Кремъл. Каи честно!
150
9
 
27
 
! Отговори
срамота преди 3 месеца
Търпението на Путин е огромно ,но не е безкрайно.Зад него стоят генерали ,които отдавна искат да изравнят фашистката бърлога Оссрайна. Нищо не може да спре руската сила и ядрена мощ.Въпроса е до кога краварските прислужници от келявото НАТО ще продължават да пържат укропитеците в пещта на войната.А ние до кога ще хрантутим навлеците по курортите?Защо тези нагли пияници не са на фронта , а вилнеят по морето с новите си джипове?До кога ще робуваме на Посолствата?Вън фашистите от страната ни!
149
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прекият сблъсък на фронта май е ясно кой ще спечели, но ако се даде на украйна отмъстително оръжие за нанасяне на поражения навътре в територията, то руснаците може да се спрат щото загубите им стават твърде големи. Тази сметка е интересна, но ще доведе до отмъстителни нападения и много кръв и от двете страни щото цивилните жертви ще са пъти повече.
148
5
 
3
 
! Отговори
999 преди 3 месеца
До 168 Христо Христов _ противоречите си.На тези избори ще се гласува и за Европейски парламент,а не за излизането на България от ЕС.
147
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До реалист - светът няма да стане радиоактивна пепел, само САЩ и ЕС ще станат радиоактивна пепел и ще бъдат почти напълно унищожени. Русия също доста ще пострада, но ще оцелее заради огромните си територии. Останалият свят няма да се превръща в никаква радиоактивна пепел.
146
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България не е независима държава още от 2007г. Тук ходим да избираме брюкселска администрация, която погрешно наричаме "български парламент и правителство".