Русия напредва в Харковска област, иска 10 км буферна зона

Украинските сили опитват да задържат руското настъпление
Обновена: 10 май 2024 15:41 | 10 май 2024 15:41, Елка Василева
240
Русия напредва в Харковска област, иска 10 км буферна зона
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските власти помогнаха днес за евакуацията на цивилни от град Вовчанск в Харковска област и околните райони заради засиления руски обстрел, съобщи представител на местните власти, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"По-голямата част от тях напускат града със собствен транспорт. Но в същото време заедно с хуманитарния център организираме транспорт за тези, които не разполагат с автомобили", заяви Тамаз Гамбарашвили, началник на военната администрация на Вовчанск.

По-рано днес руските сили започнаха сухопътна атака в североизточната Харковска област, като напреднаха с един километър и достигнаха в близост до граничния град Вовчанск в опит да създадат буферна зона, съобщи високопоставен военен източник.   

Нападението открива нов фронт във войната, която се води вече повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия, отбелязва Ройтерс.

Сраженията в пограничните райони на Харковска област продължават и Киев е изпратил още сили в района като подкрепление, съобщиха от украинското министерство на отбраната.   

"Приблизително в 05:00 ч. (и българско време) тази сутрин врагът се опита да пробие отбранителната ни линия под прикритието на бронирани машини", заяви ведомството. "Към настоящия момент тези атаки са отблъснати; сраженията с различна интензивност продължават", се уточнява в изявлението.

Високопоставен украински военен източник, който отказа да бъде назован, заяви, че руските сили се стремят да изтласкат украинските въоръжени сили на 10 километра от руската граница и че силите на Киев се опитват да ги задържат, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
22
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
НЯМА ДА ИМА НИТО ХАРКОВ НИТО ОДЕСА ПРЕЗ 2024-ТА! НО ЩЕ ИМА ОЩЕ 100 000 ИЗТРЕПАНИ ПУТИНИСТИ :D РАШКА МИЗЕРАШКА Е НА ПРЕДЕЛА НА СИЛИТЕ СИ ВЕЧЕ!
36
19
 
2
 
! Отговори
bukow преди 1 месец
путин ---убиец и психопат
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Егати тъЪпата статия и защо точно десет километра, а не девет или единайсет как изчислиха колко точно километра искат.
34
22
 
2
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Споко, наесен Джо печели изборите и Русия ще бъде смазана.
33
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
32
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Ха-ха-ха-ха-ха-ха/ ТИ ЛУБРИКИРА ЛИ СИ ПУТИНЪ МЪ, ШВЕСТЕРИЬО
31
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо Харков, след това Одеса.
30
4
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
не се заблуждавайте, дали ще бъде тръмп или байдън...русия ще си върне цяла украйна, защото е руска земя от векове....и хич не и пука от никой! бас държа!
29
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците май са решили да ги натиснат . Много се разбързаха . Ако ги атакуват по цялата граница все някъде ще се огънат и ще паднат цели линии . Трябва всички български евроатлантици да бъдат репатрирани на фронта да си заработят големите пари от НПО тата и усвояването по еврофондове и всички евроекстри .
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А съгласувано ли е Пеевски? Без него няма как да съмне, това са несериозни работи.
27
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Россия священная наша держава, Россия любимая наша страна. Могучая воля, великая слава - Твое достоянье на все времена! Славься, Отечество наше свободное, Братских народов союз вековой, Предками данная мудрость народная! Славься, страна! Мы гордимся тобой! От южных морей до полярного края Раскинулись наши леса и поля. Одна ты на свете! Одна ты такая - Хранимая Богом родная земля!
26
5
 
39
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 1 месец
Руснаците нали бяха свършили танковете и ракетите? Сега дойде танка Т-34 от парада вчера, дето бяхте пуснали една статия с 500 подигравателни коментара на дежурните пиянки тук. Разбрах, значи руската армия правят офанзива с оня танк Т-34 и с няколко откраднати перални и прахосмукачки, преобразувани на ракети.
25
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещата в Украйна са такива каквито ги каза Зеленски, ако не дойдат френско английски войски това е всичко.Подарявайте каквото искат руснаците щом нямате сили за война с тях.А накрая даже ще трябва и НАТО да си иде до границите от 97 година.Щом американците не могат да поддържат границата и сферите на влияние ще се изменят както бяха.Нвремето СССР фалира и се разпадна заедно със своята сфера на влияние.ГЛЕДАМ САЩ не са в кондиция, щом собствената граница с Мексико им е пробита от картели.
24
3
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
колко ли още западни наемници ще бъдат избити заради простотиите на макарона? руския солдат не прощава!
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние може да пратим гейовете да разсеят противника и тогава французите ще ги изненадат изотзад. Може Евгени Минчев да командва гъзеренето. Даже и благородническа титла има, ще се разбира добре с англичаните.
22
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е възможно. Вчера ЕС наложи санкции на Стивън Сегал, така че няма как Русия да напредва където и да било. хахаха
21
6
 
13
 
! Отговори
БАНко посранко преди 1 месец
УКРАЙНА ОБЯВИ, ЧЕ ДОКАТО НЕ МИНАТ ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ В ФАЩ КАТО ЦЯЛО ЩЕ СИ ПАЗИ АМУНИЦИИТЕ ЩОТО НЕ ЗНАЕ ДАЛИ СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ ИМА ОЩЕ! ВОЙСКАТА НА УКРАЙНА СЪЩО НЕ Е ГЛЮПАВА И КАТО ЦЯЛО ЩЕ СЕ ПАЗИ ДО ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ В ФАЩ ЗА ДА НЕ УМИРА НАПРАЗНО! ТРЪМП ЗНАЧИ ЗАГУБА ЗА УКРАЙНА!
20
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отново лъжете, че нападението откривало нов фронт във войната. Новият фронт срещу Белгородска, Брянска и Курска области на РФ го разкриха бендеро-нацистите на киевския режим на 12-ти март 2024 г. Терористите вече 2 месеца ежедневно убиват руски мирни жители, жени, деца, старци.
19
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 7, и с какво като армията е в такова състояние, че не може да направи дори парад
18
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква буферна зона бе неграмотници ???? Буферната зона ще бъде на полската граница и ще бъде най малко 350км в Полша а сега Руската армия ще освобождава от фашистите бандероси до Полша всичко 1 СЛАВА НА РУСИЯ ! БИЙТЕ БРАТЯ ГНУНАТА НАТОВСКА ***