Бившият канцлер Шрьодер: Западът трябва да преговаря с Путин

Приятелството им можело да допринесе за спиране на войната в Украйна
28 мар 2024 12:08, Елка Василева
65
Бившият канцлер Шрьодер: Западът трябва да преговаря с Путин
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер заяви, че все още смята, че приятелството му с руския президент Владимир Путин би могло да допринесе за прекратяване на войната в Украйна, предаде ДПА.

Още по темата
"Работили сме заедно и разумно в продължение на много години. Може би това все още би могло да помогне за намиране на решение чрез преговори – аз не виждам никакъв друг начин", каза Шрьодер в интервю за агенцията.

Шрьодер е приятел с Путин още от времето, когато е канцлер от 1998 г. до 2005 г., и продължава да работи за мажоритарно притежаваните от Русия компании, свързани с тръбопроводите "Северен поток" под Балтийско море, отбелязва ДПА. Въпреки че нарича руската атака срещу Украйна "фатална грешка", той не се е отрекъл от Путин.

Ръководството на Германската социалдемократическа партия по тази причина го маргинализира, но процедурата по изключването му се провали, припомня ДПА.

"Вярно е, че това е измерение, което е различно", каза Шрьодер в отговор на запитване защо поддържа приятелството си с руския президент въпреки десетките хиляди загинали и руските военни престъпления по време на войната в Украйна.

По думите му в един момент е изглеждало, че личното му приятелство би могло да помогне за разрешаване на изключително сложния политически проблем. "Ето защо смятам, че би било напълно погрешно да забравим всички позитивни неща, които се случиха между нас в политиката в миналото. Това не ми е в стила и не върша такова нещо", добави той.

Шрьодер визираше посредническата си мисия през март 2022 г., малко след началото на руското нападение срещу Украйна, когато по думите на бившия канцлер той първо се срещнал в Истанбул с тогавашния депутат и настоящ министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров, а след това отишъл в Москва за разговори с Путин, посочва ДПА. Тази инициатива обаче се провали. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от Русия
Осъдиха руснак на 6 г. затвор за публикации против нахлуването в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
социалистът Шрьодер е бил адвокат на терориста Хорст Махлер от терористическата група Баадер Мейнхоф ! Затова се обичат с терористите от Кремъл.
55
4
 
4
 
! Отговори
тъпомер преди 4 седмици
Ще преговаряте че и казачок ще заиграете,интереса клати феса.
54
6
 
8
 
! Отговори
Едно решение има преди 4 седмици
Обединение на целия запад, дано България да е там, нова желязна завеса. Тотална изолация на русия и всички други държави ,които я подкрепят,никакъв бизнес и никакви контакти , неограничена помощ за Украйна, зона забранена за полети и ясното послание....който е с русия...отива в забвение.....
53
0
 
4
 
! Отговори
Грък преди 4 седмици
С кого да преговаря с губещите ли ? Защото ако не сте забелязали целия свят ни се смее на глупавите опорки !
52
10
 
4
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 4 седмици
Не е тайна, че по новините в Русия се говори за евентуална загуба от Нато. Русия вече няма какво да спечели. Земя не им трябва. Икономиката е малко банкрута. А територия се пази с пари.
51
3
 
7
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 4 седмици
Откъде изкопахте тази комуни. стическа мумия?
50
1
 
7
 
! Отговори
Анализатор преди 4 седмици
Е,как да се отрече човека от Путин ,след като е милионер благодарение на него?Айнцу,цвайцу...дрън...
49
6
 
5
 
! Отговори
до 45 преди 4 седмици
Да ама сега с изключение на путинофилите всички останали виждат в ролята на завоевателя Хитлер Путин.
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Шрьодер е първа дружка на Путин и е в управлението на Газпром откъдето получава някой някой и друг милион евро годишно. Едва дочака края на срока като канцлер и да започне работа в Русия за много прилично възнаграждение. Естественно той не върши нищо в Газпром, просто това е заплата за лобирането на интересите на Русия в Германия. След като и той призовава за преговори значи на Путин много му се иска някой да седне да говори с него.
47
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Май Украйна е развяла белия чаршаф
46
7
 
7
 
! Отговори
Bad Face преди 4 седмици
Винаги една и съща праскиня тук, пише лъжите за Путин!
45
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Щрьодер трябва да се обедини и с другите бивши държавни лидери за да работят за мир. Оланд Саркози Меркел Тръмп ...Защо не и Първанов.
44
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Шрьодер е работил заедно и разумно с русия и кремлин срещу Европа и Германия. Затова и на дребния главорез му се получи енергиийната война срещу нас. Германцте много добре го разбират това и затова презират Шрьодер. Името му не се споменава.
43
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Едно време Западът преговаря и с Xитлep, последствията ги помним. С укровермахт не се преговаря.
42
6
 
5
 
! Отговори
Шрьодер иска преди 4 седмици
Да опитомява вълк! Е, успех в начинанието.Вълка признава само друг по-силен от него вълк
41
18
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
Какви преговори питам аз? Таксиметровия шофьор нападна Украйна и започна пълномащабна война, което той си измисли, че била някаква операция. Връщат Крим, оттеглят се до границите от 1991 година и войната свърша. Просто е като бобена чорба
40
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Заради такива като Шрьодер рашка нападна Украйна в 2014 г и Грузия 2008 г .
39
6
 
9
 
! Отговори
САЩ преди 4 седмици
Не съм съгласен ! Путин трябва да бъде предизвикан на ядрен дуел ....ето Европа е супер плац !
38
5
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 4 седмици
Дошло.... казват руснаците. На всички е ясно че военна конфронтация не е желана. Но толкова пъти са лъгали Русия, та сега ще е по-различно. Твърди гаранции от страна на запада.
37
2
 
5
 
! Отговори
. преди 4 седмици
Шрьодер знае!