Русия има ново оръжие с изкуствен интелект

С него тя засилва кампаниите за дезинформация
29 фев 2024 19:00, Нели Христова
335
Русия има ново оръжие с изкуствен интелект
Снимка: БГНЕС

Руските шпиони са разработили инструмент с изкуствен интелект, който Москва използва, за да се намесва в изборите във Великобритания и Съединените щати в "експоненциално по-голям" мащаб от всякога, предупреди съветникът по националната сигурност на Украйна.

В интервю за The Times Олексий Данилов каза, че изкуственият интелект е позволил на Русия значително да засили своите кампании за дезинформация, предназначени да посеят разделение и да повлияят на общественото мнение, и че Москва вече има специални звена, посветени на всяка държава, която провежда избори в Европа.

Той каза: "Изкуственият интелект е огромна крачка напред за Русия и прави въздействието от тяхната намеса експоненциално по-голямо."

Малко под половината от населението на света ще отиде до урните за национални избори през 2024 г., повече от всяка предходна година.

Резултатът от президентските избори в Америка през ноември може да има значителни последици за военните усилия на Украйна, като Доналд Тръмп, републиканският фаворит, изрази скептицизъм относно военното финансиране за Киев и описа нахлуването на президента Путин като "гениално" и "разумно".

Преди това Москва разчиташе на армии от работници, разпространяващи ръчно онлайн дезинформация от "фабрика за тролове" в Санкт Петербург в социални медийни платформи като Telegram, Twitter, Facebook и Instagram.

Сега само "двама или трима" агенти могат да създадат "десетки хиляди" автентични, изглеждащи фалшиви акаунти, каза Данилов, добавяйки: "ИИ е огромна крачка напред за Русия".

Смята се, че способността на Русия да се намесва в делата на чужди държави и да провежда операции е била възпрепятствана от експулсирането на руски шпиони от посолствата по света. Само Европа е експулсирала повече от 400 заподозрени офицери от руското разузнаване след пълномащабното нахлуване в Украйна преди две години. Но убийството на Максим Кузминов, руски дезертьор, който беше застрелян в испанския крайморски град Виляхойоса този месец, беше ярко напомняне за продължаващата способност да извършва смъртоносни операции на чужда територия.

Мрежата от информатори и агенти на Москва е толкова обширна, че е невъзможно да се изкорени руската намеса, каза Данилов. "Студенти, съпруги, туристи – всички те са използвани от Русия, за да изпълняват поръчките си в чужбина."

ФСБ, руската служба за сигурност, също издаваше договори на европейски престъпни групировки, отношения, които бяха улеснени от навлизането на криптовалутите, каза той.

"Това беше начинът на действие на КГБ и днес отново е така, когато те използват комбинация от европейски престъпни групировки, за да вършат работата си заедно с обучени служители. В Кремъл седят престъпници и те използват престъпници, за да вършат работата им вместо тях. Страната се управлява от престъпност."

С нарастващата опозиция на републиканците срещу финансирането на Украйна официални лица смятат, че Москва вероятно ще се опита да се намеси с тежка ръка през 2024 г.

Тринадесет руснаци – включително Евгений Пригожин, починалият ръководител на Wagner Group и известен лидер на Центъра за интернет изследвания в Санкт Петербург, известен като "фабриката за тролове" – бяха обвинени за намеса в изборите в САЩ през 2016 г., за да помогнат на Тръмп да спечели президентския пост.

Данилов каза, че в операциите си по кибершпионаж срещу Украйна руските агенти разпространяват всяка седмица 166 милиона дезинформационни публикации в платформи като Telegram, Facebook, Instagram и Twitter.

От тях 36 милиона миналата седмица бяха насочени към дискредитиране на висши украински служители; 23,5 милиона при разделяне на политическо и военно единство; 51 милиона за деморализиране на армията; и 55 милиона за деморализиране на обществото.

Той цитира западни медии, цитиращи фалшиви данни за украинските жертви и протести срещу фалшива информация за мобилизацията, и двете произхождащи от създадените от Русия канали в Telegram, като примери за ефективността на кампанията за дезинформация.

Данилов говори ден след като президентът на Франция Макрон каза на среща на европейските лидери в Париж, че сега има консенсус на континента, че Русия ще се стреми да атакува други страни през следващите години.

Украинският съветник приветства коментарите, но постави под въпрос защо на Европа е отнело толкова време да се "събуди"  за заплахата, представлявана от Русия.

Имайки предвид британския премиер, който се опита да умилостиви Адолф Хитлер преди Втората световна война, Данилов каза: "Години наред страните предпочитаха да поемат по пътя на Чембърлейн, смятайки, че е по-добре да си затворят очите и да игнорират предупредителните знаци. Тази липса на принципи е това, което доведе до ситуацията, в която се намираме сега."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
12
 
13
 
! Отговори
Доктор ох боли в г.з преди 6 месеца
Един удар по Москва и всичко приключва. Ще ровят по кофите за леб и огризки. Ладите няма да палят. Няма кой да ги евакуира. Апокалипсис.
201
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ТОЯ ИНТЕЛЕКТ ЩЕ ИМ ПОМОГНЕ ЛИ ДА УСЕТЯТ МИРИЗМАТАнаЛАЙНАТА, В КОИТО СЕ самоНАТИКАХА???
200
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След войната ще има нов мавзолей на червения площад. Този на Путин. Ще го затворят зад бронирано стъкло жив и опашката от фенове които искат да го видят ще е 10 км. Нека се мъчи.
199
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На кого да вярвам? На този "разработили инструмент с изкуствен интелект, който използват, за да се намесват в изборите във Великобритания и Съединените щати" или на онези, които твърдят, че била Горна Волта с ракети?
198
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе какво стана със самолетчето А-50 за 400 милиона долара? А с предното самолетче А-50? А с екипажчетата им от по 15 души на всяко самолетче, обучавани по 5 години за работа с тия самолетчета? )))
197
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз да попитам. Ако днес.бг е представителна извадка на настроенията на българския народ, и е видно, че по-голяма част от коментиращите са про-руски насроени, не е ли редно ако сме наистина демокрация, да подпомагаме Русия, а не Украйна. А забравих, то такова нещо като демокрация няма никъде по света, че в нашата колония ли.
196
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Две томахавки по Питер и Москва и тия приключиха
195
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Европа има към 5000 ядрени глави. Ако *** атакува, Русия просто ще изчезне.
194
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А какво става със зелената сделка? ЕС мина ли на зелени енергии от вятърни перки и слънчеви панели?
193
1
 
1
 
! Отговори
Еврогей преди 6 месеца
Хааай гааааййз, хау'с гойн'? Знае ли някой тук дали има разработен бът плъг с изкуствен интелект?
192
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нито една копейка няма да оцелее. Нито някой техен роднина ;)
191
5
 
12
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 6 месеца
Който има апартамент в Москва, да продава. Атома първо там ще падне.
190
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
При ядрен удар по Европа няма да има много жертви, защото Русия ще удари само няколко града - най-вероядно само Париж, Берлин и Брюксел ще бъдат изравнени със земята. Проблема после е, че европейците ще измрат от глад, ще се колят по улиците за парчето хляб, защото всички вериги на снабдяване ще бъдат прекъснати, а Европа няма нищо, бедни са като мишки, нито ресурси, нито плодородна земя, нито енергии - всичко внася. На третия ден всичко ще свърши в магазините и ще започне глад и мародерства.
189
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руснаците освен всичко имат стройна структура на лъжене пред началника. Според тези лъжи преди две години без три дена щяха да правят парад в Киев. Джуджака го лъжат в геометрична прогресия. Сега ИИ изработиха Портнали са нещо готово и го адаптират към лъжите си.
188
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Войната между НАТО и Русия ще бъде ядрена, без никакъв преход. И първите цели ще бъдат Европейски обекти. Защото удар по Европа оставя "зазор" - свободно пространство до решение за взаимно унищожение между САЩ и Русия.
187
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И ето, Европа я няма, всичко е в пепел и руини. Няма повече Европа, унищожена е. И сега какво - САЩ ще натиснат ли ядрения бутон и ще започнат ли ядрена война с Русия за да бъдат и те унищожени.
186
6
 
9
 
! Отговори
Айдеее преди 6 месеца
за изборния провал на памперса пак Кремъл ще е виновен!
185
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
- Защо украинците стояха на Майдана? - За да живеят в Европа! - И какво стана? - Всички умряха. За Европа.
184
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен до 186 преди 6 месеца
Хапчетата трябва да се пият!!!!!!! Не пропускай доза!!
183
5
 
4
 
! Отговори
Форден Говнен преди 6 месеца
Яжте червеи и насекоми.