Украйна вдига бойния дух: Парад на унищожените руски танкове в Киев

Тази година парадът отбелязва 18 месеца от началото на войната
22 авг 2023 21:30, Йоана Цонева
261
Украйна вдига бойния дух: Парад на унищожените руски танкове в Киев
Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Унищожени руски танкове, бронетранспортьори, самоходна артилерия и дори останки от прихванати руски ракети изпълниха главната улица на Киев в навечерието на Деня на независимостта на Украйна, показват кадри от украинската столица, пише БГНЕС.

Властите в Киев уточняват, че в града няма да има публични събития за отбелязване на тазгодишния Ден на независимостта, с изключение на парада на руската военна техника. Говорител на военното разузнаване на Украйна заяви по-рано този месец, че очаква залп от ракетни удари от Русия да съвпадне с националния празник.

Подобен спектакъл се състоя и по време на миналогодишния Ден на независимостта, но тази година парадът отбелязва 18 месеца от началото на войната.

Киевските власти твърдят, че в столицата няма да има публични прояви по случай Деня на независимостта, с изключение на парада на руска военна техника.

Говорител на украинската агенция за военно разузнаване заяви по-рано този месец, че се очаква Русия да извърши серия от ракетни атаки на националния празник.

Анализаторите смятат, че руският президент Владимир Путин е смятал, че ще направи пробив през украинска територия и ще превземе Киев само няколко дни след като войските на Москва пресекат границата през февруари 2022 г.

Въпреки това Русия не успя да извоюва контрол над Киев от украинските сили в началото на войната, а според експерти руските флотилии от танкове и военни превозни средства са понесли значителни щети през първите седмици на войната.

Руските войници са били принудени да предадат множество танкове на Украйна и са загубили много способни екипажи.

Оценките за мащаба на загубите на превозни средства, загубени от Русия и Украйна, се различават, но западните експерти предполагат, че украинските доклади са най-близо до истината.

В понеделник Генералният щаб на украинските въоръжени сили обяви, че от 24 февруари 2022 г. досега Кремъл е загубил 4358 танка.

Експерти заявиха пред Newsweek, че тази цифра вероятно включва и бронирани машини в допълнение към танковете, но че все пак представлява голяма загуба за Русия в сравнение с предвоенния период.

Според други оценки, като например тази, публикувана от холандската платформа Oryx, Русия е загубила 2253 основни бойни танка за 18 месеца.

Тези данни обаче включват само визуално потвърдени загуби, така че се смята, че истинското число е по-голямо.

На 20 август руското министерство на отбраната обяви, че от началото на войната Украйна е загубила 11 408 танка и други бронирани бойни машини, но не даде категорични доказателства за посочените данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
1
 
2
 
! Отговори
мдааа преди 8 месеца
Бивш агент на ЦРУ Джонсън: Зеленски може да бъде убит заради отказа на мир с РусияПрезидентът на Украйна Володимир Зеленски ще бъде свален или убит заради отказа да преговаря за мир с Русия.Джонсън добави, че поради отказа на режима в Киев да разреши конфликта по дипломатически път, Украйна е на ръба на демографска и хуманитарна катастрофа.По-специално, 13 милиона души вече са напуснали Украйна, други 400 хиляди души са загинали на фронта.Руското правителство отбеляза, че абсолютен приоритет за Москва е постигането на всички предварително обявени цели на специалната операция в Ук
193
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ми аз на снимките виждам СЪВЕТСКА бойна техника, която може да бъде както руска, така и украинска. Относно повдигането на бойният дух - Вчера кметството на Киев е гласувало и отделило сто хектара земя за военни гробища. Толкова за Хероите. А останалото - Изказванията на генерал Марк Милли ясно показват военните "перспективи" на Украйна.
192
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По пропаганда са много яки, ама не могат да превземат нищо обратно. Днес с едно село ни проглушиха ушите. Накрая армията им ще се разпадне това ми е прогнозата.
191
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България ще предостави нова хуманитарна помощ за Украйна в размер на 293 376 лева, щото е свръх богата, а пенсионерите нищо, че ходят без зъби и нямат пари за лекарства. Нищо, че хората от наводнените села все още нямат нито хладилник, нито телевизия. Що да не предостави България нова хуманитарна помощ за Украйна? Та нали заради това е създадена сглобката с американско лепило.
190
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Боже, ела си събери версиите от Украйна и от dnes.bg.
189
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
До Анонимен 222 ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПУБЛИКУВАШ ФЕЙК Поразени са 2 кораба Танкера Сиг и Голям десантен кораб на рейда пред пристанищв Новорусийск. Да Атакувани са и други кораби но са се защитили.
188
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Морскияг надводен дрон носи от половин до 1 тон тротил, струва около 275 000 долара и извади от употреба танкера SIG и есминеца Еленегорский Миньор. 100 такива дрона в 10 глутници по 10 дрона действащи едновременно през нощта могат да потопят целия руски черноморски флот. Има подводни дизелови дронове, по скъпи, но руските радари не могат да ги засекат. А ако в акциите участват едновременно и десетки въздушни дронове, тогава всяко руско корито Е ПЪТНИК ДО СВЕТИ ПЕТЪР !
187
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Големи успехи на спецобосрацията, грамадни успехи на спецобосрацията :)
186
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
210,пандизчиите,да не са увас,на квартира.
185
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
Да вземат и няколко леопарда,мисля,че Путин,няма да е против,може и няколко испански бронирани машини,да им даде,за повдигането на бойния дух.
184
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
Руските идеи са по-интелигентни. 1. Изложението е в един огромен десантен кораб и ще се премества от време на време в разни пристанища 2. В Парк Патриот има постоянна изложба с "трофеи" още от Сирийския Конфликт 3. Пред всяко посолство в Москва ще бъде паркиран при наличие унищожен образец който въпросната страна е пратила като "Помощ" за режима в Киев или поне плакат с унищожена техника.
183
4
 
4
 
! Отговори
ВСИЧКО РУСКО преди 8 месеца
НА СКРАП
182
3
 
4
 
! Отговори
КРЕМЪЛСКА ПОДЛОГА преди 8 месеца
До Анонимен : КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕТО ВЪРВИ БАВНО И ТРУДНО РУСКИТЕ МИШОЦИ СА СЕ ЗАРИНАЛИ ЗДРАВО
181
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Парада няма нищо общо със реалните бойни действия!Какво стана с контранастъплението?
180
5
 
17
 
! Отговори
Хе хе преди 8 месеца
Това ли е Украйна - Гробище за руски/съветски танкове? Страна без собствена идентичност и култура. Или просто Гробище!
179
9
 
5
 
! Отговори
БИИ РУСНЯТА преди 8 месеца
ЗДРАВО
178
8
 
7
 
! Отговори
РУСКА СКРАП преди 8 месеца
НАЙ-ДОБРАТА
177
4
 
9
 
! Отговори
РУСКО ПОЗОРИЩЕ преди 8 месеца
НЕОБЯТНО
176
9
 
7
 
! Отговори
Страшно е преди 8 месеца
Да нападнеш 25 пъти по-малка държава и да те спукат от бой.18 години да строиш ракета и да се пукне като пуканка. Армия от пандизчии да събереш и тя да избяга. Флагманът да лази по дъното.Страшно е!
175
0
 
2
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 8 месеца
В този случай препоръчвам да си варят бобови култури, както и зеле.. така ще им се продуха духачите.. че ще се повдигат.