Украйна вдига бойния дух: Парад на унищожените руски танкове в Киев

Тази година парадът отбелязва 18 месеца от началото на войната
22 авг 2023 21:30, Йоана Цонева
261
Украйна вдига бойния дух: Парад на унищожените руски танкове в Киев
Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Унищожени руски танкове, бронетранспортьори, самоходна артилерия и дори останки от прихванати руски ракети изпълниха главната улица на Киев в навечерието на Деня на независимостта на Украйна, показват кадри от украинската столица, пише БГНЕС.

Властите в Киев уточняват, че в града няма да има публични събития за отбелязване на тазгодишния Ден на независимостта, с изключение на парада на руската военна техника. Говорител на военното разузнаване на Украйна заяви по-рано този месец, че очаква залп от ракетни удари от Русия да съвпадне с националния празник.

Подобен спектакъл се състоя и по време на миналогодишния Ден на независимостта, но тази година парадът отбелязва 18 месеца от началото на войната.

Киевските власти твърдят, че в столицата няма да има публични прояви по случай Деня на независимостта, с изключение на парада на руска военна техника.

Говорител на украинската агенция за военно разузнаване заяви по-рано този месец, че се очаква Русия да извърши серия от ракетни атаки на националния празник.

Анализаторите смятат, че руският президент Владимир Путин е смятал, че ще направи пробив през украинска територия и ще превземе Киев само няколко дни след като войските на Москва пресекат границата през февруари 2022 г.

Въпреки това Русия не успя да извоюва контрол над Киев от украинските сили в началото на войната, а според експерти руските флотилии от танкове и военни превозни средства са понесли значителни щети през първите седмици на войната.

Руските войници са били принудени да предадат множество танкове на Украйна и са загубили много способни екипажи.

Оценките за мащаба на загубите на превозни средства, загубени от Русия и Украйна, се различават, но западните експерти предполагат, че украинските доклади са най-близо до истината.

В понеделник Генералният щаб на украинските въоръжени сили обяви, че от 24 февруари 2022 г. досега Кремъл е загубил 4358 танка.

Експерти заявиха пред Newsweek, че тази цифра вероятно включва и бронирани машини в допълнение към танковете, но че все пак представлява голяма загуба за Русия в сравнение с предвоенния период.

Според други оценки, като например тази, публикувана от холандската платформа Oryx, Русия е загубила 2253 основни бойни танка за 18 месеца.

Тези данни обаче включват само визуално потвърдени загуби, така че се смята, че истинското число е по-голямо.

На 20 август руското министерство на отбраната обяви, че от началото на войната Украйна е загубила 11 408 танка и други бронирани бойни машини, но не даде категорични доказателства за посочените данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Мачкай Вова!Няма да пеят укрите, а руските граждани. Укрите ще са някъде в Галиция.
133
4
 
9
 
! Отговори
Мачкай Вова! преди 9 месеца
Съвсем скоро ще има истински парад в киев където блатните урки ще пеят в хор СЛАВА РОССИИ
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До анонимен. Возят ги с ТИР-ове. Преди 2 седмици някъде срещнахме по пътя такава но със западни модели военна техника в посока Румъния най-вероятно или морето
131
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
интересно е как ще им дадем на хохлите 100 БТР - на ход не може, половината ще се разпаднат по пътя...с кораби не може - руснаците бият през пръсти, освен магарев да им измайстори крилца и да фръкнат...ама ги чакат алигаторите на путин
130
2
 
8
 
! Отговори
Редък Таратор преди 9 месеца
Най гротесното е че камарата от произведени танкове в Русия, както на многобройните снимки е показано са ударени от руски дронове, мини, бомби и ракето снаряди. Няма една обща снимка да се види целия куп ламарини. За щракнат 30 детайлни снимки е достатъчно да имаш един избомбен танк и два фотографа с различни камери и най вече обективи. Тия нещастници нямат пари совствените си танкове чиито бензин дизел е сваршил да приберат та ща влачат от някъдеси рус танкове след като тяхните също са руски.
129
1
 
5
 
! Отговори
ало ало преди 9 месеца
празника къде ще бъде?...в бомбоубежищата и землянките ли?
128
3
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
А кой ще докаже, че това са танкове на руската армия? Ами така е, като нямаш останали здрави оръжия, показваш скрап, хаха. Тлва е същото като ковид и гендър прстотията.
127
5
 
7
 
! Отговори
Кравар мучи на луна преди 9 месеца
Кравите, скоро беше изложбата на пленена отанска техника в Петербург. Тази вечер пристанището в Измаил, /хангарите за водни дронове се изпариха/. До дни Харков е ще бъде в котела с прекъснато снабдяване, а администрацията на укрите в Купянск изпя дим да ни няма. Аре продължавайте да си мучите...
126
2
 
3
 
! Отговори
реалист преди 9 месеца
стари стари колко да са стари 90% от руската авияция им е връсник ,,, а един мотор се открива на радара доста по трудно отколкото два
125
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен Ф16 са с един мотор и са стари модели.
124
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
защо няма Армата ? или няма да показват пленени стационарни тоалетни ?
123
7
 
5
 
! Отговори
скоро в Крим преди 9 месеца
В района на Спирни на Сиверското направление украинската артилерия отблъсна атака на окупаторите. Руснаците загубиха 7 Бойни Машини на Пехотата и 5 танка T 80. ВСУ също отблъсна руска атака в района на Клищиевка, унищожи 3 танка и 3 БМП. Понеже се движат през минни полета, които сами поставиха, един от руските танкове при опит за маневра, връхлетя върху друг руски танк.
122
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
васяка война си има край ватата колко ще изкара в окопа още година макс
121
6
 
0
 
! Отговори
Име преди 9 месеца
Става на окопна война, която няма край да има.
120
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
руската армия е скапана винаги е била силна само в хвалбите реално са отпадаци по слаби и от арабите
119
6
 
7
 
! Отговори
реалист преди 9 месеца
и украинците лъжат но руснаците се на,,си,,,рат но е факт 4е в 1000 украински и 3000 изгорели руски танка умряха хора заради един крадлив фсб гном
118
7
 
7
 
! Отговори
Бай Чеп преди 9 месеца
Гледам снимките и си мисля, че да заведеш дете да гледа разбити бойни машини в които са загинали хора е висша форма на цинизъм.
117
1
 
4
 
! Отговори
Тази вечер заря? преди 9 месеца
Ако тази вечер ги изплющи заря-проверка, нали няма да се правят на обидени? То ще е заради откриването! :):):)
116
7
 
8
 
! Отговори
Зелен Фантазьор преди 9 месеца
кой каза, че това е руска, а не Украинска техника???!!!
115
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А маршът на "Безсмъртният полк" защо не е представен? Май няма достатъчно място за снимките по улиците на Киев.