Първият пряк сблъсък между Русия и САЩ – защо беше свален дронът над Черно море?

Русия отрича нейни самолети да са направили това, американската страна протестира
15 мар 2023 07:00, Елка Василева
439
Първият пряк сблъсък между Русия и САЩ – защо беше свален дронът над Черно море?
Снимка: архив, БГНЕС

Руското министерство на отбраната заяви, че нейни изтребители не са влизали в контакт с американски безпилотен самолет, който по-рано се разби в Черно море, като вместо това Москва твърди, че дронът се е разбил поради "рязка маневра", предаде Ройтерс.

"Руските изтребители не са използвали бордовите си оръжия, не са влизали в контакт с безпилотния летателен апарат и се върнаха благополучно на летището, на което са базирани", заявиха от министерството на отбраната.

Още по темата
Според Москва причина за падането на американския дрон MQ-9 (Ем Кю-9) е извършване на рязка маневра, поради което “машината премина в неуправляем полет, губейки височина и се удари във водната повърхност”, предаде ТАСС.

Бяхме принудени да разбием своя Ем Кю-9 “Рийпър” поради повредите, причинени на безпилотния самолет за наблюдение от руски самолет, съобщи от своя страна Пентагонът, предаде Ройтерс.

"Заради повредата се оказахме в положение да се наложи самолетът да се разбие в Черно море", заяви бригаден генерал Пат Райдър пред журналисти, като добави, че дронът не е можел да лети след повредата.

Москва разглежда инцидента с участието на руски изтребител Су-27 и американски военен дрон над Черно море като провокация, заяви междувременно руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, след като беше извикан в Държавния департамент на САЩ във връзка със случая, предаде Ройтерс.

Вашингтон съобщи, че американският дрон е бил свален от изтребителя, но Русия отрече това.

Американската страна изрази протест във връзка с "непрофесионални действия", както казаха от руска страна,  каза Антонов пред репортери след консултациите в Държавния департамент. Той каза, че руски изтребители не са използвали оръжия срещу американския безпилотен самолет MQ-9 (Ем Кю-9), който е изпълнявал разузнавателна мисия над Черно море. "Искам да подчертая, че руските пилоти са действали много професионално, не е имало никакъв контакт, не е имало никакво използване на оръжие от нашите изтребители", каза той, цитиран от ТАСС.

"Този апарат е летял с изключени транспондери и е навлязъл в зоната на специалната военна операция. (За тази зона беше съобщено) по международните канали. Ние, Русия, предупредихме всички за това. Смятам, че това е истинска провокация. Провокираха ни да предприемем определени действия, след което да могат да обвинят Русия, руските военни в непрофесионализъм", отбеляза дипломатът.

Антонов каза, че американски самолети и кораби нямат работа близо до границите на Руската федерация. "Представяте ли си такъв самолет, дрон, внезапно да се появи близо до Ню Йорк или Сан Франциско? Представяте ли си каква би била реакцията на американските медии, на Пентагона по отношение на такъв дрон?", запита той е допълни: "Това е многофункционален атакуващ дрон, който може да носи 1700 кг експлозиви".

Руската страна не е заинтересована от конфронтация, а от прагматични отношения със САЩ в интерес на народите на Русия и САЩ, подчерта посланикът.

От своя страна британският министър на отбраната Бен Уолъс призова Москва да спазва международното въздушно пространство, след като САЩ съобщиха, че Русия е причинила вчера падането на американски безпилотен самолет в Черно море, предаде Ройтерс.

"Ключовото тук е всички страни да спазват международното въздушното пространство и ние призоваваме Русия също да прави това", заяви Уолъс пред Ройтерс.

"Американците казаха, че според тях това е непрофесионално", добави той.

Инцидентът с участието на руски изтребител Су-27 и американски дрон MQ-9 (Ем Кю-9) е първият толкова пряк сблъсък между двете сили, откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от година, и рискува да задълбочи напрежението между Вашингтон и Москва.
 (БТА, Пламен Йотински, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е Щатите ще ви прагматизират, те не забравят.
206
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Щастлив НАТОВЕЦ - Чшшш, алоооу! Излез от киносалона, че щи попадат перки и крила от самолетчета по главата............ Искал ми той да гледа?!
205
1
 
25
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Чий са го дирили там?
204
3
 
23
 
! Отговори
Колко тъп трябва да преди 1 година
Е един американски лапнипишковец за да разбере че тъпия янки са най противната, гнусна нация в света и всички ги мразят, без същите тея американски лапнипишковци и какъв *** търсят тъпите янки я Черно море. И къде ли не по света. Ах какъв Х.. ще ядете м ама ви обратни буболечкояди.
203
22
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Типично по комунистически - хората му казват, че дрона е бил залят с гориво и приближен от руския летящ ковчег толкова, че пропелера да се удари в корпуса на самолета и да се повреди. Оня твърди, че изтребителите им не са използвали оръжие срещу дрона!Все едно да го питаш - вие терористична държава ли сте!? А той да ти отговори - няма такова нещо, не сме алкохолици, водка пием след 8,00 сутринта, не от 6,00 сутрин!
202
14
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Сега ще принудят САЩ да дадат самолети на Украйна.
201
25
 
1
 
! Отговори
Щастлив НАТОВЕЦ преди 1 година
Айде АЙДЕ искам да гледам епични въздушни битки, Рашистан няма самолети, но Китай се надявам да се включат да гледаме фойерверки яко.
200
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Колко *** трябва да 255: По твойта логика, той съвсем спокойно може да си лети над Ламанша! Ама не е избрал да лети там, ето къде е проблема (му)
199
8
 
7
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Москва потъна Дроновете могат да носят максимално Стингър ракети с обсег цели 6км, но ако се опиташ да стреляш на 11-12км височина с такава ракета(която няма необходимата енергетика нито има аеродинамични плоскости да маневрира на подобна височина) последната просто ще падне като копие към земята... Преди да се излагате в ефир попрочетете малко книжки а?
198
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А чий го дири краварски дрон в Черно море??? Трябва да се стреля на месо, на ламарина де. Литнат ли краварски дронове, директно по ракета за всеки.
197
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От целото инфо разбрах, че единствения US дрон над Черно море, който шпионира Крим от 2 месеца насам всеки ден - е вече под вода! Край вече, опасност повече няма! Йессссссс
196
17
 
12
 
! Отговори
Колко тъп трябва да преди 1 година
бъде един русофил за да проумее, че Черно море е по границите на държави от НАТО и САЩ имат пълното право да се намират в тази зона...
195
12
 
10
 
! Отговори
до дядо йоцо гледа преди 1 година
нали бил с изключен транспондер бе другарю?!?!Как показват пътя му?! Айде да ви синхронизират версиите от Терорусия преди да ви ги спускат за тролене!!!!
194
19
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Руският посланик във Вашингтон нещо е мрънкал че е станала грешка и че Москва не искала влошаване на отношенията със САЩ. Късно е чадо, ще има ф-16 за Украйна.
193
15
 
4
 
! Отговори
бум бум по Раша преди 1 година
Тоя дрон лети всеки ден над Гърция и България с включен транспондер, може да го следиш на ФлайтРадар24. Рaшистaнците се оляха този път така че сега ще последва наказателна акция, който си го търси си го намира.
192
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Москва потъна - Бе ти, докато не ти падне руска ракета на глава - няма да осъзнаеш какви дивотии пишеш в тоя форум! Ама лошо, че и стотици невинни жертви ще има покрай теб
191
4
 
14
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Укромедиите показват пътя на дрона: началото го дават някъде около Ямбол, после влиза до средата на Черно море на около 100-150км южно от Крим.
190
8
 
18
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До хах Умнико няколко факта за размисъл... РФ има извън територията на бившия СССР 1(ЕДНА) база Сирия и 4 бази Армения, Таджикистан, Узбекистан, Киргистан ако не се лъжа които ОХРАНЯВАТ Границите(Южните) на съответните страни комбинирано с РФ. САЩ имат над 800 бази по целия свят включително 4 бр в България(за последните не плащат) Военния бюджет САЩ е 870 милиарда за 2023 - по-голям от следващите 10 страни взети заедно вкл Китай, Индия и РФ
189
21
 
9
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
Следващият дрон ще дойде с ракети въздух-въздух и на Су-чката е и се стъжни. Пилотът ще го търсят някъде при крайсера Москва после
188
17
 
15
 
! Отговори
Простите русофили преди 1 година
си мислят, че Черно море е руско.... Ха-ха-ха! Ха-ха-ха!