Първият пряк сблъсък между Русия и САЩ – защо беше свален дронът над Черно море?

Русия отрича нейни самолети да са направили това, американската страна протестира
15 мар 2023 07:00, Елка Василева
439
Първият пряк сблъсък между Русия и САЩ – защо беше свален дронът над Черно море?
Снимка: архив, БГНЕС

Руското министерство на отбраната заяви, че нейни изтребители не са влизали в контакт с американски безпилотен самолет, който по-рано се разби в Черно море, като вместо това Москва твърди, че дронът се е разбил поради "рязка маневра", предаде Ройтерс.

"Руските изтребители не са използвали бордовите си оръжия, не са влизали в контакт с безпилотния летателен апарат и се върнаха благополучно на летището, на което са базирани", заявиха от министерството на отбраната.

Още по темата
Според Москва причина за падането на американския дрон MQ-9 (Ем Кю-9) е извършване на рязка маневра, поради което “машината премина в неуправляем полет, губейки височина и се удари във водната повърхност”, предаде ТАСС.

Бяхме принудени да разбием своя Ем Кю-9 “Рийпър” поради повредите, причинени на безпилотния самолет за наблюдение от руски самолет, съобщи от своя страна Пентагонът, предаде Ройтерс.

"Заради повредата се оказахме в положение да се наложи самолетът да се разбие в Черно море", заяви бригаден генерал Пат Райдър пред журналисти, като добави, че дронът не е можел да лети след повредата.

Москва разглежда инцидента с участието на руски изтребител Су-27 и американски военен дрон над Черно море като провокация, заяви междувременно руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, след като беше извикан в Държавния департамент на САЩ във връзка със случая, предаде Ройтерс.

Вашингтон съобщи, че американският дрон е бил свален от изтребителя, но Русия отрече това.

Американската страна изрази протест във връзка с "непрофесионални действия", както казаха от руска страна,  каза Антонов пред репортери след консултациите в Държавния департамент. Той каза, че руски изтребители не са използвали оръжия срещу американския безпилотен самолет MQ-9 (Ем Кю-9), който е изпълнявал разузнавателна мисия над Черно море. "Искам да подчертая, че руските пилоти са действали много професионално, не е имало никакъв контакт, не е имало никакво използване на оръжие от нашите изтребители", каза той, цитиран от ТАСС.

"Този апарат е летял с изключени транспондери и е навлязъл в зоната на специалната военна операция. (За тази зона беше съобщено) по международните канали. Ние, Русия, предупредихме всички за това. Смятам, че това е истинска провокация. Провокираха ни да предприемем определени действия, след което да могат да обвинят Русия, руските военни в непрофесионализъм", отбеляза дипломатът.

Антонов каза, че американски самолети и кораби нямат работа близо до границите на Руската федерация. "Представяте ли си такъв самолет, дрон, внезапно да се появи близо до Ню Йорк или Сан Франциско? Представяте ли си каква би била реакцията на американските медии, на Пентагона по отношение на такъв дрон?", запита той е допълни: "Това е многофункционален атакуващ дрон, който може да носи 1700 кг експлозиви".

Руската страна не е заинтересована от конфронтация, а от прагматични отношения със САЩ в интерес на народите на Русия и САЩ, подчерта посланикът.

От своя страна британският министър на отбраната Бен Уолъс призова Москва да спазва международното въздушно пространство, след като САЩ съобщиха, че Русия е причинила вчера падането на американски безпилотен самолет в Черно море, предаде Ройтерс.

"Ключовото тук е всички страни да спазват международното въздушното пространство и ние призоваваме Русия също да прави това", заяви Уолъс пред Ройтерс.

"Американците казаха, че според тях това е непрофесионално", добави той.

Инцидентът с участието на руски изтребител Су-27 и американски дрон MQ-9 (Ем Кю-9) е първият толкова пряк сблъсък между двете сили, откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от година, и рискува да задълбочи напрежението между Вашингтон и Москва.
 (БТА, Пламен Йотински, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук има някакъв САТА НАТО. Ей от такива неуки и неграмотни типчета си пати света.
226
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО - Що бре? Руснаците редовно си им гърмат край Донбас и Химарсите и Хъмвитата и всекакъв род други бронирани джипки, плоьснати там от САЩ
225
7
 
13
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До юбералес Ако ги базират в Ъкрайана летището ще бъде откалибрено а ако ги базират там където ти каза "Полша, Словакия, Румъния, Унгария" Тогава не може да се включи точка 5 от договора за НАТО и РФ ще може по всички военни обекти в съответните страни да ги бомби защото те са се намесили пряко в конфликта тоест СВО се трансформира в истинска ВОЙНА. И какво ще става тогава просто не ми се мисли...
224
2
 
12
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Как преди година никой не каза, че дрона излита от итaлия, минава над България, стои 24 часа в гц на Черно море и се разминава със смяната на нос Емине...това са 500 полета, все един ще е фатален...
223
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Заради повредата се оказахме в положение да се наложи самолетът да се разбие в Черно море". Т.е., наложи се да гледаме как ни свалят дрона в морето. Първи сблъсък Русия-САЩ, 1:0.
222
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А как ще постъпят краварите ако руски самолети прелетят през международното въздушно пространство на мексиканския залив..
221
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укропите са в потрес! Сега техните задокенски наставници или с по-обикновени думи казано: тиккви - няма да смеят да пращат дори дронове за разузнаване )))))
220
2
 
7
 
! Отговори
BG преди 1 година
Бате колко скрап има в това летящ кон.да наберем малко.
219
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мордорци сега се чудят как САЩ ще ги накажат. Къде ще гръмне още някоя газова тръба, или дали 10 летящи москвича ще паднат по неизвестни причини. Оh joy!
218
0
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
До Боби----В Украйна, Полша, Словакия, Румъния, Унгария
217
13
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Муахаха - Ето го ЧУКЧА ПИСАТЕЛ, ГЕНИИ И ИЗОБРЕТАТЕЛ МКЮ-1/9 са дронове на които двигателя е в опашката а витлото е монтирано зад две огромни V образни плоскости за управление а на корема има контракил който възпрепятства удара на перката в земята. Е Чукча по какъв начин с коя част на самолета ще удариш перката на подобен дрон без да разпарчетоса останалата част на дрона. НЕЩО ЗА РАЗМИСЪЛ дрона има 2 постоянни камери и 1 подвижна 360*180 градуса. САЩ не показаха записи само анимации...
216
13
 
20
 
! Отговори
Русофилчета преди 1 година
... А какво да кажем за американските Стингъри, които са свалили над 200 руски, летящи щайги в Украйна?
215
17
 
11
 
! Отговори
Преди малко преди 1 година
Чух оглушителен вой като от линейка в задръстване. А той идвал от русофобските форуми.
214
4
 
10
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
До Анонимен 268Много ме харесва име УкСрайна за мен! Нямях да знаях това.
213
15
 
27
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Краварофили, това се вика висш пилотаж. Сушката свали боен дрон без нито един изстрел. А краварите свалиха китайските балони със скъпи ракети. Капиш? Вдявате ли разликата?
212
4
 
12
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До юбералес Ф-16 за Ъкрайна - Отговори ми само на един въпрос КЪДЕ ЩЕ СЕ БАЗИРАТ ТЕЗИ БУТИКОВИ САМОЛЕТИ? (Защо казвам че са Бутикови е отделен въпрос - технически)
211
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключително майсторско и професионално действие на Русия! Американските ми'ш'ки в бункерите им е трудно да го осъзнаят...
210
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде американските лапнипишковци, взимате автоматите и марш в УкСрайна. Не само да лаете по форумите
209
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин: Верно? Ама чичо Янки рече, че не ще )))))
208
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби --- Недей измъчва краварофилите да четат, те са писатели, а не читатели. Освен това са наясно с всичко, гледат много американски филми. Рамбо може да свали хеликоптер с лък, че какво остава до истинска ракета, сигурно Луната ще ударят с един Стингър.